GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Pandemilagen

Gymägare välkomnar tydligare föreskrifter

Förra fredagen beslutade riksdagen att anta den tillfälliga pandemilagen som ska hindra smittspridningen av covid-19 mer effektivt. De nya reglerna gäller bland annat gym- och sportanläggningar. ÖM har pratat med några av Österlens gymägare, som är positiva till de skärpta föreskrifterna.
Österlen • Publicerad 14 januari 2021
Jessica Olhed på Kiviks Gym ställer sig positiv till den nya pandemilagen som började gälla i söndags. Den som tränar på gym ska ha tillgång till 10 kvadratmeter fri golvyta. – Det gör att det blir lika för alla, stort som litet gym.
Jessica Olhed på Kiviks Gym ställer sig positiv till den nya pandemilagen som började gälla i söndags. Den som tränar på gym ska ha tillgång till 10 kvadratmeter fri golvyta. – Det gör att det blir lika för alla, stort som litet gym.
Foto: Fredrik Ekblad

Folkhälsomyndigheten har med stöd av begränsningsförordningen tagit fram mer detaljerade föreskrifter.

För butiker, gym och sportanläggningar inomhus samt badhus innebär de nya reglerna att det nu blir obligatoriskt att beräkna det maximala antalet besökare eller kunder som får vistas i lokalerna samtidigt.

Maxantalet ska dokumenteras, och får inte överskridas och för besökare så ska det skyltas vid alla entréer vilket maxantalet är. Den som tränar på gym ska ha 10 kvadratmeter fri golvyta.

Det ska också erbjudas möjlighet att tvätta händerna, eller så ska det finnas handdesinfektion.

De gymägare som Österlenmagasinet pratat med ställer sig positiva till de nya reglerna.

Sofi Jonasson, verksamhetschef på Friskis och Svettis i Simrishamn berättar att de sedan i mars förra året har gjort anpassningar som går i linje med gällande pandemilag.

– Det innebär att vi kan ha öppet och på ytterdörrarna visar vi tydligt hur många som får vistas i vår anläggning samtidigt. All gruppträning inomhus har pausats sedan måndagen den 23 november. Vi har utökat antalet gruppträningspass ute och gymmet fortsätter vara öppet men med förhållningsregler om att träna individuellt och med avstånd, säger Sofi Jonasson.

Friskis och Svettis har ett analogt system, som komplettering till det digitala, för att säkerställa maxantal i gymmet som visar att maximalt 25 medlemmar kan träna i gymmet samtidigt.

Utöver de 25 tränande i gymmet får 12 personer vistas i anläggningen som är på 1500 kvadratmeter. Det är personal och besökare till bland annat sjukgymnasterna.

– Vi har valt att ha en väl tilltagen yta per tränande medlem för att det ska kännas tryggt och säkert i träningen, säger Sofi.

Jessica Olhed driver Kiviks gym. Hon berättar att de har infört ett bokningssystem som gäller all träning dagtid så att den som tränar ska kunna känna sig säker. Övrig tid tillåts maximalt sex personer i lokalen.

– Jag ställer mig positiv till dessa regler, det gör att det blir lika för alla, stort som litet gym. Detta funkar väldigt bra, det gör att man kan fortsätta träna och jag kan hålla gymmet öppet, säger Jessica.

Kirsten Wexö som driver Friskhuset i Simrishamn tror inte på att stänga ner gymmen. – Jag tycker inte att vi kan sluta sälja friskvård. På sikt avlastar vi vården och det är mycket värt.
Kirsten Wexö som driver Friskhuset i Simrishamn tror inte på att stänga ner gymmen. – Jag tycker inte att vi kan sluta sälja friskvård. På sikt avlastar vi vården och det är mycket värt.

På Hammenhögs Gym är det sedan den 27 oktober ett maxantal på åtta personer som får träna samtidigt.

– Vi har 500 kvadratmeter till förfogande, vilket gör att man har mer än 10 kvadratmeter per person. Vi har också infört ett biljettsystem vilket innebär att när biljetterna på disken är slut då är det fullt på gymmet och man får vänta tills någon går ut, säger Åsa Roos.

Friskhuset i Simrishamn är ett av Österlens minsta gym och enligt ägaren Kirsten Wexö är det sällan mer än fyra personer i lokalen samtidigt.

Till Friskhuset söker sig främst seniorer, men sedan i mars förra året har många uteblivit på grund av pandemin.

Kirsten Wexö hoppas att de återvänder när vaccinationerna kommer igång.

Att stänga gymmen tycker hon inte är en lösning.

– Jag tycker inte att vi kan sluta sälja friskvård. På sikt avlastar vi vården och det är mycket värt.

Fredrik EkbladSkicka e-post
Så här jobbar osterlenmagasinet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.