unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
Brandrisk

”Håll koll på juleljusen”

Vinter och adventstider betyder mysiga kvällar med levande ljus, men det innebär även en ökad brandrisk.
Jimmy Geller, styrkeledare på Räddningstjänsten i Simrishamn, uppmanar Österlenborna att kontrollera sina brandvarnare.
Jimmy Geller, styrkeledare på Räddningstjänsten i Simrishamn, uppmanar Österlenborna att kontrollera sina brandvarnare.
Foto: Fredrik Ekblad

Från första advent ökar risken kraftigt för villabränder. Trots att räddningstjänsten går ut med information om hur man ska elda ljus brandsäkert så ökar antalet villabränder.

– Vanligt är att man glömmer ljusen tända när man lämnar rummet och att ljusstakarna inte är brandsäkra och tar eld. Även värmeljus kan orsaka bränder, säger Jimmy Geller, styrkeledare på Räddningstjänsten i Simrishamn.

– Vi har tack och lov varit ganska förskonade från villabränder här de senaste åren. Men på de utryckningar vi gjort har det oftast saknats brandvarnare, eller så har det inte funnits ett fräscht batteri i den.

Jimmy anser personligen att Brandvarnarens dag, som ska påminna folk om att kolla sina brandvarnare, borde infalla vid första advent och inte den 1 december.

– Då är man ju redan igång och tänder ljus.

Utöver brandvarnare rekommenderar Räddningstjänsten också att alla hushåll har minst en sexkilos pulversläckare hemma som man vänder några gånger om år så att pulvret inte fastnar i hop. Även brandfilt bör man ha, gärna i anslutning till köket.

– Vi har alltid med oss extra brandvarnare i bilen när åker ut, det ingår i det förebyggande arbete som vi bedriver, säger Jimmy Geller.

Hans bästa tips för att förebygga brandrisk i hemmet är att alltid ta en runda och kontrollera att alla ljus är släckta innan man går och lägger sig och att aldrig lämna huset, inte ens för ett ögonblick, utan att släcka alla ljus.

– Har man djur är det viktigt att kolla så att de inte kan hoppa upp och riskera att välta tända ljus.