1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Hållbar självhushållning hos Skoglundarna

Linderödsgrisar bökar bland björnbärssnåren och de skånska blommehönsen rör sig runt huset och ute på ängarna. Mitt på Österlen, i skogarna mellan Sankt Olof och Rörum, står en skylt med namnet Skoglundarna i änden av en kurvig grusväg.
– Vi har inte haft tid att tänka på estetik, vi vill producera mat och bygga jord och ha biologisk mångfald, och så blir det ofta lite vackert på köpet. Vi sätter inte blommor för att det är vackert – det handlar om pollineringen, och att man kan äta dem, säger Hampus och Emelie Skoglund på Skoglundarna.
Foto: Caroline Alesmark

På den lilla kors­virkesgården, omgiven av skog, betesmark och gärdsgårdar, har Emelie och Hampus Skoglund på två år skapat hem, självhushållningsodlingar och verksamhet utifrån hållbart tänkande.

De kom hit som 26- åringar och växte båda upp i villakvarter vid Växjö.

Odlingserfarenhet fanns inte i bagaget men sedan Hampus Skoglund plockade upp sina första potatisar ur en pallkrage för sex år sedan så är han fast.

Nu odlar paret runt 100 fleråriga ätbara grödor, plus ettåriga som potatis och lök.

Odlingarna är designade efter permakulturprin­ciper – jordbruket ska vara hållbart och fungera som ett kretslopp.

Linderödsgrisarna sover under stjärnorna, i buskarna och i en enkel hydda och har funktionen att röja upp i björnbärssnåren samtidigt som de ger kött.
Foto: Caroline Alesmark

– Vi började ifrågasätta saker när vi fick vårt första barn. Vi köpte mer ekologiskt, vi plastbantade och tänkte på barnens framtid. Hur kan vi ha koll på hela processen, så att det inte är några E-ämnen, så att det är närodlat, så att det inte blir för dyrt – vi måste nog börja odla, berättar Emelie Skoglund.

Paret letade egentligen efter en gård kring Höör. Det finns en Waldorfskola där och de har gått kurser i odling på Holma folk­högskola, men så var de på dagsutflykt på Österlen och hittade gården.

– Huset hade friskrivningsklausul och var övertäckt med cement över korsvirket. Vi har lagt 80 procent av tiden på att ställa i ordning det, sam­tidigt som vi anlagt odlingarna. Vi försöker plantera så mycket ätbart som möjligt, även i gräsmattan, säger Hampus Skoglund.

Paret driver eget företag och håller kurser och guidningar kring hållbart odlande på gården och Emelie Skoglund arbetar även tre dagar i veckan på en närliggande gård.

Resten av tiden ägnar de åt att odla så mycket att de i princip är självförsörjande.

quote
Vi började ifråga­sätta saker när vi fick vårt första barn. Vi köpte mer ekologiskt, vi plastbantade och tänkte på barnens framtid.

De hyr även ut en liten del av huset som B&B – väldigt enkelt med vatten som hämtas från pumpen, men samtidigt en lyxig frukost med nybakade surdegsfrallor och hem­lagad rabarbersylt.

Också djuren ingår i arbetet, huvudsyftet är inte att producera kött och ägg, målet är att förbättra landskapet och jorden.

– I dag har vi ett självhushåll men vi bäddar för att odla mer än vi be­höver och har tankar på en gårdsbutik. Samtidigt har vi ingen brådska med att komma dit. Många av de saker vi planterar, till exempel valnötsträd, kommer inte att produ­cera förr­än om tio år, avslutar de.

Läs mer

Aktion

Tranmanifestation mot kärnvapen

Som en manifestation mot kärnvapen ska ett träd i centrala Simrishamn fyllas med papperstranor på årsdagen av bomben över Hiroshima.

Konsert

Musikaliskt kosläpp för spelsugna saxofonister

Sommarkompisarna och saxofonisterna Per Bäcker och Staffan Mårtensson sammanstrålar även denna sommar på Lönebostället i Gladsax. Den sistnämnde blåser toner ur en riktig raritet: en saxofon som en gång tillhörde jazzlegenden Stan Getz.

Krogliv

Rikstolvans krog bjuder Österlen på nya smaker

Det är inte underligt att tycke uppstår, när det libanesiska och italienska köket möts på ett vackert Österlen. Denna på pappret annorlunda men i munnen välsmakande kombination erbjuds från och med i sommar på Rikstolvans krog i Järrestad.

Brösarp

Utställning med Österlenbilder

Konstnärsparet Hasse och Ia Karlsson, Vitemölla, ställer ut Österlenbilder på Brösarps Konsthall. Ia är känd för sina färgglada akrylmålningar i naivistisk stil och Hasse är en skicklig akvarellmålare, som bland annat målat Nobelprisdiplom. Utställningen pågår 18 juli - 2 augusti. Öppet lör-sön klockan 12-16. Brösarps Konsthall i samverkan med Brösarps Gästgifveri.

Nyöppnat

Strandkiosk i ålaboden

Ica Supermarket Klockareboden, med butik i Borrby, nysatsar på flera olika plan just nu. En sommaraktuell del av satsningen är kiosken vid Borrby strand som sätter guldkant på strandhänget.

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.