unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Hamburgaren är hetare än någonsin på Österlen

Österlenburgare i Vitaby var tänkt som ett kul gemensamt projekt för de fyra initiativtagarna. Men de förväntade sig inte den överväldigande responsen. Det har gått så bra att de nu – helt oväntat – måste börja anställa för att hinna med trycket från de hungriga besökarna.
Efter de ugnsbakade pizzorna kommer lyxburgaren. Med Österlenburgare i Vitaby har Carolina Skovbye, Lukas Carpelan, Björn Skovbye och Emma Bergström tagit den senaste mattrenden till Österlen.
Efter de ugnsbakade pizzorna kommer lyxburgaren. Med Österlenburgare i Vitaby har Carolina Skovbye, Lukas Carpelan, Björn Skovbye och Emma Bergström tagit den senaste mattrenden till Österlen.
Foto: Johan Bentzel

De två Vitabyparen Björn och Carolina Skovbye samt Emma Bergström och Lukas Carpelan är kända eldsjälar i byn och har ofta fingrarna med i det mesta som händer och sker. Så när de bestämde sig för ännu ett gemensamt projekt var det självklart att förverkliga det på hemmaplan.

I slutet av juni öppnade de Österlenburgare på gårdsplanen bakom den nedlagda lanthandeln, där de serverar hamburgare för både köttälskare och veganer.

– Jag har känt rätt länge att hamburgare på Österlen är en bristvara. Här finns ju annars mest gatuköksburgare. Därför är det inte fel med lite hipsterburgare också. Alltså med lite mer omtanke, säger Lukas Carpelan.

Själv har han ingen bakgrund i restaurangbranschen, utan jobbar som byggare. Inte heller hans sambo Emma Bergström har den erfarenheten. Hon har jobbat många år med tv-produktion.

Det är där paret Skovbye kommer in i bilden, för de har båda jobbat länge med mat på olika vis. Det är framför allt Carolina Skovbye som står bakom smakerna på de burgare som serveras, lämpligt uppkallade efter verksamhetens grundare: Skovboysaren, Carpelanaren och Bergströmaren.

– Smakerna är satta så träffsäkert att man blir helt rörd, berömmer Emma Bergström.

Men även Lukas Carpelans och Emma Bergströms kunskaper kommer väl till pass. Han har till exempel byggt matvagnen, medan hon är den givna projektledaren.

Alla fyra hjälps också åt inne i vagnen, som under sommaren är öppen onsdag till söndag klockan 14–21 eller tills maten är slut. Det sistnämnda är inte helt ovanligt.

Lugnet före stormen. Emma Bergström och Lukas Carpelan förbereder inför dagens tillströmning av hungriga gäster.
Lugnet före stormen. Emma Bergström och Lukas Carpelan förbereder inför dagens tillströmning av hungriga gäster.
Foto: Johan Bentzel

När Österlenmagasinet hälsar på har verksamheten bara varit i gång i några dagar, men trycket är redan så stort att det blir köbildning innan de ens har hunnit öppna för dagen.

Tydligen har de fyra vännerna hamnat helt rätt i tiden. Ryktet säger också att de har Skånes bästa burgare. Och det är en brokig skara som hungrar utanför grindarna.

– Folk kör hit ända från Malmö. Det har spridit sig enbart genom sociala medier, säger Björn Skovbye.

– Ett gäng från Luleå på besök här nere sa att det var värt att köra 120 mil för att äta våra burgare, tillägger Emma Bergström.

Innan allt drog i gång på allvar var tanken att först sprida nyheten om Österlenburgare bland de närmaste vännerna och sedan ta det lugnt en vecka. Därefter skulle reklamlappar sättas på bilar på stranden.

– Men det behöver vi nog aldrig göra. Det insåg vi två timmar efter att vi hade öppnat. Vi brukar skoja om det: om det finns tid över, så kan jag åka till stranden, säger Lukas Carpelan.

Tid över är det enda de inte har för närvarande. Den ursprungliga idén att jobba två och två i matvagnen har de redan övergivit. Häromveckan registrerade de sig som arbetsgivare, eftersom de har insett att de behöver anställa.

– Vi jobbar lite med andan i halsen, på ett väldigt härligt och chockerande vis, säger Emma Bergström.

Lukas Carpelan nickar instämmande:

– Folk kommer hit för att det är ett nytt besöksmål på Österlen, som ser ballt ut på Instagram. Sedan smakar de på burgarna och kommer tillbaka nästa dag igen. De sista som har gått är ibland de första som står vid grillen nästa dag. Det är ett bra betyg.

Läs mer

Mustigt författarskap gav Lina Wolff Piratenpriset

Ceremoni

Mustigt författarskap gav Lina Wolff Piratenpriset

Burlesk humor med stora gester har tagit författaren Lina Wollf ända in i den aktningsvärda skaran av Piratenpristagare. Vid en något nedtonad ceremoni kom hon häromveckan till Österlen för att ta emot priset.

Rikstolvans krog bjuder Österlen på nya smaker

Krogliv

Rikstolvans krog bjuder Österlen på nya smaker

Det är inte underligt att tycke uppstår, när det libanesiska och italienska köket möts på ett vackert Österlen. Denna på pappret annorlunda men i munnen välsmakande kombination erbjuds från och med i sommar på Rikstolvans krog i Järrestad.

Strandkiosk i ålaboden

Nyöppnat

Strandkiosk i ålaboden

Ica Supermarket Klockareboden, med butik i Borrby, nysatsar på flera olika plan just nu. En sommaraktuell del av satsningen är kiosken vid Borrby strand som sätter guldkant på strandhänget.

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Gärsnäs församling öppnar café

Skillinge

Gärsnäs församling öppnar café

Torsdagen den 18 juni klockan 11 öppnar Gärsnäs församling Kapellgårdens café på Skillinge. Caféet ligger i anslutning till Skillinge kapell. På menyn står kaffe, te, läsk, glass, kakor och mackor. Kapellgårdens café kommer att vara öppet torsdag-söndag klockan 11-16 under sommaren.

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.