1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Hjälp fås genom app

Tomelilla kommun har sedan några månader använt appen Nyby för att koppla samman invånare som behöver hjälp med kvalificerade resurspersoner som vill bidra.
Nybyappen används i dag av runt 50 kommuner i Norge och några i Sverige. Tomelilla kommun är bland de första i Sverige att knyta samman resurspersoner och behövande med hjälp av appen.
Foto: Press

I början av februari skrev Tomelilla kommun avtal med företaget Nyby vars app erbjuder ett säkert sätt att knyta kontakter kommuninvånare emellan och ta hjälp av varandra för olika vardagstjänster. Coronapandemin gjorde att fokus snabbt hamnade på att hjälpa äldre och andra i karantän.

– Vi vill möjliggöra att de som faktiskt har behoven kan tala direkt med de som kan bidra. Det gäller både under och efter corona-krisen, säger Viweca Thoresson, socialchef.

Röda korset och andra redan kvalificerade stödpersoner som samarbetar med Tomelilla kommun anslöt sig till appen tidigt och har på så sätt kunnat hjälpa till med att bland annat handla mat och hämta ut mediciner. Anställda inom Tomelilla kommun har också valt att ansluta sig som resurspersoner för att under sin fritid kunna ge stöd. Nu är det även möjligt för allmänheten att bidra med sina tjänster – och be om hjälp.

– Det bästa med Nyby-appen är att den är anpassad för ett samarbete mellan kommunen, organisationer och privatpersoner, säger Daniel Nilsen, kvalitetsutvecklare inom stöd och omsorg på Tomelilla kommun.

Alla som ansöker om att gå med i gruppen Volontärer i Tomelilla går igenom en kontroll innan man godkänns och kan utföra tjänster.

– Vi intervjuar alla personer som ansöker om att gå med i gruppen. På så sätt kan den som behöver hjälp alltid känna sig trygg, fortsätter Daniel Nilsen.

Nybyappen används i dag av runt 50 kommuner i Norge och några i Sverige. Tomelilla kommun är bland de första i Sverige att knyta samman resurspersoner och behövande med hjälp av appen.

Läs mer

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Teater

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Repetitionerna inför Scen Österlens sommarmusikaler hade precis inletts när covid-19 spred sin skugga över världen. Men tack vare kreativa lösningar på problem som uppstått längs vägen, står barnen och ungdomarna nu redo att möta publiken i föreställningarna Aladdin Jr och RENT.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.

Simrishamn

Surfakademin till Österlen

Sedan 2006 har Jens Holmer, Peter Sahlberg och kollegorna på Surfakademin lärt över 10 000 svenskar att dansa på vågorna i Biarritz, Galicien, Kalifornien och Costa Rica. När Coronaviruset slog till och alla resor ställdes in fick duon tänka om.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.