GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hommage till Erasmie ger nytt liv åt Galleri Vik

Efter att ha stått tomt i ett antal år har Galleri Vik öppnat på nytt. Dels som ett sätt att hedra dess bortgångne grundare. Dels för att lyfta fram nu aktiva konstnärer.
Publicerad 22 juli 2021
Till höger står utställarna Emma Harrysson och Lennart Mossberg vid sina verk. Till vänster flankerar de Pia Staël von Holstein och Gunnar Jansson.
Till höger står utställarna Emma Harrysson och Lennart Mossberg vid sina verk. Till vänster flankerar de Pia Staël von Holstein och Gunnar Jansson.
Foto: Johan Bentzel

I över 30 år var konstnären Torsten Erasmie en känd profil och samlande kraft i Vik. Han betraktas också som en av Österlens främsta friluftsmålare.

– I och med att jag bor omgiven av intressanta motiv, så hämtar jag mycket inspiration här, sade han till undertecknad vid en intervju strax före sin bortgång för tre år sedan.

Rakt över vägen från Torsten Erasmies bostad låg byns forna kylhus. Här öppnade han påsken 1983 Galleri Vik, där han under de kommande tre decennierna fortsatte att regelbundet ställa ut sina egna verk.

Galleriet har stått tomt sedan 2018, men nu har det öppnat igen.

Initiativet kommer från Pia Staël von Holstein och Gunnar Jansson, som båda kände Torsten Erasmie väl och har fått hans barns välsignelse att driva verksamheten vidare.

Galleriet är öppet fredag–söndag klockan 15–17 till och med den åttonde augusti.

– För oss är detta en hommage till Torsten. Det kändes tråkigt att galleriet stod tomt. En by är ju inte mer än det liv som byborna ger det. Det har alltid funnits konstnärer på Vik och konsten är viktig för människorna, säger Pia Staël von Holstein.

Målningar av galleriets grundare pryder den ena långväggen i den intima, nästan kapelliknande lokalen. Mitt emot finns verk av Malmökonstnären Emma Harrysson, vars svit om sex bilder kretsar kring temat att stanna upp och se sig själv.

De senaste 25 åren har hon varit en återkommande gäst på Österlen och hennes sommarminnen härifrån har färgat de målningar som hon ställer ut.

– Det var en vän till mig som visade mig ställen längs kusten norr om Simrishamn, där jag blev avsläppt och gick små rundor. Efter det har jag alltid kommit tillbaka hit. Sträckan mellan Simrishamn och Kivik är väldigt speciell för mig. Därför känns det fantastiskt att kunna ställa ut här.

På kortväggen längst in hänger Lennart Mossbergs landskapsmålningar. De är inte direkt föreställande men kan heller inte kallas abstrakta.

Konstnären går själv fram till en av bilderna och pekar tydligt ut horisontlinjen, havet och en sandbank.

– Ibland utgår jag från teckningar som jag gör på plats. Ibland börjar jag med ett spontant utkast på den tomma ytan. Men det viktiga är att när en målning väl är avslutad måste det finnas något i den som jag kan känna igen, något som jag har sett någon annanstans.

Pia Staël von Holstein tycker att konstnärskapen funkar ihop:

– Det är tre olika temperament och tre olika berättelser, men de hakar också i varandra.

Del av ett självporträtt av Torsten Erasmie.
Del av ett självporträtt av Torsten Erasmie.
Foto: Johan Bentzel
Johan BentzelSkicka e-post
Så här jobbar osterlenmagasinet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.