unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
Trädgård

Höst i köksträdgården

Det har hunnit bli höst och för tredje gången det här året återvänder vi till Jettes have, Jette Kjaer och Werner Rohwedders trädgård i Gyllebo fritidsområde. Den här gången för att prata höst- och vintersådd i köksträdgården.
Den gula och röda löken är redan skördad och hängd på vinterförvaring, men purjolöken låter Jette Kjaer och Werner Rohwedder stå kvar i jorden ett tag till, och vad gäller vitlöken så är senhösten precis rätt tid för sådd.
Den gula och röda löken är redan skördad och hängd på vinterförvaring, men purjolöken låter Jette Kjaer och Werner Rohwedder stå kvar i jorden ett tag till, och vad gäller vitlöken så är senhösten precis rätt tid för sådd.
Foto: Hannah Andersson

Trodde du att odlingssäsongen var över? Inte riktigt än! Det finns fortfarande en del att hämta från köksträdgården och framför allt att förbereda för en tidig skörd nästa säsong.

– Optimal groningstemperatur för sallad är 15 grader och vintersalladen trivs i än lägre temperaturer, berättar Werner. Även spenat fungerar bra att så både sent och tidigt på året. Alla har inte en trädgård att tillgå men de flesta bladgrönsaker går fint att odla i mindre krukor. Fönsterkarmen är inte att förakta, särskilt nu på hösten!

I köksträdgården hemma hos Jette och Werner har olika sorters kål fått lov att breda ut sig i odlingsbäddarna.

– Vi skördar både svartkål och blomsterkål hela vintern, berättar Jette. Vi låter även purjolöken stå, den tål mer kyla än vad du tror och kan skördas långt ut på hösten.

Senhösten är rätt tid att sätta vitlök.

– Vitlöken ska i jorden i november, så hinner den rota sig innan vinterkylan kommer.

Även palsternacka kan dra nytta av sen höstsådd.

– Så palsternacka sent på hösten, det ger en tidigare skörd nästa år, tipsar Jette.

– Det gäller även morötter och persilja, fyller Werner i. Men vänta tills jorden har blivit tillräckligt kall, för om de gror på hösten riskerar småplantorna att förfrysa under vintern.

När temperaturen väl sjunkit så pass att det inte längre känns lockande att gå ut för att påta i jorden finns det trädgårdsglädje att finna på annat håll - i planeringen inför nästa års odlingssäsong. För snabbare än vad du tror är det åter dags att förbereda för den första förodlingen!