GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Inget stopp för sillfisket

EU:s fiskeministrar har beslutat om förnyade fiskestopp i östra och västra Östersjön under sommarmånaderna 2021 för att skydda torskens lek, men denna gång görs undantag för det kustnära småskaliga sillfisket för humankonsumtion, som sker långt från torskens lekområden.
Vesa Tschernij, fiskestrateg i Simrishamns kommun, gläds åt beskedet att det kustnära sillfisket inte stoppas 2021.
Vesa Tschernij, fiskestrateg i Simrishamns kommun, gläds åt beskedet att det kustnära sillfisket inte stoppas 2021.
Foto: Sprisse Nilsson

Det var i november 2019 som det stod klart för fiskerinäringen och fiskesamhällena i Skåne och Blekinge, att EU fattat beslut om ett sillfiskestopp under maj-augusti nästkommande år.

Genast beslutade kommunerna att samla sig i ett försök att förklara effekterna av beslutet. Genom samarbete med fiskerinäringen och beredningsindustrin, kunde man enkelt ta fram fångststatistik som styrkte att det införda stoppet i princip var verkningslöst i sitt syfte att skydda torsken, men däremot slog hårt mot den lokala näringen.

Tillsammans med landshövdingarna i Skåne och Blekinge, tillskrev kommunerna i mars EU-kommissionen om att stoppet missar målet. Efter ett intensivt arbete mellan kommunala företrädare och det lokala fisket och beredningsindustrin under våren, kunde skrivelsen följas upp i juni med ett PM innehållande ett konkret förslag om hur ett stopp kunde utformas för att skydda torsken utan att offra ett lokalt hållbart fiske.

- Fiskeministrarnas beslut är en stor seger för det lokala hållbara fisket och fiskekommunerna i vår region, säger Stefan Olofsson, näringslivschef i Sölvesborgs kommun.

- Kommissionens och ministerrådets uttalade stöd för att fiske efter humankonsumtion ska premieras är banbrytande, säger Vesa Tschernij, fiskestrateg i Simrishamns kommun. Detta innebär att myndigheterna sätter det lokala värdeskapande fisket i första rummet. Detta är något vi har kämpat hårt för sedan 2015.