Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Inspirerande vattenhelg med hållbarhet som tema

När Buhres fisk, Kiviks museum och Kiviks musteri bjuder in till en aktivitetsspäckad helg på temat vatten, 25-26 juli, står det allt från smakprovning till vattenkunskapslek och vandring på schemat.
Henrik Nilsson, Buhres på Kivik, och Dafvid Hermansson, Kiviks museum, ordnar tillsammans med Kiviks musteri en inspirerande vattenhelg i Kiviks hamn lördag och söndag 25-26 juli.
Henrik Nilsson, Buhres på Kivik, och Dafvid Hermansson, Kiviks museum, ordnar tillsammans med Kiviks musteri en inspirerande vattenhelg i Kiviks hamn lördag och söndag 25-26 juli.
Foto: Hannah Andersson

Som bakgrund till Vattenhelgen i Kiviks hamn finns ett mångårigt arbete för ett renare vatten i Hanöbukten.

– Arbetet inleddes redan 2010 och 2016 tog Kiviks museum initiativ till ett större samarbete genom att bjuda in fler aktörer, berättar Dafvid Hermansson, museichef.

Idén om en vattenhelg föddes när Dafvid fanns på plats på Kiviks musteri under äppelmarknadshelgen förra året för att berätta för besökarna om samverkansprojektet.

– Det blev så lyckat att vi bestämde oss för att det var något som vi ville utveckla. I november började vi spåna kring idén om en Vattenhelg i Kiviks hamn och frågade Henrik på Buhres fisk om han ville vara med, berättar Dafvid.

– Och det ville jag förstås gärna! säger Henrik Nilsson, driftschef på Buhres på Kivik. Allt liv är ju sprunget ur vatten och det är viktigt för såväl privatpersoner som näringsidkare att ta tillvara på och vara rädda om jordens resurser.

Den ursprungliga planen om en vattenhelg omfattade många fler aktiviteter, men på grund av pågående pandemi har trion tvingats tänka om.

– Inte bara på grund av frågan om social distanseringen, utan även på grund av permitteringarna som följt i virusets spår, förklarar Dafvid.

Att evenemanget skulle bli av har det dock aldrig rått någon tvekan om.

– Även om det pågår en pandemi kan vi inte släppa arbetet för ett rent vatten och en hållbar framtid. Det kommer en vardag efter krisen också, poängterar Dafvid. Och även om evenemanget inte blir som vi från början tänkte oss det, är vi nöjda med programmet som vi erbjuder och ser redan fram emot att utveckla det nästa år.

Tanken med Vattenhelgen är att det ska vara ett tillfälle att sprida kunskap och engagemang. Den gamla spettkakerian vid Buhres kommer att fyllas med en utställning om Hanöbukten. Med fokus på problem, lösningar, initiativ och hållbarhet kring Hanöbukten och Östersjön. Både lördagen och söndagen kommer utställningen att vara öppen klockan 11-15.

I hamnområdet blir det även tipsrunda och vattenkunskapslekar för barn.

– Och vi kommer att göra en utställning med våra vanligaste matfiskar samt erbjuda smakprov, berättar Henrik.

På lördagen ges en guidad vandring mellan Kiviks och Vitemölla hamnar på temat vattnets betydelse i historisk tid och nutid. På söndagen ges vandringen ”Från kust till must” som avslutas med provsmakning och fika.

På söndagen ges barn i åldern 7-11 år chansen att träffa Årets geolog, Emma Rehnström, och bli en diplomerad ”Geohjälte”.

Förbokning till Geohjälte och vandringarna krävs.