1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Jätteblåsigt när Österlens Vindkraft tar ton

I Österlens Vindkraft lämnas få saxofoner ospelade. De tre medlemmarna varierar mellan stort och smått. Nu stundar en konsert i Gladsax kyrka.
Österlens Vindkraft repeterar i Gladsax.
Foto: Johan Bentzel

När man kliver in i Medborgarhuset i Gladsax, där Österlens Vindkraft repeterar, är det lätt att tro att trion är ett storband.

Medlemmarna har tagit med sig (nästan) alla saxofoner som de äger, från en liten sopranino till en gigantisk bassax och allt däremellan, och spritt ut dem i lokalen.

– Vi vill gärna spela på allihop hela tiden, men vi är ju bara tre, säger Anna Hedar, som har ingått i den konstellationen tillsammans med Håkan Ekvall och Annakarin Bunnel i ett år.

Den här dagen repeterar de inför två konserter. Dels i Sankt Nicolaikyrkan i Simrishamn, som tyvärr redan har varit när denna artikel publiceras, dels i Gladsax kyrka den sjätte augusti klockan 18.

De är alla förtjusta i att improvisera, vilket nästan är en förutsättning för det format som de har valt.

– Det finns inga färdiga arrangemang för tre saxofoner. Så innan vi började visste vi inte om det skulle funka, säger Annakarin Bunnel.

– Det är oändligt mycket vanligare att man är fyra. Då blir det lättare att göra arrangemang. Det är så lätt att det blir tomt, när man bara är tre, inflikar Håkan Ekvall.

Men nu, trots alla ursprungliga dubier, kan de konstatera att det har blivit väldigt mycket bättre än de själva trodde.

Tankarna på att komplettera med ett kompband är – i dubbel bemärkelse – som bortblåsta.

Håkan Ekvall upplever också att han spelar olika beroende på vilken saxofon han håller i händerna.

– Det blir liksom olika fraser. Jag spelar modernare på altsax än på tenorsax. Jag vet inte varför. Det bara blir så.

Mer lekfullt blir det också, menar Anna Hedar.

– Det ger oss en enorm frihet. Man fastnar inte i en viss stämma. Här får vi prova alla roller och turas om att vara solister.

Helt överens om vad de ska spela är de inte.

Samtliga förslag som kläcks hamnar inte i god jord hos alla. Men i slutändan har det ändå blivit en minst sagt eklektiskt repertoar.

Punk, dansband och pop blir det inte, betonar de skrattande, men det blir åtminstone en aning hårdrock bland all jazz, ragtime, barock, psalmer, tango och folkmusik.

– I en kreativ process är det ju så att man ska spruta idéer och sedan ska de flesta sågas, säger Anna Hedar.

Bandnamnet anspelar på att familjen blåsinstrument, som ju saxofonen tillhör, kallas ”wind instruments” på engelska.

I efterhand kom de på att det ju redan finns ett företag som heter Österlens Kraft, men därifrån möttes de bara av tummen upp. Nu är de till och med sponsrade av bolaget, som gillar anspelningen på förnybar energi.

Lite stöd är inte fel i dessa coronatider, som har slagit hårt mot kulturen, tycker Anna Hedar.

– Vi har ett stort miljötänk och det är deras vindmöllor som vi har med på vår affisch. Så då känns det fint att de också får vara med på ett hörn.

Läs mer

Aktion

Tranmanifestation mot kärnvapen

Som en manifestation mot kärnvapen ska ett träd i centrala Simrishamn fyllas med papperstranor på årsdagen av bomben över Hiroshima.

Konsert

Musikaliskt kosläpp för spelsugna saxofonister

Sommarkompisarna och saxofonisterna Per Bäcker och Staffan Mårtensson sammanstrålar även denna sommar på Lönebostället i Gladsax. Den sistnämnde blåser toner ur en riktig raritet: en saxofon som en gång tillhörde jazzlegenden Stan Getz.

Krogliv

Rikstolvans krog bjuder Österlen på nya smaker

Det är inte underligt att tycke uppstår, när det libanesiska och italienska köket möts på ett vackert Österlen. Denna på pappret annorlunda men i munnen välsmakande kombination erbjuds från och med i sommar på Rikstolvans krog i Järrestad.

Skillinge

Musikkväll med Jazzit

Gärsnäs församling bjuder under sju onsdagskvällar i sommar in till musikprogram. Onsdagen den 22 juli klockan 19.00 spelar Jazzit, ett “nygammalt” Österlenband. I eller i anslutning till Skillinge Kapell beroende på väder. Arrangören följer folkhälsomyndighetens rekommendationer. Tänk på att hålla avstånd.

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Simrishamn

Sommarens konserter ställs in

Sommarens konserter på Ribbingsberg ställs in på grund av Covid-19. ”Vår konsertlokal bygger på närhet och gemenskap till musiken och konsten och vi kan inte chansa på hur läget kommer att vara i sommar” skriver Boel och Mats. ”Nästa år kommer vi att ladda för att åter välkomna fantastiska artister och publik till en sommar med glädje, musik och konst.”