1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Jazzfestival trotsar corona

Alla stora jazzfestivaler i Europa har ställt in i sommar. Men Ystad Sweden Jazzfestival väljer en annan väg.
– Det kommer att bli bra, men annorlunda. Vi kommer att bjuda på 15 konserter, varav 10 streamas, säger Ystad Sweden Jazzfestivals konstnärliga ledare, Jan Lundgren.
Foto: Fredrik Ekblad

- Vi har haft kontakt med de organisationer som bidrar till YSJF. Med deras stöd, kommer vi att kunna genomföra en tre dagarsfestival. Våra trogna sponsorer har det lika tufft som YSJF i år och måste avstå sponsring, men är glada, att festivalen kommer att kunna genomföras i reducerad omfattning utan deras stöd i år, berättar Thomas Lantz, ordförande för jazzfestivalkommittén.

– Det känns också bra att vi kan bidra med ett arrangemang i Ystad i sommar, när så mycket annat ställs in.

Musik i Syds VD Susanne Rydén är mycket glad över att man tillsammans med föreningen Ystad Sweden Jazz, trots rådande omständigheter, kan presentera Ystad Sweden Jazz Festival även i år.

– Vi ställer inte in utan vi ställer om och genom Musik i Syds digitala plattform Musik i Syd Channel, bjuder vi in till tre dagar med fantastiska jazzupplevelser och ser fram emot att tillgängliggöra såväl musiken som miljöerna för både vår trogna publik och nya besökare.

Festivalens konstnärliga ledare, pianisten Jan Lundgren konstaterar att det har varit en märklig vår.

- Vi hade hela festivalprogrammet klart för tryckning i mars, men sedan slog pandemin till och vi fick lägga locket på. Just nu håller jag på och engagerar enbart svenska artister till årets festival. En del av dem var redan bokade och är mycket glada att få komma till Ystad. Artisterna vill inget hellre än upp på scenen. Jag vet att publiken längtar också. Och så har vi en engagerad jazzkommitté som snabbt ställt om enligt nya förutsättningar. Det kommer att bli bra, men annorlunda. Vi kommer att bjuda på 15 konserter, varav 10 streamas. Det nya programmet presenteras senast i mitten av juni.

Läs mer

Kivik

Glada barn på museet

Lördagen den 1 augusti äger arrangemanget ”Glada barn på Kivik” rum för andra gången i sommar. Under dagen ges det till exempel möjlighet för barn att leka och pyssla på Barnens museum som är öppet klockan 11-16. Fri entré för alla barn under 12 år. Bakom aktiviteten står Kiviks Museum i samarbete med Kiviks Turism och Engelholmsglass.

Simrishamn

Tipspromenad med vinstchans

Lär känna Simrishamn med Österlens museums tipspromenad. Hämta ett tipsformulär med 10 frågor i museibutiken, gå en promenad genom staden med museets app ”Simrishamn 900 år” och svara på frågorna. De som svarar rätt och lämnar in sitt tipsformulär innan den 15 september deltar i utlottningen av fina priser.

Simrishamn

Ingen Krämarmarknad i år

På grund av pågående pandemi och av hänsyn till besökarna, ställs årets Krämarmarknad i Simrishamn in. Det är Gröstorps IF som arrangerar marknaden tillsammans med Köpmannaföreningen i Simrishamn. ”Inkomsterna från Krämarmarknaden betyder mycket för föreningen så vi har ett tufft år framför oss” konstaterar Bo-Inge Widerberg, Gröstorps IF.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Ystad

Charlotte Berlins museum öppet

Charlotte Berlin föddes i Ystad 1841 och levde där fram till sin död 1916. År 1881 köpte hon huset på Dammgatan, där Charlotte Berlins museum finns idag. Museet är öppet varje dag 22 juni - 6 september. Visning varje hel timme klockan 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 och 16.00. Entréavgiften betalas i museibutiken.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.