1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Jazzfestival trotsar corona

Alla stora jazzfestivaler i Europa har ställt in i sommar. Men Ystad Sweden Jazzfestival väljer en annan väg.
– Det kommer att bli bra, men annorlunda. Vi kommer att bjuda på 15 konserter, varav 10 streamas, säger Ystad Sweden Jazzfestivals konstnärliga ledare, Jan Lundgren.
Foto: Fredrik Ekblad

- Vi har haft kontakt med de organisationer som bidrar till YSJF. Med deras stöd, kommer vi att kunna genomföra en tre dagarsfestival. Våra trogna sponsorer har det lika tufft som YSJF i år och måste avstå sponsring, men är glada, att festivalen kommer att kunna genomföras i reducerad omfattning utan deras stöd i år, berättar Thomas Lantz, ordförande för jazzfestivalkommittén.

– Det känns också bra att vi kan bidra med ett arrangemang i Ystad i sommar, när så mycket annat ställs in.

Musik i Syds VD Susanne Rydén är mycket glad över att man tillsammans med föreningen Ystad Sweden Jazz, trots rådande omständigheter, kan presentera Ystad Sweden Jazz Festival även i år.

– Vi ställer inte in utan vi ställer om och genom Musik i Syds digitala plattform Musik i Syd Channel, bjuder vi in till tre dagar med fantastiska jazzupplevelser och ser fram emot att tillgängliggöra såväl musiken som miljöerna för både vår trogna publik och nya besökare.

Festivalens konstnärliga ledare, pianisten Jan Lundgren konstaterar att det har varit en märklig vår.

- Vi hade hela festivalprogrammet klart för tryckning i mars, men sedan slog pandemin till och vi fick lägga locket på. Just nu håller jag på och engagerar enbart svenska artister till årets festival. En del av dem var redan bokade och är mycket glada att få komma till Ystad. Artisterna vill inget hellre än upp på scenen. Jag vet att publiken längtar också. Och så har vi en engagerad jazzkommitté som snabbt ställt om enligt nya förutsättningar. Det kommer att bli bra, men annorlunda. Vi kommer att bjuda på 15 konserter, varav 10 streamas. Det nya programmet presenteras senast i mitten av juni.