1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Trädgård

Jette och Werner finner lyckan i sin trädgård

Coronaviruset må ha vänt upp och ner på världen men Jette Kjaer och Werner Rohwedders sagolika trädgård i Gyllebo fritidsområde är en fredad zon. Här finns alltid något att glädjas åt. Just nu blommar akebia, äppelträd och gullregn, medan köksträdgården levererar vårens primörer.
Jette Kjaer och Werner Rohwedder delar ett stort trädgårdsintresse. De har inte bara skapat en fantastiskt vacker trädgård på sin tomt i Gyllebo fritidsområde, utan odlar även mycket av maten de äter, i den egna köksträdgården. Deras arbete kan följas på Facebook ”Jettes have - trädgården för alla sinnen”.
Foto: Hannah Andersson

Många hämtar kraft från naturen, och den egna trädgården, i dessa tider av oro. Jette Kjaer och Werner Rohwedders trädgårdsintresse blomstrade långt före pandemin svepte in över världen. De har lyckats med konsttycket att förvandla en gräsplätt fylld med tistlar och nässlor till ett sinnenas paradis som bjuder på överraskningar och hänförelse runt varje hörn. Dessutom odlar de nästan all sin mat själva i köksträdgården.

– Vi känner oss lyckligt lottade i dessa tider, konstaterar Jette. Visst påverkas vi också av osäkerheten som råder, men i stort flyter vårt liv på som vanligt.

– De inskränkningar vi tvingats göra är oväsentliga i jämförelse med hur många andra drabbats, håller Werner med.

Livet är sig alltså likt i ”Jettes have”. Så likt det kan bli i en trädgård som är i ständig förändring.

– Vi har alltid nya projekt på gång, konstaterar Werner och skrattar.

images8 bilder
enlarge
Jettes have - trädgård i ständig förändring

Just nu håller han på att bygga en sinnrik dome, en geodesisk kupol som fungerar som ett flyttbart kallväxthus. Stommen står klar att täckas med växthusplast och fyllas med bland annat passionsfrukt och aubergin.

– Vi har redan en mindre variant i köksträdgården där jag just nu driver fram bön- och ärtplantor. När de flyttar ut kommer chili och paprika att flytta in, berättar Jette.

En ny perennrabatt i halvcirkelform står redo att bjuda på förförande blomning längre fram på säsongen och i trädgårdens ytterkant breder ett ökenlandskap i miniatyr ut sig.

– Öknen möter sin första vår så det ska bli spännande att se vad som överlevt vintern, konstaterar Werner.

För en sak är i alla fall säker, efter vintern kommer alltid en vår!

Läs mer

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Teater

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Repetitionerna inför Scen Österlens sommarmusikaler hade precis inletts när covid-19 spred sin skugga över världen. Men tack vare kreativa lösningar på problem som uppstått längs vägen, står barnen och ungdomarna nu redo att möta publiken i föreställningarna Aladdin Jr och RENT.

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.

Simrishamn

Surfakademin till Österlen

Sedan 2006 har Jens Holmer, Peter Sahlberg och kollegorna på Surfakademin lärt över 10 000 svenskar att dansa på vågorna i Biarritz, Galicien, Kalifornien och Costa Rica. När Coronaviruset slog till och alla resor ställdes in fick duon tänka om.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.