unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!

Jord & Bords recept på en god, grön jul för fyra

Speciellt för Österlenmagasinets läsare har Giovanna och Jon tagit fram en jultallrik med hasselbacksbakad butternutpumpa, nut roast med tomat- paprikaröra och en julig svartkålssallad. Receptet får du här!
Hasselbacksbakad butternutpumpa, nut roast med tomat- paprikaröra och en julig svartkålssallad.
Hasselbacksbakad butternutpumpa, nut roast med tomat- paprikaröra och en julig svartkålssallad.
Foto: Hannah Andersson

Hasselback butternut

Servera varm direkt från ugnen. Kan förberedas i förväg till steg fyra.

1 medium butternutpumpa

100 g rumstempererat smör

2 msk kallpressad rapsolja

1 msk lönnsirap

12 salviablad

1 vitlöksklyfta, krossad & hackad

salt och peppar

Sätt på ugnen 200℃. Tvätta och skala squashen. Dela den på längden och gröp ur kärnorna. Smörj in squashen med oljan, lägg med snittytan nedåt på ugnsplåt med bakplåtspapper. Salta och peppra. Baka i ugnen i cirka 15 minuter.

Blanda smör, salvia, vitlök, lönnsirap, lite salt och peppar i en skål.

Ta ut squashen och skär snitt nästan hela vägen ner i den. Bred på halva smörblandningen på båda halvorna och sätt in i ugnen igen. Ta ut efter 15 minuter och bred på med resterande smörblandning.

Baka squashen ytterligare 15-20 minuter. Den ska vara lite krispig på ytan och genombakad utan att bli för mosig. Ös på med det smälta smöret och servera med färska eller stekta salviablad.

Julig svartkålssallad

En fräsch och nyttig sallad som passar till julbordet, eller som en bas till en lunchsallad dagen efter.

8 blad svartkål

¼ röd spetskål

½ äpple

1½ dl kokt kamutvete (eller quinoa)

4 msk valnötter

2 msk frysta lingon

2 msk solroskärnor

2 msk pumpakärnor

Vinägretten:

1 msk miso pasta

1 msk stark senap

1 msk vinäger

3 msk kallpressad rapsolja

1 apelsin, rivet skal och juice

1 vitlöksklyfta, krossad och hackad

1 msk hackad dill

salt och peppar

Skär av stjälken från svartkålen och strimla bladen. Strimla spetskålen och skär äpplet i bitar. Lägg allt i en skål tillsammans med kamutvete, kärnor, valnötter och lingon.

Vispa ihop vinägrettingredienser och häll över salladen. Blanda väl och låt stå i 30 minuter före servering.

Nut roast med tomat- och paprikaröra

En kryddig nut roast med lagom het röra till. Kan bakas i muffinsformar eller i en mindre brödform.

200g kokt, skalad kastanj

100g kokta vita bönor

100g kokt ris eller potatis

50g lagrad ost (kan uteslutas)

1 lök finhackad

1 fänkål finhackad

1 palsternacka riven

1 dl blandning av solros och pumpakärnor

1 dl valnötter

3 msk kallpressad rapsolja

½ msk timjan

½ msk rosmarin

½ msk salvia

1 tsk pepparkakskrydda

salt och peppar

Tomat- och paprikaröra:

4 hela inlagda tomater (eller 1 burk hela tomater)

2 grillade paprikor

¼ lök

1 vitlöksklyfta

1 tsk harissa (eller rökt paprika)

½ citron, juice

salt och peppar

Sätt på ugnen 180℃. Stek lök, fänkål & palsternacka med oljan på medelhög värme i 10 minuter.

Under tiden mosa grovt kastanjen i en bunke tillsammans med bönorna och riset/potatisen. Blanda i lökblandningen och resterande ingredienser. Smaka av.

Smörj muffinsformar/muffinsplåt och fyll med nutroastblandningen. Baka i ugnen i 30-40 minuter beroende på storlek.

Under tiden förbereder du tomat- och paprikaröran. Stek löken, vitlöken och harissa på medelvärme i 5 minuter. Tillsätt tomaterna, paprikan, salt och peppar och koka upp. Låt koka på svag värme i 10 minuter. Mixa med stavmixer till slät röra, tillsätt citronjuice och smaka av. Servera tillsammans med nut roast.