1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Jubilerande sommarkultur

Årets Sommarkulturskola drar igång på måndag. En nyhet för året är ungdomslägret.
Sommarkulturskolan riktar sig till barn och unga 6-19 år. Det står cirkus, dans, konst och musik på schemat och samtliga aktiviteter är kostnadsfria att delta i. Arkivbild från ett av förra sommarens cirkuspass.
Foto: Hannah Andersson

Simrishamns Sommarkulturskola firar i år femårsjubileum.

– Det känns fantastiskt kul, säger Hanna Thorstensen som varit projektledare för satsningen sedan starten.

Sommarkulturskolan lockar fler deltagare för varje år. Med anledning av covid-19 kommer vissa anpassningar att göras.

– Förutom rutiner kring hygien kommer vi att vara fler pedagoger, barnen kommer att vara indelade i mindre grupper och vi sprider ut oss i fyra lokaler istället för en, berättar Hanna.

Tidigare år har sommarkulturskolan tagit plats på Valfisken. I år används även Dansens hus, Godsmagasinet och Rosa huset.

– Det känns viktigt att vi kan erbjuda barnen och ungdomarna Sommarkulturskolan även en sommar som denna, för vi märker att behovet av aktiviteter är extra stort just nu.

Upplägget är sig likt men till följd av neddragningen av enhetens budget kortas årets Sommarkulturskola med två veckor och förra årets nysatsning på barn mellan 4-5 år uteblir i år.

Årets Sommarkulturskola pågår vecka 26-29. I Simrishamn för barn i åldrarna 6-13 år, måndag-torsdag. Det står dans, cirkus, konst och musik på det rullande schemat. Deltagarna anmäler sig och väljer aktivitet vid den dagliga samlingen i Valfiskens foajé klockan 10.15-10.40. Aktiviteter för unga i åldern 13-19 år annonseras på sociala medier.

– En nyhet för året är att vi erbjuder ett ungdomsläger med övernattning på Naturskolan i Kivik. Läger är något som önskats under alla år och med Kulturskolans sammanslagning med Naturskolan har det blivit praktiskt möjligt att genomföra. En annan nyhet är att vi gör en större satsning, med öppen ålder, i byarna. Vecka 26 besöker Sommarkulturskolan Borrby, vecka 28 Sankt Olof och vecka 29 Gärsnäs.

Läs mer

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Teater

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Repetitionerna inför Scen Österlens sommarmusikaler hade precis inletts när covid-19 spred sin skugga över världen. Men tack vare kreativa lösningar på problem som uppstått längs vägen, står barnen och ungdomarna nu redo att möta publiken i föreställningarna Aladdin Jr och RENT.

Musik

Spontana musikaliska äventyr skänker tröst

Spontanmusik har blivit kyrkomusikern Nadja Erikssons sätt att nå ut i coronatider. Hon tänker att musiken har en läkande kraft och skänker en välbehövlig glädje.

Simrishamn

Sommarens konserter ställs in

Sommarens konserter på Ribbingsberg ställs in på grund av Covid-19. ”Vår konsertlokal bygger på närhet och gemenskap till musiken och konsten och vi kan inte chansa på hur läget kommer att vara i sommar” skriver Boel och Mats. ”Nästa år kommer vi att ladda för att åter välkomna fantastiska artister och publik till en sommar med glädje, musik och konst.”

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.