Julbordets godsaker handplockas lokalt
– Vi kallar våra leverantörer för skånska mathjältar. Det är tack vare dem som vi får tag på lokala råvaror som är i säsong, säger Oscar Iversen, på Bondens Skafferi.
Företagets affärsidé är att hämta grönsaker, kött, mejeriprodukter med mera hos hundratals ofta småskaliga producenter och sedan leverera ut till olika kunder samt sälja i de två egna butikerna, i Åhus och på Svabesholms kungsgård.
Problemet för många småskaliga producenter är att hinna med att sälja och leverera och för restaurangerna är problemet att få tag på mer småskaliga produkter. Bondens skafferi blir en länk mellan de två.
– Det finns ett starkt växande intresse att veta varifrån maten kommer. Många vill äta svenskt och lokalt på krogen så det finns en stark marknad för lokal mat, säger Oscar Iversen.
När årets största mathelg närmar sig är skafferiet extra välfyllt. I diskarna trängs allt från tjocka revbensspjäll till saftig julskinka, leverkorv och pressylta. Men även en och annan entrecôte och oxfilé får vara med.
– Alla firar jul på olika sätt, så det gäller att ha lite av varje. Många vill såklart ha en traditionell Emil i Lönneberga-jul, med skinka, prinskorvar och köttbullar. Men det är allt fler som hellre äter en fin köttbit på julafton, säger Oscar Iversen.
I butiken hittar man även ett brett sortiment av sötsaker, som praliner och småkakor från Hedh Escalante, choklad från Malmö Chokladfabrik och konfektyr från Kolsvart. Här finns även lokalt producerad julmust och glögg.
Om Oscar ska plocka ut butikens mest exklusiva produkt, så blir det Österlensaffran. En ekologisk saffran som odlats, skördats och torkats varsamt. De spröda, roströda trådarna har ett kilopris på strax under en halv miljon kronor.