unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!

Julbordets godsaker handplockas lokalt

På Bondens Skafferi i Svinaberga pågår julförberedelserna som bäst. Nu ska kyldiskar, hyllor och bord fyllas med allt gott som hör julbordet till. Det lyckas man med tack vare hundratals lokala matproducenter.
På Bondens Skafferi på Svabesholms kungsgård är förberedelserna inför årets stora mathelg i full gång. Pia Schönbeck-Hansson och Oscar Iversen ser till så att varorna från alla lokala leverantörer exponeras på ett tilltalande sätt.
På Bondens Skafferi på Svabesholms kungsgård är förberedelserna inför årets stora mathelg i full gång. Pia Schönbeck-Hansson och Oscar Iversen ser till så att varorna från alla lokala leverantörer exponeras på ett tilltalande sätt.
Foto: Fredrik Ekblad

– Vi kallar våra leverantörer för skånska mathjältar. Det är tack vare dem som vi får tag på lokala råvaror som är i säsong, säger Oscar Iversen, på Bondens Skafferi.

Företagets affärsidé är att hämta grönsaker, kött, mejeriprodukter med mera hos hundratals ofta småskaliga producenter och sedan leverera ut till olika kunder samt sälja i de två egna butikerna, i Åhus och på Svabesholms kungsgård.

Problemet för många småskaliga producenter är att hinna med att sälja och leverera och för restaurangerna är problemet att få tag på mer småskaliga produkter. Bondens skafferi blir en länk mellan de två.

– Alla firar jul på olika sätt, så det gäller att ha lite av varje, konstaterar Oscar Iversen.
– Alla firar jul på olika sätt, så det gäller att ha lite av varje, konstaterar Oscar Iversen.
Foto: Fredrik Ekblad

– Det finns ett starkt växande intresse att veta varifrån maten kommer. Många vill äta svenskt och lokalt på krogen så det finns en stark marknad för lokal mat, säger Oscar Iversen.

När årets största mathelg närmar sig är skafferiet extra välfyllt. I diskarna trängs allt från tjocka revbensspjäll till saftig julskinka, leverkorv och pressylta. Men även en och annan entrecôte och oxfilé får vara med.

– Alla firar jul på olika sätt, så det gäller att ha lite av varje. Många vill såklart ha en traditionell Emil i Lönneberga-jul, med skinka, prinskorvar och köttbullar. Men det är allt fler som hellre äter en fin köttbit på julafton, säger Oscar Iversen.

Butiksansvarig Patrick Thinggaard och Pia Schönbeck-Hansson ser till så att charkdisken fylls upp med julens läckerheter.
Butiksansvarig Patrick Thinggaard och Pia Schönbeck-Hansson ser till så att charkdisken fylls upp med julens läckerheter.
Foto: Fredrik Ekblad

I butiken hittar man även ett brett sortiment av sötsaker, som praliner och småkakor från Hedh Escalante, choklad från Malmö Chokladfabrik och konfektyr från Kolsvart. Här finns även lokalt producerad julmust och glögg.

Butikens mest exklusiva produkt, med ett kilopris på strax under en halv miljon kronor.
Butikens mest exklusiva produkt, med ett kilopris på strax under en halv miljon kronor.
Foto: Fredrik Ekblad

Om Oscar ska plocka ut butikens mest exklusiva produkt, så blir det Österlensaffran. En ekologisk saffran som odlats, skördats och torkats varsamt. De spröda, roströda trådarna har ett kilopris på strax under en halv miljon kronor.

Läs mer

Stort intresse för Ravlunda Bränneri

Simrishamn. Anrika Ravlunda Bränneri har sålts. Intresset för den spektakulära fastigheten på 1000 kvadratmeter var enormt. På Hemnets Klicktoppen låg annonsen på andra plats i Sverige med över 42 000 besök.
Stort intresse för Ravlunda Bränneri

Spännande fynd i gammalt kassaskåp

Simrishamn. När Österlens museum förra tisdagen bjöd in till pressträff i museimagasinet Garvaren var det med ett oemotståndligt lockbete. Innehållet i det Björkegrenska kassaskåpet skulle avslöjas.
Spännande fynd i gammalt kassaskåp

ICA Supermarket i Brösarp byter kostym

Simrishamn. På ICA Supermarket i Brösarp pågår sedan en tid en omfattande ombyggnad och ett genomgripande förbättringsarbete.
ICA Supermarket i Brösarp byter kostym

Nu har det indiska köket kommit till Tryde

Simrishamn. På Tryde 1303 har de populära vedugnsbakade pizzorna kommit för att stanna, men nu kan man även få indiska smakupplevelser på 1800-talsgården utanför Tomelilla.
Nu har det indiska köket kommit till Tryde

Kulturaktörer nätverkar

Simrishamn. Förra torsdagen var det lanseringsträff för nystartade Kulturnavet Österlen, ett Leaderfinansierat projekt under två år som ska skapa en intresse- och serviceorganisation för professionella kulturaktörer i sydöstra Skåne.
Kulturaktörer nätverkar

Efter katter djupdyker Ylva i vinets värld

Simrishamn. Efter nio böcker om katter har Simrishamnsförfattaren Ylva Stockelberg bytt spår. Nu är det vin som gäller. Senaste boken heter ”Vilken druva passar mig?” och presenterar 50 olika druvsorter med passande maträtter - och musik.
Efter katter djupdyker Ylva i vinets värld

Emelie har skrivit om att mista sin mamma

Simrishamn. I dagarna släpps antologin ”När mammor dör” där 31 döttrar mellan 18 och 77 år öppet och ärligt berättar om sorgen och livet efter förlusten av sina mödrar. Emelie Hill Dittmer, journalist och skrivpedagog i Gladsax, bidrar med en av texterna.
Emelie har skrivit om att mista sin mamma

Odlare försiktigt positiva

Simrishamn. Nu börjar äppelskörden. Odlingar runt om i landet påverkas av klimatförändringarna, i maj frös många äppelblommor sönder. På Kiviks Musteri ser man ändå med viss tillförsikt positivt på årets äppelskörd.
Odlare försiktigt positiva

Strandkiosk i ålaboden

Nyöppnat. Ica Supermarket Klockareboden, med butik i Borrby, nysatsar på flera olika plan just nu. En sommaraktuell del av satsningen är kiosken vid Borrby strand som sätter guldkant på strandhänget.
Strandkiosk i ålaboden

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Simrishamn. Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.
Musikaliska möten och veganska matupplevelser

REKO-ring på tillväxt i Norra Björstorp

Tomelilla. Runt Brösarp vimlar det av matproducenter och småskaliga odlare. Nu har ett antal företagare i Norra Björstorp tagit initiativ till en REKO-ring, en matmötesplats där produkter och råvaror ska säljas direkt från producent till konsument.
REKO-ring på tillväxt i Norra Björstorp

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamn. Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.
Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan