1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Träning

Kämpar på för att finnas kvar efter pandemin

När coronaviruset slog till i mars avstannade i princip all aktivitet på Gymmet i Hammenhög. I ett försök att hitta lösningar som känns trygga för motionärerna har Åsa Roos kört igång utomhuspass.
Gymmet i HammenhögVåren har, på grund av pandemin, varit en orolog tid för Åsa Roos som driver Gymmet i Hammenhög. ”Det har varit osäkert om gymmet skulle överleva detta, men jag har fått fint stöd av både mina motionärer, min hyresvärd Malmqvist El och företaget som jag hyr gymmaskinerna av”, säger Åsa.
Foto: Hannah Andersson

– Den 12 mars fullständigt dog det. Det gick från full aktivitet på gymmet till stiltje över en natt, berättar Åsa Roos som äger och driver Gymmet i Hammenhög.

I åtta veckor ställdes all gruppträning in.

– Jag kunde hålla gymmet öppet och ett femtontal personer fortsatte att träna, men ingen förnyade ju sina träningskort. Gruppträningen är en av gymmets hörnpelare och en stor målgrupp för oss är motionärer i åldern 60 plus, så inte undra på att det ekade tomt här.

I april gjorde Åsa ett försök att bjuda in till utomhusträning.

– Då var man nog inte riktigt redo för det, men i maj började mina motionärer att höra av sig.

images5 bilder
enlarge
Utomhusträning på Gymmet i Hammenhög

Sedan några veckor tillbaka erbjuder gymmet ett begränsat utbud motionspass, alla utomhus, och initiativet uppskattas.

– Det är skönt att komma igång igen efter ett uppehåll på nästan två månader, konstaterar Eva Svensson som tillsammans med Ulla Lund och Åsa Björkenrud är de första som anländer till tisdagens träningspass.

– Det är roligt att vara igång igen, håller Åsa med. För passen ger inte bara motion, den sociala biten är lika viktig, konstaterar hon.

Åsa Roos kommer bärande på en portabel högtalare, hennes födelsedag till ära iklädd tiara, och möts av blommor och presenter från sina trogna motionärer.

– Det känns fantastiskt att få leda pass igen. Gruppträning är ju min grej och jag har lett pass sedan jag var 15 år gammal. Det kändes som att jag tappade min identitet där ett tag, när jag inte kunde utöva mitt yrke, säger Åsa.

För varje vecka hittar några fler motionärer till utomhuspassen.

– Det går långsamt men jag kämpar vidare med målet att gymmet ska vara kvar även efter pandemin, avslutar Åsa.

Läs mer

Aktion

Tranmanifestation mot kärnvapen

Som en manifestation mot kärnvapen ska ett träd i centrala Simrishamn fyllas med papperstranor på årsdagen av bomben över Hiroshima.

Konsert

Musikaliskt kosläpp för spelsugna saxofonister

Sommarkompisarna och saxofonisterna Per Bäcker och Staffan Mårtensson sammanstrålar även denna sommar på Lönebostället i Gladsax. Den sistnämnde blåser toner ur en riktig raritet: en saxofon som en gång tillhörde jazzlegenden Stan Getz.

Krogliv

Rikstolvans krog bjuder Österlen på nya smaker

Det är inte underligt att tycke uppstår, när det libanesiska och italienska köket möts på ett vackert Österlen. Denna på pappret annorlunda men i munnen välsmakande kombination erbjuds från och med i sommar på Rikstolvans krog i Järrestad.

Brösarp

Utställning med Österlenbilder

Konstnärsparet Hasse och Ia Karlsson, Vitemölla, ställer ut Österlenbilder på Brösarps Konsthall. Ia är känd för sina färgglada akrylmålningar i naivistisk stil och Hasse är en skicklig akvarellmålare, som bland annat målat Nobelprisdiplom. Utställningen pågår 18 juli - 2 augusti. Öppet lör-sön klockan 12-16. Brösarps Konsthall i samverkan med Brösarps Gästgifveri.

Nyöppnat

Strandkiosk i ålaboden

Ica Supermarket Klockareboden, med butik i Borrby, nysatsar på flera olika plan just nu. En sommaraktuell del av satsningen är kiosken vid Borrby strand som sätter guldkant på strandhänget.

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.