Karl Fredriks gamla olivträd prövas i kylan
Att flytta från Spanien till Österlen är en stor omställning för ett gammalt olivträd, även om trädet är ganska tåligt och enligt Karl Fredrik Gustafsson klarar ner till minus 17 grader under kortare perioder.
– Ju torrare sommar det är desto mer kyla klarar olivträden på vintern, i Spanien blir det ju riktigt varmt på sommaren. För svenska mått mätt blir det också riktigt varmt på vår kringbyggda innergård där värmen studsar mellan byggnadernas väggar och kullerstensgården, säger Karl Fredrik.
Redan när det spanska produktionsträdet från Murciaregionen anlände till Eklaholm kring Valborg förra året hade Karl Fredrik kalla vintrar i åtanke och vidtog en rad åtgärder vid planteringen.
– Vi byggde bland annat en upphöjning så att trädet alltid står väldränerat, vilket också är viktigt för härdigheten. Dessutom har vi isolerat sargen samt lagt ner värmeslingor runt rötterna så att det är runt fem plusgrader runt rotsystemet.
– Jag har kontrollerat olivträdet och det mår mycket bra, det har tappat fem procent av sina blad men det beror på för få soltimmar och inte kylan.
Karl Fredrik tycker dock att det är lite oroväckande med så lång period av minusgrader både dag och natt som det har varit på sistone.
– Vi har eldat för att trädet ska känna sig ompysslat, vi spelar musik från Medelhavet och Södra Europa samt har bäddat in det i 30 halmbalar. Allt kommer gå bra, det är jag helt säker på.
– Värmeslingorna som vi kan styra med en termostat betyder mycket. En 800-åring riskerar man inte!
Lite högre elräkning är ingenting i sammanhanget?
– Precis!