1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Skulptur

Kärleksbåten får bära byalagets budskap

I början av året utlyste Kiviks byalag tävlingen ”Glädjebäraren” med syftet att hitta en skulptur att placera på torget i Kivik. Under byalagets årsmöte i mitten av mars röstades Kjell Nilssons ”Kärleksbåten” fram som vinnare.
Byalaget på Kivik utlyste i början av året en tävling i att skapa en installation på temat glädjebärare. I samband med årsmötet den 11 mars utsågs ”Kärleksbåten”, skapad av Kjell Nilsson (t.v. i bild), till den framtida ”Glädjebäraren” som ska smycka torget i Kivik.
Foto: Hannah Andersson

En båt som seglar på världens hav, styrd av en man och en kvinna som sitter jämlika vid rodret och sprider kärlek längs sin väg. Så skulle Kjell Nilssons skulptur ”Kärleksbåten” kunna beskrivas.

Förslaget om en installation på torget i Kivik kom upp under ett av byalagets möten i höstas. Torget är en naturlig samlingspunkt i byn, vilket byalaget vill förstärka med en skulptur som kan skänka glädje, därav namnet ”Glädjebäraren”. En tävling utlystes och i mitten av mars röstades Kjells bidrag fram som vinnare av de fem inskickade förslagen.

Kjell är en erfaren konstnär som står bakom flera offentliga utsmyckningar. Lokala exempel är statyn ”Hjärtekramen” som står vid stationen i Tomelilla och den stora tranan på fågelön i byadammen i Slåne Tranås.

images3 bilder
enlarge
Glädjebäraren

När ÖM träffar Kjell och byalagets ordförande Jan Nilsson, hemma vid Kjells ateljé i Tomelilla, står ”Kärleksbåten” på gräset utanför. Båten, skapad av stål och mässing, mäter 1,3 meter från för till akter och är med nuvarande fundament 1,7 meter hög.

– Skulpturen är klar men seglen och huvudena av mässing kommer att putsas upp inför ljussättningen, och jag kommer att tillverka ett nytt, mer tåligt fundament, beskriver Kjell.

Allt det formella inför placeringen på torget i Kivik är också klart.

– Vi har haft kontakt med kommunen om placeringen och har ett bygglov för fem år godkänt, berättar Jan.

Planen var att den färdiga installationen skulle invigas på Kristi Himmelfärdsafton i samband med den traditionsenliga vårhälsningen, men det satte corona stopp för.

– Nu planerar vi istället för invigning fredagen den 30 oktober, under Österlen lyser, och har redan förhandsbokat Simrishamns musikkår, berättar Jan.

Läs mer

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Teater

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Repetitionerna inför Scen Österlens sommarmusikaler hade precis inletts när covid-19 spred sin skugga över världen. Men tack vare kreativa lösningar på problem som uppstått längs vägen, står barnen och ungdomarna nu redo att möta publiken i föreställningarna Aladdin Jr och RENT.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.