GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Karossgården i Gladsax stänger efter 25 år

Antik- och kuriosabutiken Karossgården i Gladsax startade 1995 och stänger nu efter 25 år. Anne Edberg som blivit känd för sina omsorgsfullt uppbyggda miljöer kommer framför allt att sakna variationen med att driva butiken.
Anne Edberg stänger Karossgården i Gladsax efter 25 år.
Anne Edberg stänger Karossgården i Gladsax efter 25 år.
Foto: Fredrik Ekblad

– Det är det som har varit roligast, från att fixa till saker, reparera och måla, till att skapa miljöer, hitta rätt pris och möta kunderna – allt från samlare till nostalgiker. Tyvärr är jag av hälsoskäl tvungen att stänga butiken men jag kan fortfarande inte gå förbi en loppis utan att gå in och titta.

Några av de många dockorna i butiken.
Några av de många dockorna i butiken.
Foto: Fredrik Ekblad

Alltihop började när hon och maken Ulf köpte den gamla karossgården från 1909 med stora lokaler mitt i Gladsax i början av 90-talet. Byggnaden var ursprungligen en smedja men blev så småningom fabrik för lastbilskarosser, bland annat till Volvo, ursprunget till Gladsax Flak i Simrishamn.

– Vi hade en massa saker vi behövde bli av med och började ordna loppisar på gården. Det var så roligt att vi beslöt oss för att starta företag kring idén – vi köpte in dödsbon, tömde gårdar och hus etc. Man får ta hand om mycket skräp också, men det har varit lika spännande att gå in i ett nytt hus varje gång.

Anne och Ulf Edberg på trappan till den nuvarande butiken i Gladsax,
Anne och Ulf Edberg på trappan till den nuvarande butiken i Gladsax,
Foto: Fredrik Ekblad

Karossgården har varit ett familjeföretag i många år med flera generationer inblandade. En av döttrarna köpte gården och tog över under en period. Av personliga skäl fick hon sälja varpå hela verksamheten flyttade till dagens byggnad lite längre ner på gatan – ett hus Karossgården tidigare använt som verkstad.

Det fins gott om utklädningsattiraljer i gömmorna.
Det fins gott om utklädningsattiraljer i gömmorna.
Foto: Fredrik Ekblad

Vid ett besök i butiken är det lätt att hoppa till vid åsynen av alla skiftande skyltdockor – just dockor är ett av Anne Edbergs specialintressen och hon har som mest haft elva dockhus. Två andra är textilier och kristallkronor, många kvällar hemma har ägnats åt att plocka isär och renovera just kronorna. Maken Ulf är i sin tur svag för Art Deco-möbler.

Just nu är det utförsäljning och 30 procent på allt i butiken, inklusive butiksinredning och verktyg, efter den 1 september sänks priserna till 50 procent.