unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!

Klassenskådis har lov efter långa inspelningsdagar

SVT:s strömningssuccé Klassen engagerar barn och ungdomar över hela landet. Den fjärde säsongen har precis spelats in, med den unge Kiviksbon Petter Åkerberg i en av de bärande rollerna.
Petter Åkerberg vilar ut hemma i Kivik efter de intensiva inspelningarna av SVT:s populära serie Klassen, som visas på SVT Play.
Petter Åkerberg vilar ut hemma i Kivik efter de intensiva inspelningarna av SVT:s populära serie Klassen, som visas på SVT Play.
Foto: Johan Bentzel

14-årige Kiviksbon Petter Åkerberg har nyligen avslutat inspelningen av den fjärde säsongen av SVT:s populära ungdomssatsning ”Klassen”, där han har en av huvudrollerna.

Två filmteam har jobbat parallellt med att spela in 52 avsnitt under några få veckor. Premiär blir det traditionsenligt till jul.

– Det är väldigt intensivt. Vi börjar klockan åtta och slutar klockan fem varje dag. Ett avsnitt är omkring tio minuter långt och vi gör fyra stycken om dagen, säger Petter Åkerberg.

Inspelningarna görs på en sommarstängd skola i Lund och alla är på plats hela dagarna, oavsett om de avsnitt som spelas in kretsar kring deras rollfigurer eller inte.

De som har de för dagen ledande rollerna får sina manus kvällen före. Så tiden är knapp att sätta sig in i handlingen.

Men de är inte styrda av de skrivna replikerna, utan får improvisera en hel del för att det ska låta naturligt. Det enda kravet är att scenen leder fram till sin tänkta lösning.

– Jag tror inte att det finns någon annan produktion som är som Klassen, säger Petter Åkerberg.

Klassen är SVT:s största strömningssuccé genom tiderna, med omkring en miljon visningar per avsnitt. Serien följer intrigerna i en högstadieklass och har sin största tittarskara bland barn och ungdomar upp till 15 år.

Varje avsnitt tar upp viktiga teman som berör barn och unga. Ofta uppstår något slags konflikt eller problem, som i slutändan alltid får sin lösning.

Trots den stora populariteten är det först på senare tid som Petter Åkerberg har börjat bli igenkänd.

– Det är faktiskt nu på sommaren som det har börjat hända, hittills kanske tre eller fyra gånger. Häromdagen gick jag med mina kompisar på stan och då kom det fram en liten tjej som frågade om det var jag som var Lukas i klassen.

I Klassen spelar Petter Åkerberg Lukas, en rollfigur som är ganska olik honom själv. Men det är bara kul att sätta sig in i ett helt annat liv, tycker han.
I Klassen spelar Petter Åkerberg Lukas, en rollfigur som är ganska olik honom själv. Men det är bara kul att sätta sig in i ett helt annat liv, tycker han.
Foto: Johan Bentzel

Serien började sändas 2017 och klassen från de första två säsongerna byttes ut inför säsong tre.

Det var också då Petter Åkerberg kom in i bilden som Lukas, en rollfigur som är ganska olik honom själv. Lukas är en kille som har svårt för att visa sina känslor för den som han tycker mest om.

– Men det blir faktiskt enklare att spela någon som ligger en bit bort ifrån ens vanliga personlighet. Det är jätteroligt att få sätta sig in i ett helt annat liv.

Rollerna söktes av flera tusen barn och för att bli utvald krävdes många tuffa uttagningsprov.

Men ursprungligen hade Petter Åkerberg siktet inställt på en annan roll i ett helt annat sammanhang. Där föll han på målsnöret, men en av de ansvariga jobbade även med Klassen och bad honom söka dit i stället.

– Så jag tänkte: Varför inte? Men jag hade inga höga förväntningar, eftersom jag visste hur stort det var och hur många som sökte. Fast väl på plats gick det riktigt bra. Det var en skön känsla.

Till vardags går Petter Åkerberg på Nils Holgerssonskolan i Simrishamn och siktar så småningom på estetiskt program vid Malmö Latinskola.

Han har tidigare varit med i Stefan Jarls film ”Innan vintern kommer” och är skolad i skådespeleri via Scen Österlen, dit han lockades av sina äldre systrar.

– Jag var med i fyra år och det var där det började, säger han.

Han avslöjar att han inte hade tittat så mycket på Klassen innan han själv fick en roll. Nu har han sett alla avsnitt, även av de säsonger där han inte själv medverkar.

– Men det finns rätt många parodier av Klassen och de har jag tittat mycket på med mina kompisar. De är väldigt roliga.