unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Krönt med minnesplatta

Förra fredagen förärades ytterligare en av Simrishamns historiskt intressanta platser med en graverad minnesplatta.
Lennart Nilsson och Håkan Hasslöf visar var den nya minnesplattan ska sitta.  Minnesplattan berättar Sjögrenska gårdens historia och är en donation av Oscar Nilssons döttrar.
Lennart Nilsson och Håkan Hasslöf visar var den nya minnesplattan ska sitta. Minnesplattan berättar Sjögrenska gårdens historia och är en donation av Oscar Nilssons döttrar.
Foto: Hannah Andersson

Det är föreningen Gamla Cimbrishamn som står bakom initiativet att kröna stadens äldre byggnader med minnesplattor, och det finns gott om minnesvärda hus i Simrishamn.

– Vår ambition är att utöka med en eller två skyltar om året, berättar Lennart Nilsson.

Förra fredagen hade turen kommit till Sjögrenska gården.

– Vi kommer att kröna alla de gamla handelsgårdarna efterhand. Här satt tidigare en skylt som berättade om Lübeckergården, den kommer att flyttas till västra sidan av Stortorget eftersom lübeckarna hade sin verksamhet härifrån och ner till torget under Hansatiden.

Huset som idag rymmer Lübecker skor pryds istället med minnesplattan för Sjögrenska gården.

Det är nu 26 byggnader som bär minnesplattor och kartan som guidar till dem, vilken föreningen gav ut i våras, har gjort succé.

– Fler än 3400 kartor har hämtats ut, berättar Håkan Hasslöf.

Föreningen Gamla Cimbrishamn har omkring 400 medlemmar och siktar på att genomföra sitt årsmöte den 22 oktober om Folkhälsomyndighetens restriktioner lättar.

Läs mer

Säsongsfinal på slottet

Simrishamn

Säsongsfinal på slottet

På söndag är det säsongsfinal på Christinehofs slott och då välkomnas besökarna till ett späckat berättarprogram som äger rum både inne och ute.

Minimuseum invigdes

Simrishamn

Minimuseum invigdes

Med bandklippning och tal av Österlens museums chef Lena Alebo och Olle Månsson invigdes förra torsdagen ett sjöfartshistoriskt minimuseum i Simrishamn.

Emelie har skrivit om att mista sin mamma

Simrishamn

Emelie har skrivit om att mista sin mamma

I dagarna släpps antologin ”När mammor dör” där 31 döttrar mellan 18 och 77 år öppet och ärligt berättar om sorgen och livet efter förlusten av sina mödrar. Emelie Hill Dittmer, journalist och skrivpedagog i Gladsax, bidrar med en av texterna.

Klassrummet flyttade ut i naturen för en dag

Simrishamn

Klassrummet flyttade ut i naturen för en dag

Förra tisdagen hade yrkeseleverna på Österlengymnasiet friluftsdag och de kunde knappast ha bett om bättre väder.

Kulturpark Österlen tar in på Hammenhögs gästis

Simrishamn

Kulturpark Österlen tar in på Hammenhögs gästis

Fram till den 27 september visar konstföreningen Kulturpark Österlen verk av 10 konstnärer på Hammenhögs Gästgivaregård.

Donation väcker intresse för vatten och miljö

Natur

Donation väcker intresse för vatten och miljö

Årskurs 6 från Piratenskolan var först ut när de förra fredagen besökte Naturskolan Österlen i Kivik för en förmiddag på temat vatten. Totalt kommer 120 elever ges chansen att lära sig mer om vatten och miljö tack vare en donation av professor emeritus Åke Jönsson.