unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!

Kulturaktörer nätverkar

Förra torsdagen var det lanseringsträff för nystartade Kulturnavet Österlen, ett Leaderfinansierat projekt under två år som ska skapa en intresse- och serviceorganisation för professionella kulturaktörer i sydöstra Skåne.
Anna-Carin Uggla och Susan Bolgar är projektledare för Kulturnavet Österlen som under två år ska arbeta för att skapa en plattform för Österlens professionella kulturarbetare.
Anna-Carin Uggla och Susan Bolgar är projektledare för Kulturnavet Österlen som under två år ska arbeta för att skapa en plattform för Österlens professionella kulturarbetare.
Foto: Fredrik Ekblad

Ett 20-tal kulturarbetare - författare, konstnärer, konsthantverkare, filmare och kulturarrangörer – dök upp när Kulturnavet Österlen ordnade sin första informationsträff på Svabesholms kungsgård.

Bakom projektet står Susan Bolgar och Anna-Carin Uggla som inledde med att presentera syftet med Kulturnavet Österlen.

– Alla vet att kulturverksamheterna på Österlen är viktiga, men trots det betraktas de ofta inte som ”riktiga” näringsverksamheter. Vi ser det som en av Kulturnavets uppgifter att arbeta för goda samarbeten mellan offentlig styrning och vårt mångfacetterade kulturliv, säger Susan Bolgar.

– Vi kan själva ha vissa idéer om vad som skulle gynna utvecklingen av kultursektorn, men de som aktivt arbetar med konst och kultur kanske behöver något helt annat. Plattformen ska fokusera på verklig nytta för så många som möjligt, säger Anna-Carin Uggla.

Kulturnavet Österlen blir en fristående och obunden organisation vilken, efter de två projektåren, kommer att övergå i kultursektorns ägo.

För att utreda behoven kommer de anslutna kulturarbetarna få svara på en enkät.

– Vår främsta uppgift är att skapa nytta för de professionella kulturaktörerna på Österlen vare sig det handlar om fördelaktiga upphandlingar av tjänster, omvärldsbevakning eller gemensam distribution av trycksaker under sommaren, säger Susan och Anna-Carin. Det är användarna som bäst vet vad de behöver och vi följer deras önskemål.

Ytterligare en lanseringsträff hölls i måndags och en tredje är planerad imorgon fredag, på Ystads konstmuseum.

Läs mer

Oklart när biograferna i sydost kan öppna igen

Simrishamn. Under pandemin har situationen för landets biografer varit väldigt påfrestande. Många har stängt, andra stretar på med maximalt åtta besökare per visning. På Österlen är biograferna stängda och det är fortfarande ovisst när de kan öppna.
Oklart när biograferna i sydost kan öppna igen

Retrospektivt med Smoliansky och Grönwall

Simrishamn. Verk av två fotografer med liknande bildspråk tar i höst plats i Tomelilla konsthall. Både Gunnar Smoliansky och Lars Grönwall har en förkärlek till det stillsamma och poetiska.
Retrospektivt med Smoliansky och Grönwall

Fokus på plastproblemet

Simrishamn. På Simrishamns bibliotek visas just nu fotoutställningen ”Let's talk about trash” som uppmärksammar problemen som plast skapar.
Fokus på plastproblemet

Säsongsfinal på slottet

Simrishamn. På söndag är det säsongsfinal på Christinehofs slott och då välkomnas besökarna till ett späckat berättarprogram som äger rum både inne och ute.
Säsongsfinal på slottet

Minimuseum invigdes

Simrishamn. Med bandklippning och tal av Österlens museums chef Lena Alebo och Olle Månsson invigdes förra torsdagen ett sjöfartshistoriskt minimuseum i Simrishamn.
Minimuseum invigdes

Kulturpark Österlen tar in på Hammenhögs gästis

Simrishamn. Fram till den 27 september visar konstföreningen Kulturpark Österlen verk av 10 konstnärer på Hammenhögs Gästgivaregård.
Kulturpark Österlen tar in på Hammenhögs gästis

2 x Karlsson på Werner-museet

Simrishamn. Werner-museet fick ställas in på grund av pandemin. Men nu gör man ett nytt försök. Fram till den 30 augusti visas parets konst på museet. Öppettider alla dagar utom måndagar är klockan 13–17.
2 x Karlsson på Werner-museet

Evelina debuterar med skulptur på hamnplan

Simrishamn. Förra veckan invigdes en ny temporär skulptur på hamnplan i Simrishamn. Bakom verket ”Sonic Seam” står konstnären Evelina Nolin, nyutexaminerad från Konstfack och tidigare elev på Österlenskolan för Konst och Design.
Evelina debuterar med skulptur på hamnplan

Fototävling för ungdomar

Simrishamn. Under augusti anordnar Skillinge Leje med stöd av Skillinge Bildforum en fototävling för barn och ungdomar. 12-åriga Matilda Bergström tänker delta och har redan bestämt vad hon ska köpa för prispengarna om hon kammar hem tävlingen.
Fototävling för ungdomar

Ljudvandring med existentiellt fokus

Simrishamn. Sommarprogrammet på Skillinge teater var spikat. En unik version av Hamlet skulle sättas upp och artister som Jill Johnson, Timo Räisänen och Movits var bokade. Men så slog coronaviruset till och man tvingades tänka om totalt.
Ljudvandring med existentiellt fokus

Vill få bukt med krångel

Simrishamn. En del av invånarna och företagen i Tomelilla kommun tycker att det är onödigt krångligt att ha kontakt med Tomelilla kommun. För dem lanseras nu Krångelportalen.
Vill få bukt med krångel

Folkhögskolan på turné

Simrishamn. Intresset var stort när Österlens folkhögskola förra tisdagen gav sig ut på miniturné i sydöstra Skåne för att informera om höstens utbildningar.
Folkhögskolan på turné