unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
Kurs

Kurs som svetsat samman på flera plan

När grundkursen i svetsning och metallformgivning startade i mitten av februari var de alla nybörjare. Nu, fem veckor senare, rör sig de fem kursdeltagarna vant i smedjan och använder de olika verktygen som att de aldrig gjort något annat.
”Bara att få vara i den här typen av miljö är väldigt inspirerande” konstaterar Linda Hallberg, främst i bild. Bakom henne syns Ann Jantze och kursledare Michael Salamacha som driver företaget Järn & Trä i Bästekille.
”Bara att få vara i den här typen av miljö är väldigt inspirerande” konstaterar Linda Hallberg, främst i bild. Bakom henne syns Ann Jantze och kursledare Michael Salamacha som driver företaget Järn & Trä i Bästekille.
Foto: Hannah Andersson

Fem kvinnor har under fem tisdagskvällar träffats i Bästekille smedja för att, under ledning av Michael Salamacha, lära sig svetsa och forma metall. När ÖM gästar smedjan har det blivit dags för kursavslutning och färdigställandet av varsitt alster - en slaktarkrans, en bänk, en eldhund, en gårdsskylt och en rosenbåge.

– Förut letade jag byråer och andra småmöbler på Marketplace, nu letar jag skrot, konstaterar Cajsa Lindgårdh och skrattar.

Hon och hennes kurskamrater Ann Jantze, Linda Hallberg, Mimma Lundberg och Hanne Hedberg är rörande överens om att kursen varit både rolig och gett mersmak.

Svaret på frågan ”varför en svetskurs” skiljer sig åt.

– Jag hade aldrig hållit i en svets innan jag kom hit, men alltid drömt om att få göra det, berättar Hanne.

– Vi har köpt en gammal gård och jag insåg att jag kan ha nytta av den här typen av kunskap, svarar Linda.

– Och jag ville göra något utanför min comfort zone, säger Mimma.

6 bilder
Hanne Hedberg skär ut fåglar till sin rosenbåge med en plasmaskärare.
Det är ett härligt gäng som sedan mitten av februari träffats på Bästekille smedja för att lära sig grunderna i svetsning och metallformgivning.
På bara fem kurstillfällen har Mimma Lundberg och hennes kurskamrater lärt sig hantera svetsen.
enlarge

Alla fem är positivt överraskade över hur långt de kommit på bara fem veckor.

– Vi fick prova på att svetsa redan första kvällen, det uppskattade jag, säger Cajsa. Också har det här varit en väldigt trevlig grupp att jobba tillsammans med, alla har hjälpts åt.

– Att hjälpas åt är en sak som mina kvinnliga kursdeltagare generellt brukar vara bättre på, konstaterar Michael.

Han är en van kursledare som erbjuder kurser för såväl barn som vuxna.

– Allra roligast är att få lära ut hantverket till deltagare som inte tror att de kommer att klara av det - och sedan upptäcker att det gör de visst. Också lär jag mig mycket själv av att hålla kurs, genom att behöva förklara de olika momenten för någon annan!