GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Anhörigstöd

Kursdeltagarnas texter samlade i en antologi

”Reflekterande skrivande - en antologi” är en vacker liten bok med ett urval av texter skrivna av deltagare från kursen i reflektivt skrivande som genomförts av Simrishamns kommuns anhörigstöd.
Emelie Hill Dittmer, skrivpedagog och Sofia Spetz, anhörigkonsulent, är glada för att deltagarna i kursen i reflektivt skrivande velat dela med sig av sina texter i en antologi. ”Det ger fler chansen att upptäcka skrivandet som ett verktyg för självomsorg”, säger Sofia.
Emelie Hill Dittmer, skrivpedagog och Sofia Spetz, anhörigkonsulent, är glada för att deltagarna i kursen i reflektivt skrivande velat dela med sig av sina texter i en antologi. ”Det ger fler chansen att upptäcka skrivandet som ett verktyg för självomsorg”, säger Sofia.
Foto: Hannah Andersson

Förra våren kunde du läsa i Österlenmagasinet om socialförvaltningens anhörigstöds nya satsning på reflekterande skrivande. I september drog kursen igång och nu ges en antologi med deltagarnas texter ut.

– Då det är den första kursen av sitt slag inom anhörigstöd kändes det viktigt att få visa upp vad ett reflekterande skrivande innebär och inspirera andra anhöriga att använda skrivandet som verktyg, säger Sofia Spetz, anhörigkonsulent i Simrishamns kommun.

I boken finns nämligen även exempel på skrivövningar.

– Syftet med det är att ge fler chansen att upptäcka skrivandet som ett verktyg för självomsorg, säger Sofia. Att stå nära en annan person som behöver stöd och hjälp kan innebära ett stort ansvarstagande, där egna behov och längtan kommer i skymundan, poängterar hon.

Genom att använda skrivandet som instrument har deltagarna i kursen fått möjlighet att se sig själva och sin situation ur nya perspektiv.

Boken ”Reflekterande skrivande - en antologi” finns att ladda ner från Simrishamns kommuns hemsida.
Boken ”Reflekterande skrivande - en antologi” finns att ladda ner från Simrishamns kommuns hemsida.
Foto: Hannah Andersson

Lett kursen har Emelie Hill Dittmer, frilansjournalist och skrivpedagog, gjort.

– Det känns fint att få visa upp vad som blev av kursen, säger Emelie om antologin. Vi inledde kursen med fysiska möten i höstas, innan pandemin satte stopp för möjligheten att träffas, därefter fortsatte vi i ett digitalt klassrum.

– Vi är väldigt glada för att det gick att slutföra kursen på det sättet, konstaterar Sofia.

Reflektivt skrivande kan liknas vid ett slags meditativt skrivande.

– Grammatik och stavning spelar ingen roll, i reflekterande skrivande ligger fokus på att gå inåt, att skriva ärligt om känslor, tankar och åsikter. Pappret blir ett forum för att bearbeta känslorna som kommer upp under denna själviakttagelse, förklarar Emelie.

Minst lika viktigt som skrivandet har samtalen om processen och upplevelsen av att skriva varit.

– Hur det känns att skriva är det centrala, vi delar inte nödvändigtvis texterna som vi skriver i gruppen, men hur det känns att skriva - det delar vi.

Trots det ville flera av kursdeltagarna medverka i antologin med sina texter, vilket Emelie och Sofia är glada för.

– Boken sätter nämligen även ljus på anhörigstödsverksamheten och blir ett sätt att visa exempel på den bredd som finns i utbudet av stöd. Vi vill gärna öka medvetenheten om den hjälp den som är anhörig kan få av oss, säger Sofia.

Anhörigstöds förhoppning är att kunna arrangera fler skrivarkurser. Intresset är stort, inte bara lokalt.

– Intresset för reflektivt skrivande har väckts på riksnivå. Ett exempel på det är att Anhörigas Riksförbunds skrift ”Uppdrag anhörig” nominerades till Publishingpriset i kategorin ”Fackböcker reportage och berättelser” 2020, berättar Emelie.

Boken ”Reflekterande skrivande - en antologi” finns att låna på biblioteket eller ladda ner fritt från Simrishamns kommuns hemsida, under Stöd och omsorg - Anhörigstöd.