Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Levnadsöde inspirerade till fantasifull roman

Maria Elena Bergman har länge velat skriva om sin flykt från Chile till Sverige i början av 70-talet, men det tog ett tag att hitta rätt form. Lösningen blev att ta sig an ämnet litterärt och krydda det med en stor nypa fantasi.
Innan coronapandemin slog till på allvar igen hann Maria Elena Bergman fira sin romandebut med en liten släppfest med 20 deltagare. Tillställningen hölls i det egna galleriet i Gnalöv, som utomhus pryds av dotterns muralmålning. Duo Temperament, som Marias make Björn spelar i, bjöd på visor med anknytning till skrivande.
Innan coronapandemin slog till på allvar igen hann Maria Elena Bergman fira sin romandebut med en liten släppfest med 20 deltagare. Tillställningen hölls i det egna galleriet i Gnalöv, som utomhus pryds av dotterns muralmålning. Duo Temperament, som Marias make Björn spelar i, bjöd på visor med anknytning till skrivande.
Foto: Johan Bentzel

Med sju levnadsöden berättade genom uppbruten kronologi har Maria Elena Bergman inte gjort det särskilt enkelt för sig, när hon har skrivit sin debutroman ”Sju systrar”. Men så är hon heller inte en kvinna som brukar välja den lätta vägen i livet.

– Jag har aldrig låtit mig hindras. Om folk har sagt till mig att jag inte kan göra något, har jag bara tänkt: Varför inte?

Maria Elena Bergman växte upp i Chile och var 20 år när Pinochet genomförde sin militärkupp 1973. Hennes dåvarande make flydde landet. Året därpå följde hon själv efter och kom som kvotflykting till Sverige.

Här valde hon en akademisk yrkesbana, blev så småningom lektor i pedagogik och engagerade sig också politiskt.

På 80-talet träffade hon sin nuvarande make Björn och för drygt fem år sedan bosatte sig paret permanent i sitt tidigare sommarhus i Gnalöv på Österlen. De trivdes i bygden och som nyblivna pensionärer hade de friheten att slå sig ner var de ville.

Pensionärsliv betyder däremot inte att de faller tillbaka på gamla meriter och bara tar det lugnt. I en tidigare lada intill bostadshuset har de öppnat ett galleri, som – åtminstone i pandemifria tider – är en mötesplats för musik, konst och litteratur.

Det är inte första gången som de har tagit ett liknande initiativ.

– Jag och Björn är sådana personer som gör saker. När vi bodde i Dalarna var det många som bara drömde om att öppna ett kafé, medan vi faktiskt gjorde det. Visst fanns det en del hinder på vägen och det var inget som vi tjänade pengar på, men det blev en träffpunkt i byn.

Därför kändes det heller inte helt oöverstigligt att ge sig in i ett romanprojekt. Skrivit har Maria Elena Bergman gjort i hela sitt liv, allt från avhandlingar och artiklar till noveller och dikter. Mycket har hon också fått publicerat. Men en roman är ändå något annat.

"Jag ville gärna berätta om flykten från Chile och hit."

Idén har fått gro långsamt. Maria Elena Bergman har försökt ge sig på ämnet förut och har ett antal outgivna romaner i byrålådan, men inte förrän med ”Sju systrar” ansåg hon sig ha hittat rätt anslag. I stället för en politisk inramning skapade hon ett familjedrama.

– Jag ville gärna berätta om flykten från Chile och hit. Samtidigt ville jag inte skriva en självbiografi, eftersom det kändes lite för pretentiöst. Därför bestämde jag mig för att behandla ämnet litterärt.

Maria Elena Bergman beskriver boken som autofiktion. Hon har utgått från sin egen bakgrund men har ändå skapat en i stora delar påhittad historia.

– I min familj var vi sju systrar och tre bröder. Jag har använt mina systrar som en ram för berättelsen, så de existerar ju, men jag har fantiserat ihop historierna.

I centrum står Esmeralda, som växer upp i en dysfunktionell familj i Valparaíso i Chile på 50- och 60-talen och sedan flyr till Sverige efter militärkuppen. Berättelsen tar upp tunga teman som religiöst förtryck, sexuella övergrepp och hur det är att skapa sig ett nytt liv i ett främmande land.

Maria Elena Bergman tyckte att det kändes tråkigt med en rak tidslinje. Så boken börjar med Esmeraldas flykt och porträtterar sedan varje syster i olika kapitel. Boken blir som ett lapptäcke med Esmeraldas öde som den röda tråden.

Även om Maria Elena Bergman beskriver ett Chile för många decennier sedan har hon hämtat mycket inspiration från sin närmaste omgivning.

– Att sitta här inne i huset och höra vindarna vina utanför har varit så skönt. Hela det skånska landskapet och havet har inspirerat mig, för jag är ju född i en hamnstad och de delarna finns också skildrade i boken.

”Sju systrar” är utgiven av förlaget Ekström & Garay och går bland annat att hitta i nätbokhandeln.
”Sju systrar” är utgiven av förlaget Ekström & Garay och går bland annat att hitta i nätbokhandeln.
Foto: Johan Bentzel