Libanesiskt möter italienskt i ny foodtruck
Från restaurang till foodtruck. Vad hände?
– Vi fick möjlighet att prova vår idé och hade en underbar sommar på Rikstolvan, men det var redan från början bara tänkt som en grej över sommaren, säger Katia Wagner.
I höstas letade hon och Youssef efter en krog att arrendera, men det kändes för riskabelt mitt i pandemin. Då dök idén om en foodtruck upp.
– Nu står vi här, i hamnen i Kivik som är lika hänförande vacker som hamnen i Libanon. Otippat och alldeles underbart!
Vad är största skillnaden mellan att stå i ett restaurangkök och i en foodtruck?
– Utrymmet! Det är lite som compact living, fast arbetsplats. Och det innebär att vi inte har utrymme att göra precis allt det som vi vill, så vi vaskar fram guldkornen och kommer att byta grejer på menyn lite då och då. Men den verkliga skillnaden för oss är förstås platsen, ingenting slår havet, dofterna, ljuden och utsikten i Kiviks hamn.
Ni har precis dragit igång, hur har det gått?
– Vi är faktiskt överväldigade. Vi har fått ett riktigt varmt välkomnande av Kiviksborna och gamla gäster från i fjol och andra närboende har dykt upp. Under öppningsdagen var det lång kö i kylan och skämmigt nog tog maten slut redan på eftermiddagen. Det var tålamodsprövande för våra gäster, men alla var glada och trevliga. Vår mat tar ju lite tid, vi öppnar inte en varmlåda och plockar ut redan tillagade grejer, en del kan vi göra i förväg men vissa saker kräver att tillagas medan gästen väntar, till exempel den strimlade biffen till hummusen och frästa räkor.
Inriktningen på maten på Rikstolvan var libanesiskt med inslag av italienskt. Är det samma koncept nu?
– Ja, vi fortsätter vår fusion Libanon möter Italien på Österlen och använder närproducerat så långt det är möjligt. Efterrätterna och kaffet är definitivt italienskt.
Det känns som att det libanesiska köket fått ett uppsving på sistone. Inte minst efter den omåttligt populära TV-serien ”Matresan” med Tareq Taylor.
– Ja, du har rätt i det, det finns en stor nyfikenhet och lust på maten. Tareq Taylors fantastiska program visade förutom en massa annat just kärleken till maten, både i att tillaga och att äta. Där är en underbar scen när Tareq nästan bryter ihop och skrattar och säger ”Knäppt, så gott det är”. Den lyckokänslan känner man igen.
– Vi tittade på programmen och när Tareq gjorde wrap med havsabborre och tahini var det vår tur att skratta - när vi slipade på menyer i höstas ville Youssef absolut ha med en sådan, havsabborre med tarator, som tahini-såsen kallas i Libanon, men det snackade jag ner. Jag trodde inte att det skulle uppskattas - fisk i arabiskt bröd, liksom. Men när Tareq stod där på stranden och grejjade ihop den, fick jag ju ge mig. Så den kommer förhoppnings med på menyn senare, till sommaren. Vi ändrar, tar bort och lägger till utefter Youssefs devis ”meny efter väder”. Så just nu är det mycket varm shakshukah som står och puttrar i hans grytor.
Är ni i Kiviks hamn permanent eller kommer ni köra runt på Österlen?
– Vi är i Kivik för att stanna och kommer att fortsätta även efter turistsäsongen. Vi laborerar fortfarande med våra öppettider, och kommer att utöka vartefter, i takt med att högsäsongen närmar sig. Vi håller sociala medier uppdaterade!