Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Libanesiskt möter italienskt i ny foodtruck

Sedan några veckor tillbaka hittar man en foodtruck i Kiviks hamn med libanesiskt på menyn. Bakom grytorna och kastrullerna står Katia Wagner och Youssef Doro som förra sommaren drev Rikstolvans krog i Järrestad tillsammans med Beatrice Johansson.
Efter en lyckad sommar på Galleri Rikstolvans restaurang hittar man i år Katia Wagner och Youssef Doro i en foodtruck i Kiviks hamn.
Efter en lyckad sommar på Galleri Rikstolvans restaurang hittar man i år Katia Wagner och Youssef Doro i en foodtruck i Kiviks hamn.
Foto: Fredrik Ekblad

Från restaurang till foodtruck. Vad hände?

– Vi fick möjlighet att prova vår idé och hade en underbar sommar på Rikstolvan, men det var redan från början bara tänkt som en grej över sommaren, säger Katia Wagner.

I höstas letade hon och Youssef efter en krog att arrendera, men det kändes för riskabelt mitt i pandemin. Då dök idén om en foodtruck upp.

– Nu står vi här, i hamnen i Kivik som är lika hänförande vacker som hamnen i Libanon. Otippat och alldeles underbart!

Vad är största skillnaden mellan att stå i ett restaurangkök och i en foodtruck?

– Utrymmet! Det är lite som compact living, fast arbetsplats. Och det innebär att vi inte har utrymme att göra precis allt det som vi vill, så vi vaskar fram guldkornen och kommer att byta grejer på menyn lite då och då. Men den verkliga skillnaden för oss är förstås platsen, ingenting slår havet, dofterna, ljuden och utsikten i Kiviks hamn.

På menyn står libanesiska rätter som hummus med pitabröd, Baba Ganoush med biff, pinjenötter och pita och Shakshukah, en mustig tomatgryta som kombineras med antingen ägg, korv, havsaborrefilé eller räkor.
På menyn står libanesiska rätter som hummus med pitabröd, Baba Ganoush med biff, pinjenötter och pita och Shakshukah, en mustig tomatgryta som kombineras med antingen ägg, korv, havsaborrefilé eller räkor.
Foto: Fredrik Ekblad

Ni har precis dragit igång, hur har det gått?

– Vi är faktiskt överväldigade. Vi har fått ett riktigt varmt välkomnande av Kiviksborna och gamla gäster från i fjol och andra närboende har dykt upp. Under öppningsdagen var det lång kö i kylan och skämmigt nog tog maten slut redan på eftermiddagen. Det var tålamodsprövande för våra gäster, men alla var glada och trevliga. Vår mat tar ju lite tid, vi öppnar inte en varmlåda och plockar ut redan tillagade grejer, en del kan vi göra i förväg men vissa saker kräver att tillagas medan gästen väntar, till exempel den strimlade biffen till hummusen och frästa räkor.

Inriktningen på maten på Rikstolvan var libanesiskt med inslag av italienskt. Är det samma koncept nu?

– Ja, vi fortsätter vår fusion Libanon möter Italien på Österlen och använder närproducerat så långt det är möjligt. Efterrätterna och kaffet är definitivt italienskt.

Det känns som att det libanesiska köket fått ett uppsving på sistone. Inte minst efter den omåttligt populära TV-serien ”Matresan” med Tareq Taylor.

– Ja, du har rätt i det, det finns en stor nyfikenhet och lust på maten. Tareq Taylors fantastiska program visade förutom en massa annat just kärleken till maten, både i att tillaga och att äta. Där är en underbar scen när Tareq nästan bryter ihop och skrattar och säger ”Knäppt, så gott det är”. Den lyckokänslan känner man igen.

– Vi tittade på programmen och när Tareq gjorde wrap med havsabborre och tahini var det vår tur att skratta - när vi slipade på menyer i höstas ville Youssef absolut ha med en sådan, havsabborre med tarator, som tahini-såsen kallas i Libanon, men det snackade jag ner. Jag trodde inte att det skulle uppskattas - fisk i arabiskt bröd, liksom. Men när Tareq stod där på stranden och grejjade ihop den, fick jag ju ge mig. Så den kommer förhoppnings med på menyn senare, till sommaren. Vi ändrar, tar bort och lägger till utefter Youssefs devis ”meny efter väder”. Så just nu är det mycket varm shakshukah som står och puttrar i hans grytor.

Är ni i Kiviks hamn permanent eller kommer ni köra runt på Österlen?

– Vi är i Kivik för att stanna och kommer att fortsätta även efter turistsäsongen. Vi laborerar fortfarande med våra öppettider, och kommer att utöka vartefter, i takt med att högsäsongen närmar sig. Vi håller sociala medier uppdaterade!