1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Kultur

Ljudvandring med existentiellt fokus

Sommarprogrammet på Skillinge teater var spikat. En unik version av Hamlet skulle sättas upp och artister som Jill Johnson, Timo Räisänen och Movits var bokade. Men så slog coronaviruset till och man tvingades tänka om totalt.
Skillinge teaters ursprungliga planer för sommarsäsongen blev helt omkullkastade när coronapandemin slog till. Teaterdirektörerna Karin Johansson-Mex och Nils Peder Holm tvingades tänka om och resultatet blev en satsning på smittskyddad kultur. På programmet står bland annat en tredimensionell ljudvandring genom Skillinge.
Foto: Fredrik Ekblad

Det var ett tufft, men nödvändigt beslut som teaterdirektörerna Karin Johansson-Mex och Nils Peder Holm tvingade ta för några månader sedan.

– Alla våra stora sommarplaner fick vi helt sonika flytta till 2021 och under en period var vi smått perplexa. Vad gör vi nu? Samtidigt insåg vi då att det är just nu, när Coronakrisen svept in över oss alla, som det finns ett ännu större behov av bra kultur som ändå kan nå ut trots alla smittskyddsbegränsningar, säger Karin Johansson-Mex.

Smittskyddad kultur blev parets ledord och fram växte ett annorlunda scenkonstverk, en tredimensionell ljudvandring genom Skillinge där livet och förgängligheten sätts i centrum. Projektet har fått titeln ”30 000 dagar - livet en vandring.

– I Sverige lever vi i medeltal 82 år och två månader så det är under 30 000 dagar som var och en formar sina liv. När Coronakrisen slog till fick vi en insikt om hur skört vårt liv och samhällsgemenskapen vi eftersträvar faktiskt är, säger Karin Johansson-Mex.

Befolkningen i Skillinge har sedan urminnes tider levt med döden som nära granne, eftersom havet, fisket och sjöfarten ständigt skördade sina offer.

– I dessa hårt arbetande samhällen var änkorna den fjärde största försörjningsgruppen så vi insåg snart att befolkningens historia har något att lära oss om det som nu sker.

Karin Johansson-Mex och Nils Peder Holm har skrivit manuset efter ett gediget researcharbete där de bland annat intervjuat flera äldre, historiekunniga personer i trakten. Det tredimensionella ljudet står den engelska kompositören och ljudkonstnären Tim Bishop för.

Ljudvandringen, som har premiär på midsommardagen, ges fram till den 9 augusti.

– Berättelsen kretsar kring havet, fisket och sjöfarten som ständigt skördade sina offer i Skillinge, berättar Karin Johansson-Mex.
Foto: Fredrik Ekblad
Utefter vandringen finns ett antal platser där man står still och lyssnar. Var och en vandrar individuellt, på säkert avstånd från varandra.
Deltagarna förses med en karta över vandringens stråk, en spelare och ett par desinficerade hörlurar. Med 20 minuters mellanrum släpps grupper om fyra personer iväg.
Foto: Fredrik Ekblad

Läs mer

Simrishamn

Sanna ordnar provsmakning av oljor i världsklass

När vårens planerade resor ställdes in valde Sanna Töringe att satsa på sin butik. Nu finns ett koncentrat av italienska aromer i hennes österlenträdgård.

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.

Simrishamn

Surfakademin till Österlen

Sedan 2006 har Jens Holmer, Peter Sahlberg och kollegorna på Surfakademin lärt över 10 000 svenskar att dansa på vågorna i Biarritz, Galicien, Kalifornien och Costa Rica. När Coronaviruset slog till och alla resor ställdes in fick duon tänka om.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.