unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
Invigning

Ljus - och tonexplosion när Österlen lyser invigs

Årets invigning av Österlen lyser tar passande plats på ett av Simrishamns kommuns största torg och ges i repris på lördagen. Allt för att undvika trängsel.
Arkivbild från förra årets invigning av Österlen lyser i Brantevik. 2020 års invigning tar plats i Årets ljusby - Vitaby Grevlunda. Bilburna besökare hänvisas i första hand att parkera på asfaltsplanen vid Kaminexperten, infarten från Kivik. Parkeringsmöjligheter finns också vid idrottsplatsen.
Arkivbild från förra årets invigning av Österlen lyser i Brantevik. 2020 års invigning tar plats i Årets ljusby - Vitaby Grevlunda. Bilburna besökare hänvisas i första hand att parkera på asfaltsplanen vid Kaminexperten, infarten från Kivik. Parkeringsmöjligheter finns också vid idrottsplatsen.
Foto: Torun Bortz

Det är ungefär ett år sedan som Vitaby Grevlunda byalag fick frågan av Österlen lysers styrelse om de kunde tänka sig att förrätta invigning av 2020-års ljushelg.

– Då var vi fortfarande höga på succén av vis- och tonfestivalen vi nyss arrangerat så självklart tackade vi ja, säger Lukas Carpelan och skrattar.

Invigningsceremonin kommer att ta plats på Måns Pers torg i Vitaby och det är även där Lukas, i sällskap av Inger Assarson, Emma Bergström och Lars Mogensen, sluter upp för att berätta mer om planerna för kvällen.

Vitaby har ett livaktigt byalag.

– Gemenskapen i byn är stor och det händer mycket i Vitaby året om, berättar Emma. Det finns massor av kreativitet i byn som kommit till stor nytta i planeringen av invigningen.

Inger Assarson, Lars Mogensen, Emma Bergström och Lukas Carpelan på Måns Pers torg där invigningen tar plats.
Inger Assarson, Lars Mogensen, Emma Bergström och Lukas Carpelan på Måns Pers torg där invigningen tar plats.
Foto: Hannah Andersson

Idéerna har varit många och det råder ingen tvekan om att kvällen kommer att bjuda på något utöver det vanliga.

Invigningsceremonin inleds klockan 19.00 med Österlen lysers brinnande träd i centrum. Tystnaden bryts av operasångerskan Sara Swietlicki och därefter tar det lokala bandet Cactai Road, som gästas av Dag Strömqvist på trummor, vid med musik specialskriven för tillfället. Bandet spelar under invigningens mittpunkt, en femton meter hög installation skapad av Decodarlings.

– Vi har tagit tillvara på kompetensen som finns i byn. Bakom installationen står Astrid Murphy och Jens Nyborg som till vardags bygger spektakulära scenografier till konferenser och stora mässor, berättar Lukas. Installationen kommer att belysas till musiken av ljuskonstnär Hans Kofoed, Photon Visuals.

Kvartetten vill inte avslöja alla detaljer kring invigningsceremonin men berättar att en flammande eld och ett antal Fiat ”pandor” också kommer att vara en del av showen.

Byalaget uppmanar besökarna att hålla avstånd och kommer att filma och lägga ut hela showen på sociala medier för de som vill följa den på distans. Invigningsprogrammet ges även i repris på lördagen, allt för att undvika trängsel.

För att sprida ut besökarna erbjuds också fler programpunkter på andra håll i byn. I anslutning till torget finns en gammal bunker som byalaget tagit över skötseln av sedan ett år tillbaka. Lars Mogensen har använt sig av bunkern för att göra en underjordisk installation. I det kompakta mörkret blänker reflexer och ett röstspel med byalagets röster, i en kärleksfull hyllning till ljuset, spelas upp. Mellan klockan 18-20 kommer fredagens besökare att förses med ficklampor och släppas ner fyra i taget. På lördagen, klockan 17-19, ändrar bunkern skepnad till en spöktunnel för barn. Då erbjuds även ansiktsmålning och åktur med spöktraktor genom byn.

Installationen på torget lyser klockan 19.30-22.00 både fredag och lördag.

– Men Hans har även riggat ljusinstallationer framför lanthandeln, vid hotellet och packeriet, berättar Lukas.

Och som om inte det vore nog släpper Fia Pellas lös sina hästar i och omkring Grevlunda.

– Fia har skapat siluetter av hästar som får liv genom att de belyses i olika steg, beskriver Lars.

För den som är sugen på något gott finns några alternativ att välja mellan. Såväl fredag som lördag kväll serveras öl, vin och pajer på Vitaby Krog i Vitaby Hotell och Österlenbugare serverar Hösterlenburgare.