GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nanobryggeri

Lönebostället lanserar eget hantverksöl

Under hösten och vintern har Janne Magnusson på Lönebostället i Gladsax djupdykt i ölets skummande värld. Resultatet: ett eget hantverksöl som lanseras i Korvkaféet i påsk.
Gladsax • Publicerad 25 mars 2021
Janne Magnussons passion för öl har resulterat i sju alesorter som lanseras på Lönebostället i Gladsax i påsk.
Janne Magnussons passion för öl har resulterat i sju alesorter som lanseras på Lönebostället i Gladsax i påsk.
Foto: Fredrik Ekblad

En trend inom ölbryggning som tagit fart de senaste åren är bryggeripuben, en pub som brygger sin egen dryck. Att förena de två är något som blivit allt populärare runt om i landet.

Sedan i höstas har Janne Magnusson på Lönebostället experimenterat med malt, humle, jäst och vatten för att hitta rätt smaker till gårdens egna hantverksöl.

– Det började egentligen med att jag ville brygga öl för egen konsumtion. Jag har en dansk vän som tävlar i ölbryggning och som inspirerade mig. Jag började med hans recept, sedan har jag testat mig fram och låtit vänner och bekanta smaka och ge feedback.

Från nanobryggeriet i källaren (det är mindre än ett mikrobryggeri, därav namnet) har sju olika sorter tagits fram och de bär namn som ESB (En speciell bärs), En Ljus Öl och Biskopen. Samtliga är alesorter och kolsyrejästa på flaska.

Det ligger många timmars provbryggning och testande bakom ölkollektionen.

– Men det är något jag gillar med ölbryggning, att man får nörda ner sig, säger Janne och skrattar.

Han räknar med en ganska blygsam tillverkning, runt 120 liter per år, men målet är inte att sälja ölen utanför Lönebostället.

Ölkollektionen pryds av etiketter som formgivits av konstnären Charlotte Adde.
Ölkollektionen pryds av etiketter som formgivits av konstnären Charlotte Adde.
Foto: Fredrik Ekblad

– Vi ordnar ju pubkvällar här på torsdagar under vår och sommar och då är det kul att kunna erbjuda vårt egna öl.

Lönebostället öppnar som vanligt till påsk och lockar även med rustik mat av husfrun Ann Zetterberg i Korvkaféet och naturinspirerad konst i galleriet av dottern Charlotte Adde.

I galleriet visas i påsk verk av konstnären Charlotte Adde, bland annat i cyanotypiteknik, som man använder för att få fram blåkopior.
I galleriet visas i påsk verk av konstnären Charlotte Adde, bland annat i cyanotypiteknik, som man använder för att få fram blåkopior.
Foto: Fredrik Ekblad

– Vanligtvis brukar jag ha några medutställare, men i år disponerar jag hela galleriet, säger Charlotte som arbetar i flera olika material och tekniker.

– Det är allt från väggprydnader i laserskuren cortenstål till akrylmåleri.

Janne Magnusson, Charlotte Adde, Ezequiel Cortabarria och Ann Zetterberg ser fram emot den åttonde säsongen på Lönebostället.
Janne Magnusson, Charlotte Adde, Ezequiel Cortabarria och Ann Zetterberg ser fram emot den åttonde säsongen på Lönebostället.
Foto: Fredrik Ekblad

Fredrik EkbladSkicka e-post
Så här jobbar osterlenmagasinet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.