unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!

Lugn och ro önskas av biblioteksbesökare

Mer än 500 simrishamnare har deltagit i en undersökning där de fått tycka till om biblioteket. De flesta önskade en och samma sak.

– Det visade sig att både yngre och äldre var väldigt samstämmiga i sina svar, säger bibliotekschef, Kristina Rosenberg. De absolut vanligaste svaren var att man ville ha lugn och ro, många mysiga sittplatser och bra studieplatser.

Bland de vanligaste önskemålen fanns även gröna växter, att det ska finnas mycket böcker och möjlighet att ta med eller köpa kaffe, samt en mysig plats att fika på. Att lokalen ska vara mer lättorienterad och tydlig framgick också av svaren, liksom önskemål om att biblioteket ska ha egna toaletter.

Biblioteket kommer satsa på att dela in lokalen i tydliga zoner. Med hjälp av ljuddämpande material hoppas man kunna hindra ljudet från att vandra för mycket, säger bibliotekschef, Kristin Rosenberg.
Biblioteket kommer satsa på att dela in lokalen i tydliga zoner. Med hjälp av ljuddämpande material hoppas man kunna hindra ljudet från att vandra för mycket, säger bibliotekschef, Kristin Rosenberg.

– Just tydligheten är något vi har tagit fasta på. Blir det tydligare var man läser, var man studerar eller arbetar och var man grupparbetar och pratar, minskar förhoppningsvis krockarna besökarna emellan, berättar Kristin Rosenberg.

Valfisken, lokalen som biblioteket huserar i, är uppskattad för sin rymd och ljus, men enligt Kristin Rosenberg har den åldrats mindre bra för dagens biblioteksanvändare.

– De stora glaspartierna och kala tegelväggarna förstärker alla ljud. Glada skratt från barnavdelningen eller från en workshop kan upplevas störande av dem som vill läsa och arbeta.

För att få bukt med problematiken i lokalen, som inte bara uppmärksammats av dess besökare utan även av bibliotekets medarbetare, har man under året gjort en rad undersökningar som riktat sig till barn och vuxna. Syftet har varit att komma fram till vad simrishamnsborna prioriterar högst med sitt bibliotek.

– Att de som aldrig går till biblioteket, eller att de som bara använder bokbussen, var med och delade med sig av sina åsikter var viktigt. Varför besöker man inte biblioteket? Vad är det man saknar? Vet man vad biblioteket erbjuder idag?

Påfallande många efterlyste lugn och ro och detta ska åstadkommas utan en ombyggnad, men biblioteket kommer satsa på att dela in lokalen i tydliga zoner. Med hjälp av ljuddämpande material hoppas man kunna hindra ljudet från att vandra för mycket.

– För att kunna förverkliga önskemålen som framkommit, kommer vi lägga de mer ljudliga aktiviteterna som workshops och småbarnsavdelning i ena änden av lokalen, och de tysta som läs- och studieplatser i den andra, förklarar Kristin Rosenberg. Däremellan ska det råda lugn. Med andra ord ska det bli tystare och tystare ju längre in i lokalen man kommer.

Ambitionen är att arbetet ska komma igång efter årsskiftet och förhoppningen är att färdigställa lokalen under den senare halvan av 2021. Biblioteket har ansökt om och beviljats statliga pengar, vilka finansierar större delen av arbetet.

quote
Det visade sig att både yngre och äldre var väldigt samstämmiga i sina svar.

Läs mer

TV-apparater säljer som smör under pandemin

Simrishamn. Försäljningen av tv-apparater har ökat kraftigt under pandemin. 2020 såldes runt 800 000 TV-apparater i landet, vilket är en ökning med nästan 200 000 jämfört med året innan. Framför allt lockar de större modellerna, från 65 tum och uppåt.
TV-apparater säljer som smör under pandemin

Prisregn över uppskattad gymnasielärare

Simrishamn. Vid den årliga Lärargalan som sändes på SVT förra veckan kammade Simrishamnsläraren Lea Almén hem den prestigefulla utmärkelsen ”Årets eldsjäl”. Dagen efter prisades hon och kollegan Jens Bodin på Nova Academy dessutom för sitt arbete med Raoul Wallenberg Academys kub för mänskliga rättigheter.
Prisregn över uppskattad gymnasielärare

Bengt skildrar Ystads strandnära historia

Simrishamn. I den nyutkomna boken ”Strandhugg i Ystad med omnejd” berättar lokalhistorikern Bengt Karlsson om korsvirkesstaden och de små fiskelägena längs sydkusten. Mycket av bildmaterialet i den rikt illustrerade boken har aldrig tidigare publicerats.
Bengt skildrar Ystads strandnära historia

Efter katter djupdyker Ylva i vinets värld

Simrishamn. Efter nio böcker om katter har Simrishamnsförfattaren Ylva Stockelberg bytt spår. Nu är det vin som gäller. Senaste boken heter ”Vilken druva passar mig?” och presenterar 50 olika druvsorter med passande maträtter - och musik.
Efter katter djupdyker Ylva i vinets värld

Minimuseum invigdes

Simrishamn. Med bandklippning och tal av Österlens museums chef Lena Alebo och Olle Månsson invigdes förra torsdagen ett sjöfartshistoriskt minimuseum i Simrishamn.
Minimuseum invigdes

Dags för Litteraturrundan

Kultur. Egentligen skulle Litteraturrundan ha ägt rum i maj, men fick flyttas på grund av Coronapandemin. Nu är det i alla fall dags. Den 5 och 6 september samlas åter författare, förlag och litteratursällskap runt om i Skåne - och Blekinge som i år inkluderats i evenemanget.
Dags för Litteraturrundan

Västafrikanska rytmer från medborgarhuset

Simrishamn. Varje onsdagskväll sprider sig ett rytmiskt trumljud från medborgarhuset i Sankt Olof. Då träffas unga som gamla, för att under Nina Svedmarks ledning, spela djembe - Västafrikanska trummor.
Västafrikanska rytmer från medborgarhuset

Pest, kolera och fattigdom

Simrishamn. Lär känna Simrishamn i en stadsvandring med museichef Lena Alebo på temat tidigare århundradens olyckor, pandemier och fattigdom. Det blir också berättelser om stadens utveckling, näringsliv och invånare. Max 20 deltagare. Föranmälan krävs. Datum: 29/7 och 5/8 klockan 14-15.30. Även 23/7, 30/7 och 6/8 klockan 18-19.30.
Pest, kolera och fattigdom

Stadsvandring med eländestema

Simrishamn. Lär känna Simrishamn i en stadsvandring med museichef Lena Alebo på temat tidigare århundradens olyckor, pandemier och fattigdom. Det blir också berättelser om stadens utveckling, näringsliv och invånare. Max 20 deltagare. Föranmälan krävs. Datum: 22/7, 29/7 och 5/8 klockan 14-15.30. Även 16/7, 23/7, 30/7 och 6/8 klockan 18-19.30.
Stadsvandring med eländestema

Lästävlingar för stora och små

Simrishamn. Svårt att välja bok till hängmattan? Stor som liten får i sommar extra hjälp av biblioteket att hitta rätt i bokdjungeln. Dessutom utlovas fina bokpriser.
Lästävlingar för stora och små

Tävling

Vinn boken. Vi lottar ut ett exemplar av Emmy Abrahamsons nya roman ”Hur man blir slängd överbord”.
Tävling

Romska kulturskatter på Österlens museum

Simrishamn. I lördags öppnade vandringsutställningen ”Romska smycken – hantverk, tradition och ett sätt att leva” på Österlens museum. Utställningen visar de fåtal romska smycken och ceremoniella föremål som ännu finns kvar i Sverige idag och den historia som går att berätta om dem.
Romska kulturskatter på Österlens museum