Maria Persson i Tågarp sätter smak på julen
– Jag ska bara se till brysselkålen, ropar Maria Persson och rör om i stekjärnet.
Det ligger en hemtrevlig doft av julstök i köket hos Österlen kokkonst i Tågarp. Maria Persson är i full fart med att tillaga julens alla specialiteter – sillen står redan och drar i sitt spad och när brysselkålen blivit paj står Janssons frestelse på tur.
I början av hösten såg ju pandemiläget lite ljusare ut och Maria Persson hade planerat för att servera julmat till sittande gäster. När myndigheternas ton skärptes på nytt blev det till att snabbt ställa om.
Därför satsar hon nu istället på take away av jultallrikar där hela julbordet ingår – från sillen via leverkorven till ris à la Maltan. För den som vill ha något mindre går det även att beställa juliga landgångar.
– Allting är så klart hemlagat, påpekar hon.
På frågan om hon har något särskilt julmatminne från barndomen kommer svaret snabbt och utan tvekan.
– Har man som barn sett hur det går till att göra sylta glömmer man det inte, säger hon och berättar om grishuvudet som levererades från morföräldrarnas gård i Hannas, för att därefter läggas i den enorma grytan i föräldrahemmet i Hammenhög.
– Man tog ju tillvara på allt, så man kokade grishuvudet och plockade sedan köttbitar från det.
Idag är annars hemlagad leverpastej en av hennes personliga favoriter på julbordet.
– Och jag tycker väldigt mycket om ägg och sill, laxen och de gröna rätterna. Om jag måste välja bort något blir det faktiskt julskinkan. I dag kan vi ju äta fin skinka året runt, resonerar hon.
Så kommer hon på en sak till. Ett måste på både det egna julbordet och på jultallrikarna.
– Jag vill absolut ha hemgjord senap. Jag gör egen efter ett gammalt familjerecept.