unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
Julmat

Maria Persson i Tågarp sätter smak på julen

Havtornssill och brysselkålspaj – när Österlen kokkonst förbereder årets stora mathögtid blir det en hel del klassiker med twist. Men självfallet kommer även de gamla släktrecepten fram.
Brysselkålen får sällskap av grönmögelost när den blir paj hos Österlen kokkonst.
Brysselkålen får sällskap av grönmögelost när den blir paj hos Österlen kokkonst.
Foto: Torun Bortz

– Jag ska bara se till brysselkålen, ropar Maria Persson och rör om i stekjärnet.

Det ligger en hemtrevlig doft av julstök i köket hos Österlen kokkonst i Tågarp. Maria Persson är i full fart med att tillaga julens alla specialiteter – sillen står redan och drar i sitt spad och när brysselkålen blivit paj står Janssons frestelse på tur.

I början av hösten såg ju pandemiläget lite ljusare ut och Maria Persson hade planerat för att servera julmat till sittande gäster. När myndigheternas ton skärptes på nytt blev det till att snabbt ställa om.

Därför satsar hon nu istället på take away av jultallrikar där hela julbordet ingår – från sillen via leverkorven till ris à la Maltan. För den som vill ha något mindre går det även att beställa juliga landgångar.

– Allting är så klart hemlagat, påpekar hon.

På frågan om hon har något särskilt julmatminne från barndomen kommer svaret snabbt och utan tvekan.

Havtornssillen och tomat- och chilisillen är ett par av Maria Perssons egna specialiteter.
Havtornssillen och tomat- och chilisillen är ett par av Maria Perssons egna specialiteter.
Foto: Torun Bortz

– Har man som barn sett hur det går till att göra sylta glömmer man det inte, säger hon och berättar om grishuvudet som levererades från morföräldrarnas gård i Hannas, för att därefter läggas i den enorma grytan i föräldrahemmet i Hammenhög.

– Man tog ju tillvara på allt, så man kokade grishuvudet och plockade sedan köttbitar från det.

Engelsk fruktkaka, en klassiker som bör bakas i god tid.
Engelsk fruktkaka, en klassiker som bör bakas i god tid.
Foto: Torun Bortz

Idag är annars hemlagad leverpastej en av hennes personliga favoriter på julbordet.

– Och jag tycker väldigt mycket om ägg och sill, laxen och de gröna rätterna. Om jag måste välja bort något blir det faktiskt julskinkan. I dag kan vi ju äta fin skinka året runt, resonerar hon.

Så kommer hon på en sak till. Ett måste på både det egna julbordet och på jultallrikarna.

– Jag vill absolut ha hemgjord senap. Jag gör egen efter ett gammalt familjerecept.

Grönkål är en av Maria Perssons vinterfavoriter – från den egna trädgården, så klart.
Grönkål är en av Maria Perssons vinterfavoriter – från den egna trädgården, så klart.
Foto: Torun Bortz