GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Mattias insats för pollinatörerna prisas

Mattias Hammarstedt, växtodlingsrådgivare på HIR Skåne och projektledare för Hela Sverige Blommar får årets stipendium från Österlenvännerna. Hela Sverige odlar som vuxit ur Hela Österlen blommar är ett samarbetsprojekt mellan Hushållningssällskapet, lantbrukare, livsmedelsföretag och andra företag i lantbruksbranschen. Syftet är att skapa bättre förutsättningar för ekosystemet genom att odla blommande fältkanter eller trädor.
Österlen • Publicerad 17 september 2021
2019 startade Mattias Hammarstedt ”Hela Österlen blommar”. Detta efter att under en längre tid ha sett ett ökande behov av insatser för att gynna den biologiska mångfalden på jordbruksmarkerna i hemtrakterna.
2019 startade Mattias Hammarstedt ”Hela Österlen blommar”. Detta efter att under en längre tid ha sett ett ökande behov av insatser för att gynna den biologiska mångfalden på jordbruksmarkerna i hemtrakterna.

Grattis, hur känns det att få den här utmärkelsen?

– Jag känner mig väldigt tacksam för att vårt arbete har uppmärksammats och det känns som att jag tar emot utmärkelsen som representant för alla de lantbrukare som har ställt upp och sått blommor och företagen som har sponsrat så att det blivit möjligt. Det är också kul att med rätt idé och en bra organisation kan man åstadkomma väldigt mycket med ganska små medel.

Berätta kort om projektet Hela Österlen/Sverige blommar. Hur uppkom det och vad är syftet?

– Bakgrunden till projektet ligger i att jag tyckte att man borde kunna göra mer av de ytor som avsattes ur produktion för att uppfylla EUs regelverk. När projektet startade fanns inte fröblandningar och inte heller kunskap hos lantbrukare och rådgivare hur man skulle på ett effektivt sätt odla blommorna samt vilka blommor som skulle väljas för att få en bra sammansättning som gynnar en bredd av pollinatörer, fältvilt mm. Så projektets första mål vara att se till att rätt fröblandningar fanns tillgängliga samt att kunskap om sådd och skötsel skulle spridas. Projektet har också från början fokuserat på de flaskhalsar som kan hindra lantbrukarna att ta steget. Som till exempel utsädet/fröblandningen som jag nämnt innan, där man tidigare fick blanda själv de blommor man ville odla. Här har vi i projektet tagit fram två fröblandningar en ettårig och en flerårig med rätt sammansättning för att ge ett kostnadseffektivt frö samt en utdragen blomning och en variation i blommornas geometri för att passa olika typer av pollinatörer. Vi arbetar i projektet med maskinstationer för att kunna så de smala kantzonerna och frigöra tid för lantbrukarna när de har som mest att göra i vårbruket.

Syftena med projektet är flera. För det första att öka andelen blommor i slättlandskapet, skapa en ökad biodiversitet samt att visa att svenska lantbrukare tycker detta är viktigt och gärna är med. Vilket vi verkligen har kunnat visa i projektet!

Från ett regionalt till ett nationellt projekt. Hur gick det till?

– En idé som växte! Det är faktiskt lantbrukarna som har drivit på så att det blivit såhär och som har motiverat mig att utveckla konceptet och projektet. När vi startade projektet på Österlen och det började bli känt att vi var igång ringde lantbrukare mig från övriga Skåne och ville vara med. Vilket gjorde att jag inför 2020 tog kontakt med Länsstyrelsen och några större Livsmedelsföretag i Skåne som jag trodde skulle vara intresserade att stötta projektet. Vilket gjorde att jag fick ihop ekonomiska medel för att driva projektet i Hela Skåne 2020. Detta projekt gav större genomslag i media och fler såg vad vi gjorde, varför lantbrukare från andra delar av Sverige ringde och ville vara med. Vilket sporrade oss att starta upp projektet i Hela Sverige. Vilket vi har haft igång i år. Så resan började 2019 med 70 lantbrukare på Österlen och i år har vi varit 700 lantbrukare i hela Sverige och förhoppningsvis blir vi ännu fler 2022. Vi började med en sponsor 2019 och har i år haft nästan 40 sponsorer!

– Filosofin är att skapa mat till olika typer av pollinatörer under en lång tid genom att så blomsterblandningar i kantzoner längs fälten och på trädor, säger Mattias Hammarstedt.
– Filosofin är att skapa mat till olika typer av pollinatörer under en lång tid genom att så blomsterblandningar i kantzoner längs fälten och på trädor, säger Mattias Hammarstedt.
Foto: Malin Palm

Fredrik EkbladSkicka e-post
Så här jobbar Österlenmagasinet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.