1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Med pippi på fåglar

Barnen på Annelunds förskola i Simrislund har fått pippi på fåglar. Temaarbetet som började med ett fågelholksbygge avslutas nu med en högtflygande fågelutställning.
Jack, Alaa, Maria, Elsa och alla deras kompisar på avdelningarna Regnbågen och Stjärnan på Annelunds förskola har blivit riktiga små fågelexperter efter att ha jobbat med temat fåglar hela våren.
Foto: Hannah Andersson

Som en del av förskolans tekniksatsning läste pedagogerna böcker på temat för barnen.

– Barnen som hade hört boken ”Castor snickrar” bestämde sig för att bygga en fågelholk, berättar Moa Nilsson, förskollärare.

Först fick barnen göra egna ritningar för hur de ville att fågelholken skulle se ut, sedan satte de igång att bygga. Tre av barnen som står bakom bygget är Maria, Alaa och Noah.

– Vi sågade en bräda och spikade ihop delarna med spik, berättar Maria med stor inlevelse och visar tillsammans med sina två kompisar stolt upp det färdiga resultatet.

Fågelholken är uppsatt på bästa läge, på förskolans innergård och har redan haft besökare.

– En dag när barnen satt och åt såg vi genom fönstret hur en blåmes hoppade in för att inspektera holken, berättar Moa.

Holkbygget har väckt ett stort intresse för fåglar bland barnen.

– Jag har sett skator där hemma, berättar Alaa ivrigt.

images4 bilder
enlarge
Förskolebarnens fågelutställning.

Ett intresse pedagogerna spunnit vidare på.

– Vi har tillverkat och hängt ut fågelmatare tillsammans med barnen, spanat efter fåglar på våra utflykter och lyssnat på deras olika läten, berättar Moa.

Och inne på förskolan finns en hel korridor med alster skapade på temat.

– Här är bruna mamma-koltraster och svarta pappa-koltraster som vi har målat med händerna, berättar Maria.

Från taket hänger fåglar av ull, på en hylla står fåglar av lera och på väggen sitter mjölkkartonger som förvandlats till fantasifulla fågelholkar.

– Coronaviruset satte tyvärr stopp för vår planerade vernissage av barnens utställning. Nu får föräldrarna passa på att titta på den när de hämtar sina barn istället, avslutar Moa.

Läs mer

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Teater

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Repetitionerna inför Scen Österlens sommarmusikaler hade precis inletts när covid-19 spred sin skugga över världen. Men tack vare kreativa lösningar på problem som uppstått längs vägen, står barnen och ungdomarna nu redo att möta publiken i föreställningarna Aladdin Jr och RENT.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.