1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Mustigt författarskap gav Lina Wolff Piratenpriset

Burlesk humor med stora gester har tagit författaren Lina Wollf ända in i den aktningsvärda skaran av Piratenpristagare. Vid en något nedtonad ceremoni kom hon häromveckan till Österlen för att ta emot priset.
Regissören Quentin Tarantino har sagt att framgång kommer efter sju år av ingenting, citerar årets Piratenpristagare Lina Wolff, och precis så var det också för henne. Det stora genombrottet kom sju år efter debuten. Eftersom hennes stil avviker från den gängse normen i Sverige tog det tid att etablera sig. Men det har varit danande att inte åka räkmacka från början, menar hon.
Foto: Johan Bentzel

Det var en märkbart rörd men också uppsluppen Piratenpristagare, som anlände till Kivik-Esperöds Arboretet den 13 juli för prisutdelning och den årliga Piratenlunchen.

– Det är en viktig bekräftelse. Jag har blivit utvald av en grupp människor som läser mycket och som dessutom har valt in mig i en väldigt eminent skara. Dessutom kommer jag från Hörby och är liksom från trakten. Man brukar ju inte bli profet i sin egen bygd. Så det känns bra ända ner i rötterna, säger Lina Wolff till Österlenmagasinet.

Någon samling kring Piratenstatyn kunde det inte bli detta coronaår och lunchsällskapet var också begränsat. Det hindrade inte att det blev en gemytlig ceremoni, med god mat, musik, starka drycker samt fröjd och gamman under bar himmel. Huvudpersonen själv satt med sin familj vid honnörsbordet och var eftermiddagens givna centralgestalt.

Tomas Ekström, redaktör för Piratenposten, fick äran att läsa upp motiveringen och försökte sig också på att ringa in Lina Wolffs författarskap. Lite som en gång Fritiof Nilsson Piraten står hon som en litterär solitär i sin samtid, med ett ben i den mittskånska myllan och ett i Spanien, framhöll han.

– Att de här två stråken går samman i ett sällsynt lyckat möte blir snart tydligt, när man läser Linas böcker. Kanske är det just detta som gör hennes skrivande lite svårplacerat och därmed också mer spännande. Jag har hört henne kallas en osvensk författare. Det är lättare att hitta beröringspunkter med författare som inte drar sig för det burleska, det mustiga och ibland överdrivna. Här finns ingen ängslighet över att inte passa in eller att helt enkelt vara för mycket.

Piratensällskapets ordförande Mikael Persson och Sparbankens Syds vd Henrietta Hansson stod för överlämnandet av diplom och prischeck. 150 000 kronor är en aktningsvärd prissumma, som ger en bra grund till kommande skrivprojekt.
Foto: Johan Bentzel

I sitt tacktal målade Lina Wolff upp ett fiktivt möte med Piraten på dennes veranda i Kivik. Ett imaginärt samtal där de föll varandra i orden, medan han drack punsch och hon cava.

– Jag känner att vi har ett naturligt själsfrändskap emellan oss, inte minst i de cirklar som vi har rört oss i geografiskt. Både Piraten och jag har varit under längre tider i Mittskåne, här på Österlen och i Lund. Dessutom verkar ingen av oss ha varit särskilt förtjust i Eslöv. När jag var liten brukade pappa säga att Eslöv är dubbelt så stort som Lunds kyrkogård men hälften så roligt. Nu tänker jag att det kanske kan ha varit ett Piratencitat. Man tänker att allt roligt som sägs antingen har sagts av Piraten eller en präst.

Lina Wolff erkände också att hon upptäckte Piraten relativt sent i livet, först i 30-årsåldern, och att det verkar som om alla tidigare 31 pristagare mer eller mindre har vuxit upp med hans böcker.

Därför har hans verk inte haft en så direkt påverkan på hennes eget skrivande, där Augustprisvinnaren ”De polyglotta älskarna” kanske är mest känd och hennes nyöversättning av Gabriel García Márquez ”Hundra år av ensamhet” är mest aktuell.

Däremot tycker hon sig i Piraten ha funnit en likasinnad och en inspiratör för sitt fortsatta författarskap, berättar hon för Österlenmagasinet.

– Jag tror att jag har fått lite mer råg i ryggen vad gäller vissa delar av mitt skrivande: stoltheten över det egna, väldigt starka karaktärer och skrönan som ett motorljud i bakgrunden, just det här att inte väja för det komiska och groteska.

Svensk prosa är ofta ganska minimalistisk, betonar hon, medan både hon och Piraten vågar ta ut svängarna mer och även gå lite raskare framåt.

Den snabbfingrade gitarristen Yngwie Malmsteen, även han rätt ”osvensk” och burlesk, sade en gång de bevingade orden: ”Folk sade alltid till mig att less is more. Men det är ju omöjligt. More is more.”

Som ett eko av detta slår Lina Wolff fast att det går att skriva ”maximalistiskt” även på svenska:

– Man måste inte skriva staccato och ha fyra ord i varje mening. Man kan faktiskt bre på lite.

Läs mer

Aktion

Tranmanifestation mot kärnvapen

Som en manifestation mot kärnvapen ska ett träd i centrala Simrishamn fyllas med papperstranor på årsdagen av bomben över Hiroshima.

Konsert

Musikaliskt kosläpp för spelsugna saxofonister

Sommarkompisarna och saxofonisterna Per Bäcker och Staffan Mårtensson sammanstrålar även denna sommar på Lönebostället i Gladsax. Den sistnämnde blåser toner ur en riktig raritet: en saxofon som en gång tillhörde jazzlegenden Stan Getz.

Krogliv

Rikstolvans krog bjuder Österlen på nya smaker

Det är inte underligt att tycke uppstår, när det libanesiska och italienska köket möts på ett vackert Österlen. Denna på pappret annorlunda men i munnen välsmakande kombination erbjuds från och med i sommar på Rikstolvans krog i Järrestad.

Kivik

Glada barn på museet

Lördagen den 1 augusti äger arrangemanget ”Glada barn på Kivik” rum för andra gången i sommar. Under dagen ges det till exempel möjlighet för barn att leka och pyssla på Barnens museum som är öppet klockan 11-16. Fri entré för alla barn under 12 år. Bakom aktiviteten står Kiviks Museum i samarbete med Kiviks Turism och Engelholmsglass.

Nyöppnat

Strandkiosk i ålaboden

Ica Supermarket Klockareboden, med butik i Borrby, nysatsar på flera olika plan just nu. En sommaraktuell del av satsningen är kiosken vid Borrby strand som sätter guldkant på strandhänget.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.