GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Närproducerad musik när SVT besöker kyrkan

Fyra söndagar i följd sänder SVT gudstjänster från S:t Nicolai kyrka i Simrishamn. Det är inte bara miljön som är lokal, utan även musiken. Ett par verk är det till och med urpremiär för.
Publicerad 20 maj 2021
Åsa Hagberg och Nadja Eriksson har i ungefär tio års tid haft ett nära samarbete och skrivit många sånger med andligt innehåll. De uppger själva att de har samma tempo, drivkraft och hunger, vilket bidrar till att deras samarbete känns väldigt lätt och lustfyllt. Här är de omgivna av SVT:s kameror inför filmningen i S:t Nicolai kyrka i början av maj.
Åsa Hagberg och Nadja Eriksson har i ungefär tio års tid haft ett nära samarbete och skrivit många sånger med andligt innehåll. De uppger själva att de har samma tempo, drivkraft och hunger, vilket bidrar till att deras samarbete känns väldigt lätt och lustfyllt. Här är de omgivna av SVT:s kameror inför filmningen i S:t Nicolai kyrka i början av maj.
Foto: Johan Bentzel

När det kom på tal att SVT ville filma i S:t Nicolai kyrka var den ursprungliga tanken att fylla kyrkbänkarna med åhörare och att visa upp församlingens körer i sin fulla prakt. Men det går inte med en pandemi som fortfarande pågår, så bänkarna är tomma och körerna decimerade.

De två ungdomskörerna Glory och Grace är visserligen intakta, men av kyrkokörens 35 sångare medverkar enbart sju och damoktetten Iris har blivit en kvartett.

– Vi vill visa fram alla som finns med oss i Svenska kyrkan i Simrishamn och den omgivning som finns i vår församling. Därför är det lite tråkigt att inte kunna ha med alla som sjunger och spelar, men de som medverkar får representera det vi gör här, säger kyrkomusikern och körledaren Nadja Eriksson.

När repetitionerna drog i gång hade körerna inte setts på ett år. Det var lite ovant men ändå kul att äntligen få träffas och sjunga igen. Under fyra söndagar, med start den 30 maj, kan tv-tittarna njuta av resultatet.

Varje söndag har ett tema: trefaldighet, dopet, Guds kärlek samt förlorad och återfunnen. Allt spelades in under ett hektiskt veckoslut i början av maj, då fredagen ägnades åt texter och predikningar och övriga två dagar åt musik.

Detta klipps sedan ihop till fyra kompletta gudstjänster.

– Men tittarna får känslan av att varje gudstjänst är gjord vid ett tillfälle, säger författaren Åsa Hagberg, som själv medverkar i ett av programmen och också står bakom många av de texter som framförs.

Hon och Nadja Eriksson har skrivit sånger ihop i cirka tio år och även fått dem utgivna, bland annat på Gehrmans Musikförlag. Deras verk har på så sätt spridits till församlingar runt om i landet.

– Vi har en otrolig bredd i det vi gör. Det är allt från barnmusik, gospel och musikal till större, nästan klassiska verk. Vi har inte fastnat i en stil, säger Nadja Eriksson.

De har också alltid lagt sig vinn om att göra sånger som ska vara lätta att ta till sig, oavsett om man är en van kyrkobesökare eller inte. Både den som sjunger och den som lyssnar ska kunna känna igen sig i språket, samtidigt som sångerna förmedlar kyrkans tro.

Åsa Hagberg tror att det passar särskilt väl in i en tv-gudstjänst, som ska nå ut till en bredare publik. Därför kändes det också naturligt att merparten av sångerna som framförs i de fyra programmen är skrivna av just Åsa Hagberg och Nadja Eriksson.

I två fall är det till och med urpremiär, varav det ena verket, ”I kärleken är ingen ensam”, är skrivet särskilt för det här tillfället.

– Det är klart att vi ställde oss frågan om vi verkligen bara skulle framföra musik som vi själva har gjort. I början kändes den tanken lite knepig. Men sedan tänkte jag att alla andra söndagar kan ju tv-publiken lyssna på annan musik, som inte är vår. Då kändes det lite bättre, säger Nadja Eriksson.

Som om de tv-sända gudstjänsterna inte vore nog sammanfaller de med att även Sveriges Radio den 13 juni sänder en gudstjänst från Simrishamn. Den inspelningen görs separat i Clemens kapell. Det är ganska exceptionellt, menar Åsa Hagberg.

– Jag undrar hur många gånger det har hänt att de har exakt samma medverkande i både tv- och radiogudstjänsten samma söndag.

Inspelningsbussen står redo utanför kyrkan för att ta emot bilder från de fyra bemannade och de lika många obemannade kamerorna.
Inspelningsbussen står redo utanför kyrkan för att ta emot bilder från de fyra bemannade och de lika många obemannade kamerorna.
Foto: Johan Bentzel
Johan BentzelSkicka e-post
Så här jobbar Österlenmagasinet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.