1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Naturens många uttryck

Måleri, fotografi, grafik och installation. Som vanligt låter Tjörnedala konsthall olika uttryck möta varandra, nu med naturen som ett genomgående tema.
Eftersom han är grafiker i botten har Mårten Nilsson alltid sysslat med upprepade mönster. Sedan tio år tillbaka gör han det i stor skala och dessutom tredimensionellt. Han arbetar med moduler, som här i papp, och anpassar alltid skapelser till utställningsrummet. Det gör varje verk unikt, även om delarna är desamma.
Foto: Johan Bentzel

Utåt sett har de kanske inte så mycket gemensamt, målaren Anders W Garnow, grafikern och skulptören Mårten Nilsson samt fotografen Lotte Agger, som ställer ut på Tjörnedala konsthall till den sjätte september. Men beröringspunkterna är många.

Tjörnedala konsthall har framför allt tagit fasta på deras gemensamma koppling till naturen, fast det är inte det enda som förenar.

Man måste vigda sina sinnen för att måla abstrakt, hävdar Anders W Garnow, som därför lyssnar på klassisk musik när han skapar sina verk.
Foto: Johan Bentzel

Att Anders W Garnow tar avstamp i naturen är tydligt, men måleriet är inte avbildande, utan mer en abstrakt essens.

– Naturen blir en förevändning för att jag ska måla, men resultatet blir ett slags transformerad natur, säger han.

Uttrycket är nästan grafiskt. Det hakar i Mårten Nilssons grafiska bildvärld av upprepade mönster, som han de senaste tio åren har förstorat upp och fogat samman till ofta gigantiska tredimensionella skulpturer.

– Alla de mönster som jag gör tredimensionellt i dag har jag gjort i grafik tidigare. Jag jobbar med moduler och låter utställningsrummet styra hur skulpturerna sätts ihop, säger han.

Lotte Agger sitter på golvet och pusslar ihop sitt stora digitala fotografi av en planta. Hon har aldrig sett den uppsatt och är spänd över hur den ska se ut när den väl hamnar på väggen.
Foto: Johan Bentzel

Lotte Agger pusslar också samman sina mosaikliknande verk på plats, även om de har en mer given form från början. Till Tjörnedalautställningen har hon bland annat fotograferat och förstorat upp en planta.

Hon pekar på formerna den fått och skrattar till:

– Det är ett digitalt fotografi och plantan ser nästan ut som en växt som skulle kunna finnas i ett dataspel, trots att det är en riktig planta. Det tyckte jag var skoj, så det jobbade jag vidare på.

Mårten Nilsson har en förkärlek för herbarium och har här skapat ett eget sådant av tyg som han har hittat på loppmarknader.
Foto: Johan Bentzel

Läs mer

Ceremoni

Mustigt författarskap gav Lina Wolff Piratenpriset

Burlesk humor med stora gester har tagit författaren Lina Wollf ända in i den aktningsvärda skaran av Piratenpristagare. Vid en något nedtonad ceremoni kom hon häromveckan till Österlen för att ta emot priset.

Konsert

Musikaliskt kosläpp för spelsugna saxofonister

Sommarkompisarna och saxofonisterna Per Bäcker och Staffan Mårtensson sammanstrålar även denna sommar på Lönebostället i Gladsax. Den sistnämnde blåser toner ur en riktig raritet: en saxofon som en gång tillhörde jazzlegenden Stan Getz.

Simrishamn

Tipspromenad med vinstchans

Lär känna Simrishamn med Österlens museums tipspromenad. Hämta ett tipsformulär med 10 frågor i museibutiken, gå en promenad genom staden med museets app ”Simrishamn 900 år” och svara på frågorna. De som svarar rätt och lämnar in sitt tipsformulär innan den 15 september deltar i utlottningen av fina priser.

Simrishamn

Ingen Krämarmarknad i år

På grund av pågående pandemi och av hänsyn till besökarna, ställs årets Krämarmarknad i Simrishamn in. Det är Gröstorps IF som arrangerar marknaden tillsammans med Köpmannaföreningen i Simrishamn. ”Inkomsterna från Krämarmarknaden betyder mycket för föreningen så vi har ett tufft år framför oss” konstaterar Bo-Inge Widerberg, Gröstorps IF.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.