GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Musik

Nu blir det åter jazziga tongångar i kulturhuset

Efter pandemiuppehållet är längtan efter att ses och spisa kultur tillsammans större än någonsin. Viveca och Bengt Holmström som driver Vallby kulturhus ser fram emot att åter få dra igång den inarbetade och populära lördagsjazzen.
Vallby • Publicerad 13 oktober 2021 • Uppdaterad torsdag 09:32
Bengt och Viveca Holmström, paret bakom Vallby kulturhus, ser fram emot att åter kunna arrangera jazzkonserter och andra evenemang när restriktionerna nu släppts.
Bengt och Viveca Holmström, paret bakom Vallby kulturhus, ser fram emot att åter kunna arrangera jazzkonserter och andra evenemang när restriktionerna nu släppts.
Foto: Fredrik Ekblad

Vid coronautbrottet i mars förra året fick paret helt lägga ned verksamheten som man då hade fått bra snurr på.

Konceptet med jazzmusik på lördagseftermiddagar blev framgångsrikt och många, både musiker och publik, blev besvikna när Vallby kulturhus tvingades pausa.

– Nu har vi tagit upp tråden igen sakta men säkert och har kunnat genomföra några konserter under sensommaren och publiken börjar återvända, vilket känns fantastiskt kul, säger Bengt.

– Vi coronaanpassar givetvis fortfarande, bland annat genom att vi tyvärr inte kan bjuda på mycket uppskattat fika i pausen eller ta in lika många i publiken som tidigare. Successivt vill vi dock kunna återgå till fikat och fler besökare.

Men stämningen i lokalen finns kvar, försäkrar han. Mycket tack vare ”husbandet” Ekdala Hot Four under ledning av Anders Orrje och Mats Josephson.

En gång i månaden spelar de äldre jazz i Vallby Kulturhus och med åren har det blivit runt fyrtio konserter.

– Idén är att det varje gång är en ny kombination av musiker som spelar. Anders med sin kornett och Mats med sin trombon är de enda som är med varje gång. Och trots att det hela tiden är nya konstellationer blir det svängig musik och spännande möten mellan glada musikanter, säger Viveca.

– Att vi kan spela ihop fast vi inte repeterat tillsammans beror på att vi som sysslar med den här äldre jazzen har ett lager av melodier som vi alla känner till. Det blir som en spelmansstämma. Olika musiker träffas och spelar den musik de älskar. Var och en på sitt sätt, men med den gemensamma traditionen i botten. De flesta av oss har ju spelat de här låtarna i många år. Kanske ända sedan vi spelade i skolband på skoldanser, säger Anders Orrje.

2016 byggdes det forna stallet om till konsertlokal. Konceptet med jazz på lördagseftermiddagar har slagit ut väl och lockar publik från hela Skåne.
2016 byggdes det forna stallet om till konsertlokal. Konceptet med jazz på lördagseftermiddagar har slagit ut väl och lockar publik från hela Skåne.
Foto: Fredrik Ekblad

Nästa jazzevenemang blir lördagen den 23 oktober och temat är pianisten Fats Wallers musik, en oändlig källa att ösa ur. I centrum hamnar naturligtvis pianisten Bob Stalin som tar med sig sina spelkamrater sedan många år; gitarristen Klas Hellkvist och basisten Anders Rudnert. De två är med för första gången i Vallby. Och så kommer Håkan Ekvall och spelar klarinett och saxofon. Håkan har spelat många gånger med Ekdala Hot Four och de olika varianterna av bandet. Den här gången heter bandet Ekdala Hot Rhytm. Namnet naturligtvis knyckt från Fats Waller Hot Rhytm. Konserten börjar klockan 15. Förbokning.

”Nu har vi tagit upp tråden igen sakta men säkert och har kunnat genomföra några konserter under sensommaren och publiken börjar återvända, vilket känns fantastiskt kul”
Bengt Holmström
Fredrik EkbladSkicka e-post
Så här jobbar Österlenmagasinet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.