unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!

Nu har det indiska köket kommit till Tryde

På Tryde 1303 har de populära vedugnsbakade pizzorna kommit för att stanna, men nu kan man även få indiska smakupplevelser på 1800-talsgården utanför Tomelilla.
För att förstärka känslan har ett av rummen inretts i indisk stil med färgglada tyger och inredningsdetaljer.
För att förstärka känslan har ett av rummen inretts i indisk stil med färgglada tyger och inredningsdetaljer.
Foto: Fredrik Ekblad

Den multikulturella stämningen märks redan när man kliver innanför dörrarna.

Italien finns representerat i de redan nämnda pizzorna, men här finns även en butik med sydamerikanska produkter och sedan en tid indiskt på menyn.

– När det är svårt att resa runt i världen kommer världen istället till Tryde, säger Anna Villavicencio som driver Tryde 1303 tillsammans med maken Juan.

Det är tack vare gårdens kock Jasim Uddin som man har chansen att uppleva en liten bit av Indien på Tryde 1303.

Jasim kommer från Bangladesh men är utbildad kock i Sverige. Innan han hamnade på Österlen arbetade han i flera indiska kök, bland annat i Malmö.

– När det är svårt att resa runt i världen kommer världen istället till Tryde, säger Anna Villavicencio som driver Tryde 1303 tillsammans med maken Juan.
– När det är svårt att resa runt i världen kommer världen istället till Tryde, säger Anna Villavicencio som driver Tryde 1303 tillsammans med maken Juan.
Foto: Fredrik Ekblad

Redan i vårs ordnade Tryde 1303 två indiska aftnar som blev väldigt uppskattade. Även i somras testade man konceptet.

– Vi hade gäster som var helt lyriska och sade att det var den godaste indiska maten de ätit och då hade de varit i London där den sägs vara bäst, säger Anna.

På Tryde 1303 serveras indiskt under luncherna onsdag-fredag.

Naturligtvis finns klassikern Tikka Masala med, men även andra rätter.

– Vi växlar mellan nio olika rätter och det är både köttbaserade och vegetariska, säger Jasim.

Innan Jasim Uddin hamnade på Österlen arbetade han i flera indiska kök i Malmö.
Innan Jasim Uddin hamnade på Österlen arbetade han i flera indiska kök i Malmö.
Foto: Fredrik Ekblad

Anna Villavicencio kallar det indiskt på skånskt vis.

– Vi använder oss av lokala leverantörer i så stor utsträckning som möjligt, med undantag för kryddorna. Istället för mango chutney har vi till exempel en äppel chutney.

De indiska aftnarna återvänder i höst och för att höja upplevelsen ytterligare ett snäpp har ett av rummen på gården inretts i indisk stil.

– Serveringspersonalen kommer dessutom klä sig i traditionella indiska kläder som Jasim har sytt, så vi går all in, säger Anna och skrattar.

Samosas, indiska degknyten med olika fyllningar, är en av rätterna som serveras på Tryde 1303.
Samosas, indiska degknyten med olika fyllningar, är en av rätterna som serveras på Tryde 1303.
Foto: Fredrik Ekblad

Läs mer

Julbordets godsaker handplockas lokalt

Simrishamn. På Bondens Skafferi i Svinaberga pågår julförberedelserna som bäst. Nu ska kyldiskar, hyllor och bord fyllas med allt gott som hör julbordet till. Det lyckas man med tack vare hundratals lokala matproducenter.
Julbordets godsaker handplockas lokalt

Rolf gick sin egen väg efter cancerbeskedet

Simrishamn. 2007 drabbades Simrishamnsbon Rolf Jönsson av prostatacancer och en lång och krokig resa mot att bli frisk påbörjades. Idag mår Rolf bra och är tacksam både för skolmedicinen och de alternativa behandlingsmetoder som han provat genom årens lopp.
Rolf gick sin egen väg efter cancerbeskedet

Lyckad hemmasatsning för Surfakademin

Simrishamn. Under höstlovet gästades Österlen av Surfakademin. Surf, yoga- och reseföretaget som vanligtvis ordnar retreats utomlands har sedan i somras, på grund av pandemin, förlagt sin verksamhet till Varberg och Österlen.
Lyckad hemmasatsning för Surfakademin

Spännande fynd i gammalt kassaskåp

Simrishamn. När Österlens museum förra tisdagen bjöd in till pressträff i museimagasinet Garvaren var det med ett oemotståndligt lockbete. Innehållet i det Björkegrenska kassaskåpet skulle avslöjas.
Spännande fynd i gammalt kassaskåp

ICA Supermarket i Brösarp byter kostym

Simrishamn. På ICA Supermarket i Brösarp pågår sedan en tid en omfattande ombyggnad och ett genomgripande förbättringsarbete.
ICA Supermarket i Brösarp byter kostym

Högsäsong för vågridare

Simrishamn. Höst betyder högsäsong för surf. I mitten av förra veckan bjöd Östersjöns vågor upp till dans och surfentusiasterna flockades längs stränderna.
Högsäsong för vågridare

Parakrobat med världen som arbetsplats

Simrishamn. Att arbeta som kulturproducent är krävande under normala omständigheter, men under en pandemi är det extra utmanande. Det kan nycirkusartisten och parakrobaten Rebecka Nord vittna om.
Parakrobat med världen som arbetsplats

Emelie har skrivit om att mista sin mamma

Simrishamn. I dagarna släpps antologin ”När mammor dör” där 31 döttrar mellan 18 och 77 år öppet och ärligt berättar om sorgen och livet efter förlusten av sina mödrar. Emelie Hill Dittmer, journalist och skrivpedagog i Gladsax, bidrar med en av texterna.
Emelie har skrivit om att mista sin mamma

Kulturpark Österlen tar in på Hammenhögs gästis

Simrishamn. Fram till den 27 september visar konstföreningen Kulturpark Österlen verk av 10 konstnärer på Hammenhögs Gästgivaregård.
Kulturpark Österlen tar in på Hammenhögs gästis

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Tomelilla. Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.
De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Ljudvandring med existentiellt fokus

Simrishamn. Sommarprogrammet på Skillinge teater var spikat. En unik version av Hamlet skulle sättas upp och artister som Jill Johnson, Timo Räisänen och Movits var bokade. Men så slog coronaviruset till och man tvingades tänka om totalt.
Ljudvandring med existentiellt fokus

Filial i farfars fars skrädderi

Simrishamn. På Kristi himmelfärdsdag öppnar Suzanne Rosengren en filial till Ystadbutiken Krizi i sitt sommarhus i Östra Hoby.
Filial i farfars fars skrädderi