GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ny citatbok tecknar bild av synen på läkemedel

Pillret är mäktigare än pennan och svärdet. Östra Ingelstadsbon Jan G Bruhn var inte den förste att säga det. Däremot är han den förste att hålla med efter att ha samlat över tusen citat om läkemedel och droger i en ny bok.
Vår moderna civilisation är den kultur som i särklass använt flest ämnen för att bli friska, höga eller bara klara av att leva, men läkemedel och droger är en del av hela den mänskliga historien. Med sin nya bok ”Apoteket i biblioteket” vill Jan G Bruhn lyfta fram det farmaceutiska kulturarvet.
Vår moderna civilisation är den kultur som i särklass använt flest ämnen för att bli friska, höga eller bara klara av att leva, men läkemedel och droger är en del av hela den mänskliga historien. Med sin nya bok ”Apoteket i biblioteket” vill Jan G Bruhn lyfta fram det farmaceutiska kulturarvet.
Foto: Pressbild

Apotekaren Jan G Bruhn har jobbat i 50 år som forskare, föreläsare och författare och har en omfattande kunskap om läkemedel, naturmedel och medicinska livsmedel.

Redan under barndomen noterade han med intresse när läkemedel och droger nämndes i de böcker som han läste. Med tiden ledde det till ett systematiskt samlande av citat.

– Det är möjligt att det undermedvetet påverkade mitt yrkesval. Jag har också varit redaktör för facktidskrifter och även återvänt till akademin som lektor. Då har det varit ganska praktiskt att ta fram gamla texter och knyta an till dem vid föreläsningar, säger han.

Människor har i alla tider försökt lindra smärta och bota sjukdomar med hjälp av olika växter och senare syntetiska läkemedel. Parallellt har också den andra sidan av myntet existerat, där dessa substanser har använts för att påverka medvetandet och göra oss ”höga”.

– En väldigt tydlig slutsats är att det finns en tvetydighet eller dualism. Folk tar läkemedel när de är sjuka för att bli normala, men tar droger för att bli onormala. Det finns en del läkemedel som säljs som droger på den svarta marknaden. Samtidigt håller cannabis på att bli läkemedel. Det finns ett utbyte mellan de här två sidorna, säger Jan G Bruhn.

Människans förhållande till mediciner och droger har gett ett stort avtryck i litteratur, filmer, musik och konst. Efter pensionen har Jan G Bruhn roat sig med att aktivt leta efter dessa inslag.

I den nyutkomna citatboken ”Apoteket i biblioteket” (Ekström & Garay) har han samlat över tusen texter från antikens Grekland till dagens Sverige, som fyller över 500 sidor och på olika sätt tar sig an detta ämne.

– Författaren Aldous Huxley har sagt att pillret är mäktigare än pennan och svärdet. Det är också ungefär vad jag har kommit fram till, när jag har sammanställt det här. Det är faktiskt en väldigt viktig drivkraft för människor.

Jan G Bruhn har länge samlat på roliga, intressanta och upplysande citat om läkemedel och droger.
Jan G Bruhn har länge samlat på roliga, intressanta och upplysande citat om läkemedel och droger.
Foto: Pressbild

Citaten är samlade under olika rubriker, som knyter an till texternas innehåll: piller, morfin, biverkningar med mera. Läkare och fackkunniga står sida vid sida med personer som Ozzy Osbourne och Groucho Marx.

Några personer med Österlenkoppling finns också med: Karin Brunk Holmqvist, Björn Ranelid, Susanne Durlind och Henrik Ekblom Ystén.

En del är humoristiskt, annat seriöst. Det är allt från ganska långa stycken till ytterst kärnfulla budskap. Det kortaste citatet är ”Ta jod!”, som klottrades på en tunnelbanevägg på 80-talet strax efter kärnkraftsolyckan i Harrisburg.

– Läkemedel dyker upp lite varstans i tillvaron. Jag blev väldigt fängslad av det här. Det förvånade mig att det gick att hitta uttalanden om läkemedel hos de allra flesta författare, ofta så där lite i förbifarten men ibland som en viktig del av handlingen.

Boken släpps i en värld som är mitt inne i en pandemi och en massvaccination. Det gör den på många sätt än mer angelägen och aktuell.

Jan G Bruhn har fått med ett relativt nytt citat från DN:s chefredaktör Peter Wolodarski, som i mars förra året skrev så här om hotet om från corona: ”Om Sverige är senfärdigt och naivt när det gäller nationella faror, så är Israel en demokrati på steroider, alltid längst fram i frontlinjen.”

– Bara uttrycket ”demokrati på steroider” är intressant. Det visar att det finns en etablerad uppfattning om vad steroider kan göra.

Jan G Bruhn har också med uppslagsordet ”vaccin”.

– Harlan Coben har i sin bok ”Epidemin” från 1991 skrivit ett tankeväckande och dramatiskt citat: ”När målet är så stort som ett vaccin mot aids, så helgar väl ändå ändamålet medlen. Skulle inte du också offra en person för att rädda tusentals?” Jaha, du… Lyssna då på vad man pratar om i dag!