Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Forskning

Ny koordinator på plats på Marint centrum

Sedan årsskiftet är Josefine Larsson ny forsknings- och innovationskoordinator på Marint centrum i Simrishamn. Under 2021 startar flera spännande projekt i samarbete med Lunds universitet, varav ett pilotprojekt som undersöker förekomsten av mikroplast i marina däggdjur.
I ett spännande pilotprojekt som genomförs i samarbete mellan Marint centrum och Lunds universitet undersöks förekomsten av mikroplast i marina däggdjur. På bilden syns Maria Hansson, forskare på Centrum för miljö- och klimatvetenskap i Lund, och Josefine Larsson, forsknings- och innovationskoordinator på Marint centrum i Simrishamn.
I ett spännande pilotprojekt som genomförs i samarbete mellan Marint centrum och Lunds universitet undersöks förekomsten av mikroplast i marina däggdjur. På bilden syns Maria Hansson, forskare på Centrum för miljö- och klimatvetenskap i Lund, och Josefine Larsson, forsknings- och innovationskoordinator på Marint centrum i Simrishamn.
Foto: Johan Persson/Lunds universitet

Tillsammans med Lunds universitet bygger Simrishamns kommun en forsknings- och innovationsmiljö för Hanöbukten.

– I slutet av 2019 smög verksamheten igång. Under förra året gick arbetet på sparlåga på grund av pandemin och i väntan på att en forsknings- och innovationskoordinator kunde anställas, berättar Josefine Larsson som sedan december månad är just den personen.

– Rollen som forsknings- och innovationskoordinator är ett drömjobb, säger Josefine, som när hon fick veta att hon fått jobbet packade med sig hela familjen och flyttade från Stockholm ner till Österlen.

Men att flytta och byta jobb mitt under en pandemi kan ha sina nackdelar.

– Det är absolut svårare att göra nya bekantskaper nu när alla möten undviks så långt det går, säger Josefine. Men jag har vänner här nere i Skåne sedan tidigare och mina nya kollegor har gjort allt för att jag ska känna mig välkommen.

Efter en mjukstart under 2020 har samarbetet nu sparkat igång ordentligt.

– Just nu handlar mycket om att bygga projekt och vi har redan fyra projekt klara att starta under 2021.

Josefine Larsson är ny forsknings- och innovationskoordinator på Marint centrum i Simrishamn.
Josefine Larsson är ny forsknings- och innovationskoordinator på Marint centrum i Simrishamn.
Foto: Hannah Andersson

Förutom de fyra är ett spännande pilotprojekt redan igång. Det genomförs i samarbete med forskare från Statens veterinärmedicinska anstalt samt Naturhistoriska riksmuseet. Syftet är att undersöka förekomsten av mikroplaster i tumlare och sälar från svenska vatten, och hur plasten i förlängningen påverkar djurens hälsa.

– Pilotprojektet har ännu inga egna medel, men målet är att utveckla det till ett större projekt, berättar Josefine.

Förekomsten av mikroplast undersöks genom obduktion av självdöda djur som strandat eller blivit bifångst.

– Mikroplast är ett problem i den marina miljön och vi vill undersöka om den återfinns även högre upp i näringskedjan. Det mest troliga sättet för djuren att få i sig plasten är genom födan, därför låter vi tarminnehåll från djuren ligga i bland annat väteperoxid tills allt organiskt material har brutits ned och analyserar sedan den eventuellt återstående mikroplasten. Steg två blir att undersöka vilken typ av plast som hittats för att möjligtvis kunna spåra härkomsten.

Josefine har själv, besökt laboratoriet i Lund för att assistera studenterna i arbetet.

– En så aktiv roll kommer jag nog inte att ha i alla projekt, men en viktig del i mitt arbete kommer även fortsatt vara att besöka universitetet och möta forskarna där.

Så här kan du bidra

Naturhistoriska riksmuseet och Statens Veterinärmedicinska Anstalt har sedan tio år gemensamt samlat in döda tumlare från svenska vatten för obduktion och provtagning.
Syftet är att studera deras hälso- och reproduktionsstatus, sjukdomar, dödsorsaker samt förekomst av miljögifter.
Museet och SVA behöver allmänhetens hjälp och uppmanar alla att rapportera fynd av döda tumlare eller sälar.
Rapporteringsformuläret hittar du på Naturhistoriska riksmuseets hemsida.