unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
Nyanställd

Ny kyrkoherde ser fram emot mötena efter pandemin

Det Mattias Andersson ser mest fram emot i rollen som ny kyrkoherde i Kivik är mötet med församlingsborna.
I slutet av 2020 tog Mattias Andersson över uppdraget som kyrkoherde i Kiviks församling efter Per Frostensson.
I slutet av 2020 tog Mattias Andersson över uppdraget som kyrkoherde i Kiviks församling efter Per Frostensson.
Foto: Hannah Andersson

Sedan den 1 oktober är Mattias Andersson ny kyrkoherde i Kivik. Han kommer senast från Veberöds församling och håller som bäst på att lära känna sin nya församling i Kivik.

– Mycket arbete är förstås likartat, men varje församling har en kultur som det tar ett tag att lära känna, och det arbetet tar förstås lite längre tid på grund av pandemin, konstaterar Mattias.

Mattias bor i byn Esarp utanför Staffanstorp. Hur kommer det sig att du hamnat i Kivik?

– En viktig orsak är att jag trivs på landsbygden och gillar den mindre församlingen. Dessutom har min frus föräldrar ett fritidshus i Gyllebo som vi haft förmånen att ta över.

Kiviks församling har trots pandemin fortsatt att fira gudstjänst, med max åtta deltagare, och sänder alla högmässor live på webben.

– Men mitt arbete består just nu framförallt i att försöka vara tillgänglig, och att hålla kontakt med de som sitter ensamma. Eftersom jag är ny på min tjänst och inte kunnat se församlingens ordinarie sammanhang har jag inte hunnit lära känna alla än, men där har jag fantastiska medarbetare som hjälper mig.

Just nu består arbetet på pastorsexpeditionen även i att planera vårens och sommarens program.

– Osäkerheten inför framtiden gör det självklart svårt att planera men vi siktar på att kunna öppna upp och skulle vi behöva ställa in får det förstås bli så. Jag tror att det finns en stor längtan efter att göra saker tillsammans och att det är viktigt att vi står beredda att möta det behovet!

”Att få möta människor i deras församlingsvardag är det roligaste med jobbet.”
”Att få möta människor i deras församlingsvardag är det roligaste med jobbet.”
Foto: Hannah Andersson

Vad ser du mest fram emot med din nya tjänst?

– Mötena! Att få möta människor i deras församlingsvardag är det roligaste med jobbet.

Vägen Mattias vandrat mot målet att bli präst har varit allt annan än rak.

Med konfirmationen väcktes hans tro på Gud.

– Jag började i kyrkans ungdomsgrupp, upptäckte att jag hade en fallenhet för bibeltolkning och när jag gick ut gymnasiet visste jag att det var präst jag ville bli.

Mattias började läsa till präst 1995 men tog examen först 2011. Livet kom emellan och i perioder pausade han för att arbeta med annat.

– Jag har jobbat som lärare, väktare, oljevakt och på larmcentral. Yrken som gett mig erfarenheter jag idag sätter stort värde på!

Tio år efter examen tycker Mattias fortfarande att det är lika spännande att gå till jobbet.

– Visst innebär det utmaningar. Medan det för 60-70 år sedan var närmast självklart att ha en tro, är tron på Gud idag inte längre lika självklar. Det innebär nya förutsättningar som vi måste anpassa oss efter. En annan uppgift vi har framför oss är att bli bättre på att belysa det viktiga arbete som Svenska kyrkan gör, för den enskilda människan och för samhället.

Mattias Andersson

Ålder: 46 år
Bor: i Esarp och har fritidshus i Gyllebo.
Familj: fru och två barn på 17 år, hästar, hund och katt.
Yrke: Ny kyrkoherde i Kiviks församling.
En ledig dag: Renoverar jag hus, sköter om familjens hästar och får jag en stund över läser jag gärna en god bok.
Smultronställe: Landsbygden i norra Italien.
Mest stolt över: Mina barn och att jag inte släppte mitt kall, utan till slut lyckades ta min examen.
Drömmer om: Att människor ska räkna med Gud i sin vardag. Personligen drömmer jag om ett litet hus i Italien.
Dold talang: Jag kan härma olika dialekter ganska bra!

Läs mer

Bokprat om vårens böcker

Simrishamn. Nyfiken på vårens bokutgivning? Då ska du inte missa när Simrishamns bibliotek berättar om sina favoriter bland nyheterna. Bibliotekets medarbetare tipsar om vårens nyheter i ett digitalt bokprat torsdagen 4 mars klockan 16. Länken till sändningen publiceras i god tid före evenemanget börjar, både på biblioteksso.se och på bibliotekets Facebook-sida.
Bokprat om vårens böcker

Rörelseglädje målet för sportlovsfotboll

Sportlov. Förra veckan bjöd Spjutstorps IF in till sportlovskul på fotbollsplanen - med målet att alla skulle röra på sig och ha kul.
Rörelseglädje målet för sportlovsfotboll

Stort intresse för digitala fastlagsbulleföredrag

Simrishamn. Inför ett 80-tal åhörare på orter som Simrishamn, Malmö och Stockholm, men även långväga lyssnare i Belgien och Italien, gavs årets första fastlagsbulleföredraget i Österlens museums regi. Museet gör sitt yttersta för att inte behöva ställa in, utan ställer istället om till digitalt.
Stort intresse för digitala fastlagsbulleföredrag

Karl Fredriks gamla olivträd prövas i kylan

Simrishamn. Den stränga och ihållande kylan som håller Österlen i ett järngrepp är inte bara en prövning för människor och djur. Den är även påfrestande för ett 800-årigt olivträd på floristen och TV-kändisen Karl Fredriks innergård. En mängd åtgärder har satts in för att skydda den spanska åldringen.
Karl Fredriks gamla olivträd prövas i kylan

Hammenhög är åter ett fröcenter att räkna med

Simrishamn. När Lindbloms Frö i Kivik slukades av lågorna den 17 november förra året befarade nog många att företaget hade gått förlorat för alltid. Men nu har man rest sig ur askan, bytt ägare och nystartar i en anrik fröby.
Hammenhög är åter ett fröcenter att räkna med

Smedjan väcks till liv av kreativ blomsterkonstnär

Tomelilla. Efter 20 år i blomsterbranschen, varav många som frilans, har blomsterkreatören Malin Dahlström öppnat eget. I den gamla smedjan på Kronovall och i slottets vackra omgivningar finner Malin all den inspiration hon behöver.
Smedjan väcks till liv av kreativ blomsterkonstnär

Nillas 30-talsvilla ska vara med i Husdrömmar

Simrishamn. På Tornavägen 6, mitt i Östra Vemmerlöv, har Pernilla Holmberg hittat sitt drömhus. En åttarumsvilla från 1939 som ska få en fullständig makeover. Det ambitiösa projektet dokumenteras av SVTs populära program Husdrömmar och kommer att visas i vår.
Nillas 30-talsvilla ska vara med i Husdrömmar

Familjen Rosenblad bor i en jurta och älskar det

Tomelilla. I familjen Rosenblads villaträdgård mitt i Onslunda pågår sedan några veckor ett spännande experiment. Det går ut på att se om en fembarnsfamilj kan bo och samsas i en mongolisk jurta på endast 28 kvadratmeter.
Familjen Rosenblad bor i en jurta och älskar det

Succésommar för blomsterkungarna

Ystad. Med omkring 2000 besökare om dagen och en omsättning under juli som ökade med 350 procent jämfört med i fjol, kan Karl Fredrik Gustafsson och sambon Petter Kjellén på Eklaholm se tillbaka på en sommar som överträffade deras vildaste fantasi.
Succésommar för blomsterkungarna

Stort intresse för nya andelshus vid Djupadal

Nybygge. De 50 andelarna i de fem fritidshusen som ZeraNord låter bygga intill Djupadals golfbana sålde snabbt slut och ytterligare lika många intressenter står i kö.
Stort intresse för nya andelshus vid Djupadal

Par satsar på obemannad lanthandel i Skåne-Tranås

Tomelilla. För 15 år sedan försvann lanthandeln från Skåne-Tranås, men i sommar återvänder den. Fast i en helt ny och modern tappning. En automatisk livsmedelsbutik, där kunderna sköter sig själva.
Par satsar på obemannad lanthandel i Skåne-Tranås

Ny utställning på Klostret

Ystad. I helgen får utställningen ”Sötvatten – en värld av liv”, med Johan Hammars bilder och filmer, sällskap av ”Livets väv – Vad är ekologi?”. Utställningarna visas på Klostret i Ystad som uppmärksammar att det nu 40 år sedan Franciscus av Assisi utnämndes till ekologins skyddshelgon, med utställningar på temat ekologi.
Ny utställning på Klostret