unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
Historia

Ny minnesplatta med rätt namn skruvades på plats

Rätt ska vara rätt, den lilla godisboden som på 30- och 40-talet drevs i det som idag är Simrishamns minsta gatuhus, hette Karamellboden och inget annat. Därför bytte Föreningen Gamla Cimbrishamn förra veckan ut husets minnesplatta till en ny med korrekt information.
Huset på Stora Norregatan är Simrishamns minsta. Det byggdes 1790 och är bara 9 ½ aln långt och 7 ¼ aln brett. Från 1932 och fram till åtminstone 1945 drev Anna Holm karamellbod i huset.
Huset på Stora Norregatan är Simrishamns minsta. Det byggdes 1790 och är bara 9 ½ aln långt och 7 ¼ aln brett. Från 1932 och fram till åtminstone 1945 drev Anna Holm karamellbod i huset.
Foto: Hannah Andersson

Föreningen Gamla Cimbrishamns arbete med att förse stadens historiskt intressanta byggnader med minnesskyltar fortsätter. Projektet påbörjades redan 2007 och det har uppdagats att ett fel smugit sig in i skyltningen av Simrishamns minsta gathus.

– På skylten som sattes upp för fjorton år sedan benämndes huset Knäckboden men det stämmer inte, förklarar Lennart Nilsson, ordförande i föreningen.

Karamellboden är det korrekta namnet.

– När vi nu har fått fram korrekta sakuppgifter ska självklart skylten bytas ut.

6 bilder
Anna Holms barnbarnsbarn Susanne Rudstedt och barnbarn Ann-Marie Baadstöe Holm och Lars Holm.
Nu sitter den nya minnesplattan på plats. Tommy Ralmark ansvarade i vanlig ordning för monteringen.
Anna Holm i dörren till Karamellboden. Vid cykeln står Lilian, till vänster på bilden står Gustav och i vagnen sitter sonen Anders.
Susanne Rudstedt i dörren till Karamellboden.
enlarge

Det var Anna Holm som drev Karamellboden.

– Annas barnbarn, Ann-Marie Baadstöe Holm och Lars Holm, hörde av sig till oss och påpekade att benämningen av huset var missvisande, berättar Lennart. Och Susanne Rudstedt, nuvarande fastighetsägare och barnbarnsbarn till Anna Holm hittade fotografier i ett familjealbum som tydligt visar att Karamellboden var det korrekta namnet.

Föreningen har låtit tillverka en ny minnesplatta och förra torsdagen kröntes Karamellboden med den nya skylten. På plats var såväl Ann-Marie och Lars, som Susanne.

– Jag kan fortfarande minnas doften av knäck som vi möttes av när vi klev in över tröskeln, säger Ann-Marie och ler.

Susannes berättar hur hennes morfar Gustav sålde huset i början av 60-talet, men att hennes mor Lilian fick honom att köpa tillbaka det bara några år senare.

– Jag fick ärva huset av mor efter att hon köpt ut sina syskon, berättar Susanne. Som barn tillbringade jag alla mina sommarlov i Simrishamn. Vi var många som trängde in oss i det lilla huset. Som tur var kunde vi gå till Willes och duscha och se TV, säger hon och skrattar.