Nya stadsarkitekten ser fram emot uppdraget
I uppdraget som stadsarkitekt ingår att lyfta stadsutvecklingsfrågorna så att god arkitektur, gestaltning av miljön och hållbara kvalitéer följer med hela vägen från översiktsplaner via detaljplaner till bygglov och utformning av allmänna platser.
Stadsarkitekten ska också medverka och inspirera i tidiga dialoger om utformning, med exploatörer, konsulter och andra förvaltningar, samt bidra som stöd i planprocesserna och vid bedömningar i bygglovsärenden.
Anna Eliasson, som tidigare varit chef för plan- och exploateringsenheten och med 25 år bakom sig som projekterande arkitekt, ser fram mot de nya uppgifterna. Kommunen har inte haft en stadsarkitekt sedan 2006.
– Jag ser fram emot uppdraget – det ska bli fantastiskt roligt! Österlen är ett av Sveriges vackraste landskap, mytomspunnet och mer lockande än någonsin. Detta visar sig även i våra fastighetspriser, som gör att Simrishamn är en av de få kommunerna i Sverige utanför storstadsområdena där det är lönsamt och attraktivt att bygga.
– Vi har fler och fler besökare, fler som önskar att flytta hit, fler som nu väljer och kan arbeta hemifrån, fler som vill bo på landet. Jag hoppas att det stora intresset för vår kommun innebär att vi kommer att kunna bygga mycket mer. När vi bygger vill jag att vi ska bli bättre på att både dra nytta av och bevara landskapets alla möjligheter och löften, säger Anna Eliasson.
Hon berättar att ett nytt arkitektur- och kulturmiljöprogram är på gång och det kommer under våren finnas utställt för samråd på simrishamn.se.
– Förhoppningen är att det ska bli ett verktyg som alla kan använda. Vi har inventerat 39 byar och kulturmiljöer och beskrivit våra olika landskapskaraktärer med många inspirerande bilder och beskrivande texter. Det kommer att finnas råd och stöd för hur man kan bygga nytt och vilka detaljer som är viktiga att förhålla sig till. Programmet kommer förhoppningsvis att höja vår medvetenhet om vad vi har, samtidigt som vi kan skapa nya bebyggelsemiljöer och platser med hög gestaltad livsmiljö som vi alla kan vara stolta över.
Redan nu finns broschyren ”Bygga på Österlen – information och råd till dig som vill bygga hus på landsbygden i Simrishamns kommun” på hemsidan.
– Där finns en mängd information och tips om hur man kan bygga helt nytt, vilka tillstånd man kan behöva och framför allt – vad man ska tänka på vid placeringen av en ny byggnad så att det blir en naturlig och harmonisk del av den omgivande landskapsmiljön.