unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
Arkitektur

Nya stadsarkitekten ser fram emot uppdraget

Sedan den 1 januari är Anna Eliasson Simrishamns kommuns nya stadsarkitekt. Hon är också chef för den nya planeringsenheten på samhällsbyggnadsförvaltningen.
– När vi bygger vill jag att vi ska bli bättre på att både dra nytta av och bevara landskapets alla möjligheter och löften, säger Anna Eliasson, ny stadsarkitekt i Simrishamns kommun.
– När vi bygger vill jag att vi ska bli bättre på att både dra nytta av och bevara landskapets alla möjligheter och löften, säger Anna Eliasson, ny stadsarkitekt i Simrishamns kommun.
Foto: Simrishamns kommun

I uppdraget som stadsarkitekt ingår att lyfta stadsutvecklingsfrågorna så att god arkitektur, gestaltning av miljön och hållbara kvalitéer följer med hela vägen från översiktsplaner via detaljplaner till bygglov och utformning av allmänna platser.

Stadsarkitekten ska också medverka och inspirera i tidiga dialoger om utformning, med exploatörer, konsulter och andra förvaltningar, samt bidra som stöd i planprocesserna och vid bedömningar i bygglovsärenden.

Anna Eliasson, som tidigare varit chef för plan- och exploateringsenheten och med 25 år bakom sig som projekterande arkitekt, ser fram mot de nya uppgifterna. Kommunen har inte haft en stadsarkitekt sedan 2006.

– Jag ser fram emot uppdraget – det ska bli fantastiskt roligt! Österlen är ett av Sveriges vackraste landskap, mytomspunnet och mer lockande än någonsin. Detta visar sig även i våra fastighetspriser, som gör att Simrishamn är en av de få kommunerna i Sverige utanför storstadsområdena där det är lönsamt och attraktivt att bygga.

– Vi har fler och fler besökare, fler som önskar att flytta hit, fler som nu väljer och kan arbeta hemifrån, fler som vill bo på landet. Jag hoppas att det stora intresset för vår kommun innebär att vi kommer att kunna bygga mycket mer. När vi bygger vill jag att vi ska bli bättre på att både dra nytta av och bevara landskapets alla möjligheter och löften, säger Anna Eliasson.

Hon berättar att ett nytt arkitektur- och kulturmiljöprogram är på gång och det kommer under våren finnas utställt för samråd på simrishamn.se.

Ett nytt arkitektur- och kulturmiljöprogram är på gång och kommer finnas utställt för samråd på simrishamn.se.
Ett nytt arkitektur- och kulturmiljöprogram är på gång och kommer finnas utställt för samråd på simrishamn.se.
Foto: Fredrik Ekblad

– Förhoppningen är att det ska bli ett verktyg som alla kan använda. Vi har inventerat 39 byar och kulturmiljöer och beskrivit våra olika landskapskaraktärer med många inspirerande bilder och beskrivande texter. Det kommer att finnas råd och stöd för hur man kan bygga nytt och vilka detaljer som är viktiga att förhålla sig till. Programmet kommer förhoppningsvis att höja vår medvetenhet om vad vi har, samtidigt som vi kan skapa nya bebyggelsemiljöer och platser med hög gestaltad livsmiljö som vi alla kan vara stolta över.

Redan nu finns broschyren ”Bygga på Österlen – information och råd till dig som vill bygga hus på landsbygden i Simrishamns kommun” på hemsidan.

– Där finns en mängd information och tips om hur man kan bygga helt nytt, vilka tillstånd man kan behöva och framför allt – vad man ska tänka på vid placeringen av en ny byggnad så att det blir en naturlig och harmonisk del av den omgivande landskapsmiljön.

quote
Jag hoppas att det stora intresset för vår kommun innebär att vi kommer att kunna bygga mycket mer.

Läs mer

Kulturskolan får del av pris

Pris. Arvsfonden ger projektet ”Barn på flykt – Kulturskolan gör skillnad” utmärkelsen Guldkorn. Simrishamns kommun är en av fyra skånska kommuner som arbetat med projektet.
Kulturskolan får del av pris

Ljusa idén: samla allt under samma tak

Simrishamn. Efter sju år i hörnet vid Yngve Östbergs väg och Kristianstadsvägen i Simrishamn har lampbutiken Lysande Sekler flyttat till Simris.
Ljusa idén: samla allt under samma tak

Stort intresse för Ravlunda Bränneri

Simrishamn. Anrika Ravlunda Bränneri har sålts. Intresset för den spektakulära fastigheten på 1000 kvadratmeter var enormt. På Hemnets Klicktoppen låg annonsen på andra plats i Sverige med över 42 000 besök.
Stort intresse för Ravlunda Bränneri

Hus & Hem prisar florist

Simrishamn. Inrednings- och tv-profilen Karl Fredrik Gustafsson har utsetts till Årets inredningsinspiratör av Hus & Hem. Den prestigefyllda utmärkelsen delades ut förra torsdagskvällen i samband med evenemanget Stora Stylingkvällen som livestreamades från Stockholm.
Hus & Hem prisar florist

Spännande fynd i gammalt kassaskåp

Simrishamn. När Österlens museum förra tisdagen bjöd in till pressträff i museimagasinet Garvaren var det med ett oemotståndligt lockbete. Innehållet i det Björkegrenska kassaskåpet skulle avslöjas.
Spännande fynd i gammalt kassaskåp

Evenemang blir digitala

Simrishamn. Med anledning av att smittospridningen åter ökar väljer Simrishamns bibliotek att göra flera av sina evenemang digitala.
Evenemang blir digitala

Plan för programmering i skolan har tagits fram

Simrishamn. Simrishamn är en av fem kommuner som satsat på kunskapsutveckling inom programmering genom samarbete med forskare.
Plan för programmering i skolan har tagits fram

Vinnare utsedd i markanvisningstävling

Simrishamn. Simrishamns kommun utlyste i våras en markanvisningstävling för nya bostäder på den sista obebyggda tomten i det nya Jonebergsområdet i Simrishamn. Nu har en vinnare utsetts.
Vinnare utsedd i markanvisningstävling

Inget stopp för sillfisket

Simrishamn. EU:s fiskeministrar har beslutat om förnyade fiskestopp i östra och västra Östersjön under sommarmånaderna 2021 för att skydda torskens lek, men denna gång görs undantag för det kustnära småskaliga sillfisket för humankonsumtion, som sker långt från torskens lekområden.
Inget stopp för sillfisket

Fokus på plastproblemet

Simrishamn. På Simrishamns bibliotek visas just nu fotoutställningen ”Let's talk about trash” som uppmärksammar problemen som plast skapar.
Fokus på plastproblemet

2 x Karlsson på Werner-museet

Simrishamn. Werner-museet fick ställas in på grund av pandemin. Men nu gör man ett nytt försök. Fram till den 30 augusti visas parets konst på museet. Öppettider alla dagar utom måndagar är klockan 13–17.
2 x Karlsson på Werner-museet

Solen sken på pristagarna

Firande. Utdelningen av Simrishamns kommuns kulturpris, idrottspris och föreningsledarstipendium har låtit vänta på sig, men förra onsdagen var det äntligen dags för pris- och stipendiemottagarna att kliva fram i solljuset för att ta emot sina utmärkelser.
Solen sken på pristagarna