GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nya vägar för Glimminge Bed & Breakfast

Vivianne Thorsells och Peter Almstedts första säsong med Glimminge Bed & Breakfast var intensiv och lärorik. Inför den här sommaren har de skruvat på sitt koncept, förhoppningsvis till gagn för både gästerna och dem själva. Dessutom har de öppnat en liten butik.
Vivianne Thorsell har erfarenhet av att driva butik. I sex år drev hon Home and Garden i Södertälje. Sedan förra året äger hon och Peter Almstedt Glimminge Bed & Breakfast och nu har butiksrörelsen tagit sig in även där, om än inte i samma omfattning som förr. Just nu handlar det främst om en hylla med i första hand lokala produkter.
Vivianne Thorsell har erfarenhet av att driva butik. I sex år drev hon Home and Garden i Södertälje. Sedan förra året äger hon och Peter Almstedt Glimminge Bed & Breakfast och nu har butiksrörelsen tagit sig in även där, om än inte i samma omfattning som förr. Just nu handlar det främst om en hylla med i första hand lokala produkter.
Foto: Johan Bentzel

Det var inte meningen att de dåvarande Södertäljeborna Vivianne Thorsell och Peter Almstedt skulle köpa Glimminge Bed & Breakfast. De hade bara bokat rum där, när de besökte Österlen för att titta på en annan verksamhet, som de funderade på att ta över.

Men när det visade sig att även stället de bodde på var till salu och den andra verksamheten var för stor kom de på andra tankar. Det kändes lagom med fyra rum, några gemensamhetsytor och en härlig trädgård med utsikt över Österlenslätten.

– Det var mer greppbart och kändes mer som vi, säger Vivianne Thorsell.

Den hektiska sommaren 2020 blev deras första som ägare och det blev ett sant elddop. Även om de bara kan ta emot åtta personer åt gången var det ett ständigt flöde av gäster.

Vivianne Thorsell kände inte att verksamheten levde upp till sin fulla potential, när besökarna kom och gick om varandra dagarna i ända. Hon ville skapa en lugnare atmosfär, en plats där nya bekantskaper knyts och där det finns en möjlighet att andas ut en stund.

– Förra sommaren hade vi ungefär 90 gäster som bara sov här en natt. Jag märkte hur stressade många var. In här, iväg och äta, tillbaka och sova, upp och äta frukost och sedan iväg igen. Många tyckte att det var synd att de inte kunde stanna längre, eftersom här var så mysigt.

Med ett nytt och mer uppstyrt koncept ska Glimminge Bed & Breakfast bättre leva upp till ägarparets visioner.
Med ett nytt och mer uppstyrt koncept ska Glimminge Bed & Breakfast bättre leva upp till ägarparets visioner.
Foto: Johan Bentzel

Så från och med den här säsongen måste gästerna boka minst två nätter. En inte obetydlig fördel är att det bidrar till mindre tvätt och minskad vattenförbrukning, samtidigt som arbetsbördan lättar för ägarparet.

Från och med juni är det dessutom bestämda incheckningsdagar som gäller: måndag, onsdag och fredag. Då går det att välja mellan två, fyra eller sex nätter.

Glimminge Bed & Breakfast har även börjat erbjuda sina gäster middagsmat på incheckningsdagarna. Det är ju inte alltid så lätt att hitta ett ledigt bord på de lokala krogarna den dag man anländer. Då kan det vara skönt att kunna äta där man bor.

– Det blir också en bättre grupp, när alla kommer samtidigt. Samma människor ses vid frukosten på morgonen eller ute i trädgården, säger Vivianne Thorsell, som hoppas att det ska skapa en större gemenskap bland gästerna.

Hon och Peter Almstedt träffades för många år sedan, när de båda var anställda på Kronofogdemyndigheten. Ett tag drev de solariekedjan Sun Factory ihop. Den fanns i Södertälje, Västerås och Stockholm.

När denna verksamhet upphörde hade de fortfarande kontrakt på lokalen i Södertälje. Då öppnade Vivianne Thorsell en inredningsbutik, Home and Garden, som hon drev i sex år tills även den lades ner 2019.

Nu har butiksrörelsen återuppstått i Glimminge, fast i betydligt mindre skala. För närvarande är det i princip bara en hylla med i huvudsak lokala produkter.

Vivianne Thorsell har även återknutit kontakten med en av sina tidigare leverantörer, Urbans Skafferi, en småskalig tillverkare av bland annat marmelad, sylt och pesto.

– Förra året var det så mycket folk på Österlen och det var omöjligt att ta sig runt överallt. Folk fick ju köa för att komma in. Jag tror att det blir ännu fler turister i år. Så då tänkte jag: Varför inte ha en liten shop, när folk ändå är här? Kanske flyttar jag även ut ett bord vid vägen och säljer produkterna där också.