unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Odlare försiktigt positiva

Nu börjar äppelskörden. Odlingar runt om i landet påverkas av klimatförändringarna, i maj frös många äppelblommor sönder. På Kiviks Musteri ser man ändå med viss tillförsikt positivt på årets äppelskörd.
Efter den förödande frosten i maj då det såg illa ut för årets äppelskörd har läget förbättrats något. Juli var sval vilket har fått äpplena att mogna långsamt.
Efter den förödande frosten i maj då det såg illa ut för årets äppelskörd har läget förbättrats något. Juli var sval vilket har fått äpplena att mogna långsamt.
Foto: Tomas Nyberg

- Det onormala har blivit det nya normala. Vad vi tidigare kallade ett normalår sker nu allt mer sällan, säger Jan Fleming Jensen, odlingschef på Kiviks Musteri.

Växt- och djurliv är inte anpassade till dagens väderlägen. Tidig vårvärme i april får blommorna att slå ut för att sedan frysa sönder i maj. Kyla under blomning gör att bina inte pollinerar. Hagel under sommaren slår sönder frukten och extremvärme med torka är bara några av de problem som landets äppelodlare möter.

Kiviks Musteri, som är en av landets största äppelodlare samarbetar därför med Sveriges Lantbruksuniversitet för att utveckla nya äppelsorter härdiga för framtiden.

- Sverige har en fantastisk råvara i äpplet och vi tror att kunskapsutbytet mellan odlare och forskning är viktigt för att säkra en framtida hållbar odling, säger Jan.

Inte minst Coronapandemin har visat på vikten av svenskproducerad mat, hur betydelsefulla våra svenska råvaror är. I Kivik har man odlat äpplen i över 130 år och ser med viss tillförsikt positivt på årets äppelskörd.

- Vi har över 100 000 äppelträd, odlar många olika sorter och har odlingar på båda sidor av Skåne vilket spridit frostrisken något. Vi kommer att ha svenska äpplen i butikerna även i år, men vi ser tydligt skador i form av så kallade slipsar, skönhetsfel, orsakade av frosten, berättar Jan.

Just nu startar den viktiga skörden och svenska äppelodlare förbereder sig på ett intensivt arbete. Den svala julimånaden har gjort att äpplena fått mogna långsamt och därmed utvecklat en bra arom. Nu vill man ha en varm höst med kalla nätter som ger äpplena fin färg och ännu bättre smak.

Läs mer

Fruktodlare skapar zoner för vilda pollinerare

ODLING

Fruktodlare skapar zoner för vilda pollinerare

För tre år sedan köpte Diego Vegas Skoglund en gård med äppelodling och sju hektar mark vid foten av Stenshuvud som han döpte till Östersken. Han hade arbetat inom internationellt bankväsende i många år men tröttnade och ville hoppa av ekorrhjulet.

Mustigt författarskap gav Lina Wolff Piratenpriset

Ceremoni

Mustigt författarskap gav Lina Wolff Piratenpriset

Burlesk humor med stora gester har tagit författaren Lina Wollf ända in i den aktningsvärda skaran av Piratenpristagare. Vid en något nedtonad ceremoni kom hon häromveckan till Österlen för att ta emot priset.

Glada barn på museet

Kivik

Glada barn på museet

Lördagen den 1 augusti äger arrangemanget ”Glada barn på Kivik” rum för andra gången i sommar. Under dagen ges det till exempel möjlighet för barn att leka och pyssla på Barnens museum som är öppet klockan 11-16. Fri entré för alla barn under 12 år. Bakom aktiviteten står Kiviks Museum i samarbete med Kiviks Turism och Engelholmsglass.

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Sommaröppet på museet

Kivik

Sommaröppet på museet

Kiviks museum är öppet dagligen klockan 13-17, med start måndag 22 juni – söndag 9 augusti. Audioguide på svenska och engelska ingår i entrén. Jubileumsutställning Kiviks Museum 130 år. Bemannad turistservice på svenska och engelska varje dag. Kartor, broschyrer och eventinformation från hela regionen.

Kiviksbygdens historiska försvar

Kivik

Kiviksbygdens historiska försvar

Ravlunda, Vitaby och Södra Mellby har vardera en historisk borg. Söndagen den 31 maj arrangerar Kiviks museum en utfärd till dem alla tre. Start vid museet klockan 13.00. Deltagaravgift inklusive fika. Plats bokas i kontakt med museet. Deltagarna tar sig runt med egen bil.