unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
Pandemin

Oklart när biograferna i sydost kan öppna igen

Under pandemin har situationen för landets biografer varit väldigt påfrestande. Många har stängt, andra stretar på med maximalt åtta besökare per visning. På Österlen är biograferna stängda och det är fortfarande ovisst när de kan öppna.
Borrby bio gjorde ett försök att öppna i höstas, men så ökade smittspridningen.
Borrby bio gjorde ett försök att öppna i höstas, men så ökade smittspridningen.
Foto: Fredrik Ekblad

Borrby Biografs verksamhet ligger nere sedan den 17 mars förra året, med undantag för ett försök att dra igång igen tidigt i höstas.

– Det var ett fåfängt försök med tanke på den ökande smittspridningen, säger Annika Westergren, ordförande i Borrby Biografförening.

Med tanke på hur situationen ser ut är det svårt att sia om när biografen kan öppna igen, menar hon.

Hur klarar ni det ekonomiskt?

– Hyfsat bra. Vi har inga anställda och väldigt låg lokalhyra. Dessutom har vi fått bidrag från Skatteverket och Svenska Filminstitutet. Inga större summor men vi är tacksamma för det och hjälper oss med våra fasta, löpande kostnader. Vi hade också ”samlat i ladorna” för att möta kommande teknikuppdatering och renovering innan pandemins utbrott, så vi klarar oss, även om konsekvenserna lär visa sig senare. Men vi tar en katastrof i taget, säger Annika Westergren.

På Kiviks bio hoppas Erik Eriksson, ordförande och Åke Bergholm, vice ordförande i biografföreningen på myndigheternas klartecken att dra igång verksamheten.
På Kiviks bio hoppas Erik Eriksson, ordförande och Åke Bergholm, vice ordförande i biografföreningen på myndigheternas klartecken att dra igång verksamheten.
Foto: Fredrik Ekblad

På Kiviks Bio hoppas man komma igång med visningar så snart det bara går.

– Vi väntar ju som alla andra på myndigheternas klartecken, säger Åke Bergholm och tillägger att det är många som saknar att kunna gå på bio och njuta av film.

Även om biografen tappat stora intäkter är Åke förvissad om att man kommer rida ut stormen.

– Ekonomiskt klarar vi detta för att bioföreningen äger fastigheten som inrymmer biografen och inte behöver betala dyr hyra.

Även Riobiografen i Tomelilla är stängd sedan en tid. På bions hemsida kan man läsa:

Vi har för tillfället stängt på grund av COVID-19 restriktionerna. När restriktionerna lättas och vi har möjlighet, kommer vi att öppna igen.”