unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Öppnar ayurvedapraktik

Intresset för ayurveda, det urgamla medicinska systemet från Indien, ökar. I dagarna öppnar Lena Andersson som arbetat med verktyget i 14 år praktik i Tomelilla.
På Bangatan 2 i Tomelilla öppnar Lena Andersson sin ayurvedapraktik. Franska bulldoggen Walter njuter i solen.
På Bangatan 2 i Tomelilla öppnar Lena Andersson sin ayurvedapraktik. Franska bulldoggen Walter njuter i solen.
Foto: Fredrik Ekblad

– Det känns jätteroligt att öppna här i byn. Ayurveda är min stora passion och jag hoppas att Tomelillaborna är nyfikna på att få veta mer om hur ayurveda fungerar och vilken nytta det kan göra, säger Lena Andersson.

Vad är ayurveda?

– Det är en urgammal indisk läkekonst som tar hänsyn till helheten och balansen i vår personlighet. Det själsliga är lika viktigt som det fysiska. Målet är att förebygga och bota sjukdomar och få oss att må bra, säger Lena som själv fick upp ögonen för ayurveda för 14 år sedan.

Just att ayurveda tar hänsyn till helheten, var man står i livet och hur kroppen och själen mår, har fått Lena att tro på dess läkekraft.

På praktiken kommer hon att hålla kurser och ge ayurvedisk rådgivning och massage.

– Under en rådgivning inleder man med lite undersökningar och ställer många frågor om hur personen mår och lever. Jag vill lära folk att lyssna på sin kropp. Jag fungerar som en vägvisare och hjälper folk att hitta en hållbar livsstil.

Lena poängterar att ayurveda både är för de som är friska och vill fortsätta vara det och utvecklas, samt för de som kommit ur balans och vill återfå sitt välbefinnande.

– Genom att äta efter din kroppstyp, utföra andningstekniker, meditation, yoga och få behandlingar sätter man igång processer i kroppen.

I USA och Europa har intresset för ayurveda ökat markant de senaste decennierna. I Indien, Nepal, Bangladesh och på Sri Lanka utgör ayurveda den traditionella medicinen, medan den i väst betraktas som komplementär medicin.

Sattva Ayurvedapraktiken är öppen tisdag-torsdag klockan 10-17.

Läs mer

Strandkiosk i ålaboden

Nyöppnat

Strandkiosk i ålaboden

Ica Supermarket Klockareboden, med butik i Borrby, nysatsar på flera olika plan just nu. En sommaraktuell del av satsningen är kiosken vid Borrby strand som sätter guldkant på strandhänget.

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Par satsar på obemannad lanthandel i Skåne-Tranås

Tomelilla

Par satsar på obemannad lanthandel i Skåne-Tranås

För 15 år sedan försvann lanthandeln från Skåne-Tranås, men i sommar återvänder den. Fast i en helt ny och modern tappning. En automatisk livsmedelsbutik, där kunderna sköter sig själva.

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.

Filial i farfars fars skrädderi

Simrishamn

Filial i farfars fars skrädderi

På Kristi himmelfärdsdag öppnar Suzanne Rosengren en filial till Ystadbutiken Krizi i sitt sommarhus i Östra Hoby.

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.