1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

På Källagården i Brösarp bor gästerna på lantgård

Den gamla skånegården från 1721 väntar i änden av den lilla grusvägen bakom villaområdena i Brösarp. Hit till skogs­brynet vid byns södra backar kan människor komma året runt för att bo på lantgård.
– Vi märker att vandrings- och cykelgäster har ökat vilket vi ser som mycket positivt, säger Eva Sendel och Jörgen Andersson som driver Källargården i Brösarp där gästerna kan bo på lantgård.
Foto: Caroline Alesmark

Det var Jörgen Anderssons föräldrar som köpte gården 1949 och gav den namnet Källagården efter källorna häruppe. Omgivningarna är mag­iska med utsikt mot backar med betande får. En väldig ask vakar över huset och köksträdgården intill svämmar över av blommor och växter.

– Uthyrningsverksamheten började med att vi skulle ha någon till hjälp och gjorde i ordning ett litet rum, kök och dusch i det gamla fruktpackeriet som stod tomt. Sedan fick jag tag i en kille som bodde i trakten och började i stället hyra ut rummet till turister 1996, berättar Jörgen Andersson.

Gården har haft en besättning med gotlandsfår de sista tio åren men från i år betas backarna av får från Haväng.
Foto: Caroline Alesmark

Året därpå träffades han och Eva Sendel och under åren har aktiviteterna på gården bit för bit ut­ökats till gårdsbutik och sam­man­lagt 22 bäddar.

– Det är roligt att få träffa så många trevliga människor. Vi behöver inte åka iväg, de kommer hem till oss. Vi bor många på gården – det är också det som är charmen, säger Eva Sendel.

Båda två har minnen från att leva med pensionatsverksamhet från sin uppväxt. Jörgens mormor drev Pensionat Moria i Kivik och Evas föräldrar hade Pensionat Österlen i Sankt Olof.

Källagården erbjuder sammanlagt 22 bäddar.
Foto: Caroline Alesmark

Gården har fem olika lägenheter, fullt utrustade för självhushåll – gäster kan välja mellan två marklägenheter på gårdsplanen, två vindslägenheter samt en stuga. Det finns även möjlighet att köpa till frukostkorg samt hyra sänglinne och handdukar.

– Det har varit en rörig sommar när det gäller bokningar. Vi var tidigt fullbokade, har ofta internationella gäster, men många har inte vetat om de skulle kunna resa. ­Sedan blev det snabbt fullt när restriktionerna i Sverige släpptes, avslutar de.

– Gästerna kan köpa produkter direkt från köksträdgården, och Källagårdens egen äppelmust samt äpplen under säsong i den lilla gårdsbutiken, berättar Eva Sendel och Jörgen Andersson.
Foto: Caroline Alesmark

Olika sorters odling har varierat genom åren – från äpplen till svarta vinbär. Första fruktträden planterades på 1940-talet – idag odlas huvudsakligen äppelsorten Frida. På gården finns även företaget Jordnära Upplevelser som av Helena Rimfors och erbjuder guidade äventyr.

Läs mer

Aktion

Tranmanifestation mot kärnvapen

Som en manifestation mot kärnvapen ska ett träd i centrala Simrishamn fyllas med papperstranor på årsdagen av bomben över Hiroshima.

Ceremoni

Mustigt författarskap gav Lina Wolff Piratenpriset

Burlesk humor med stora gester har tagit författaren Lina Wollf ända in i den aktningsvärda skaran av Piratenpristagare. Vid en något nedtonad ceremoni kom hon häromveckan till Österlen för att ta emot priset.

Krogliv

Rikstolvans krog bjuder Österlen på nya smaker

Det är inte underligt att tycke uppstår, när det libanesiska och italienska köket möts på ett vackert Österlen. Denna på pappret annorlunda men i munnen välsmakande kombination erbjuds från och med i sommar på Rikstolvans krog i Järrestad.

Brösarp

Utställning med Österlenbilder

Konstnärsparet Hasse och Ia Karlsson, Vitemölla, ställer ut Österlenbilder på Brösarps Konsthall. Ia är känd för sina färgglada akrylmålningar i naivistisk stil och Hasse är en skicklig akvarellmålare, som bland annat målat Nobelprisdiplom. Utställningen pågår 18 juli - 2 augusti. Öppet lör-sön klockan 12-16. Brösarps Konsthall i samverkan med Brösarps Gästgifveri.

Tomelilla

REKO-ring på tillväxt i Norra Björstorp

Runt Brösarp vimlar det av matproducenter och småskaliga odlare. Nu har ett antal företagare i Norra Björstorp tagit initiativ till en REKO-ring, en matmötesplats där produkter och råvaror ska säljas direkt från producent till konsument.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.