unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
Nycirkus

Parakrobat med världen som arbetsplats

Att arbeta som kulturproducent är krävande under normala omständigheter, men under en pandemi är det extra utmanande. Det kan nycirkusartisten och parakrobaten Rebecka Nord vittna om.
Efter många år utomlands har den internationellt erkända nycirkusartisten och parakrobaten Rebecka Nord återvänt till sina hemtrakter.
Efter många år utomlands har den internationellt erkända nycirkusartisten och parakrobaten Rebecka Nord återvänt till sina hemtrakter.
Foto: Fredrik Ekblad

Det har gått fyra veckor sedan Rebecka, hennes man Alex Katsaitis och deras två barn Aélia och Milian lämnade Oslo för huset de hyr utanför Ingelstorp.

Efter tre år i Norge var familjen egentligen på väg till London där Alex hade fått ett jobberbjudande, men så slog Coronapandemin till och planerna omkullkastades.

Istället för London blev det Ingelstorp, nära Rebeckas föräldrar. Att få ihop livspusslet är för de flesta småbarnsföräldrar en prövning, men för Rebecka och Alex, som båda reser mycket i sina arbeten, är det minst sagt komplicerat.

– Alex pendlar till London och jag turnerar med olika nycirkusföreställningar runt om i landet, så hjälpen från mina föräldrar är ovärderlig, säger Rebecka.

Hon är uppvuxen i Abbekås och var redan som liten ett väldigt aktivt barn.

– Jag klättrade i träd, cyklade enhjuling, seglade och sjöng i kör. Men jag var aldrig klassens clown eller hade en önskan om att stå i centrum. Jag gillade däremot scenen och visste tidigt att det var där jag hörde hemma.

Vid 15 flyttade Rebecka hemifrån för att gå på Nordens, på den tiden landets enda cirkusgymnasium. Efter studierna startade hon akrobatikduon Stint tillsammans med Sofia Wålstedt och de turnerade under många år världen runt med sina cirkusnummer och längre akter.

Därefter har Rebecka varit involverad i flera olika konstellationer och samarbeten. Bland annat en Hip hop- och cirkusföreställning som turnerade runt om i Europa, i performances med dansaren Antoine Dutrieu och med det brittiska kvinnliga kompaniet Mimbre.

Hon har också producerat en barnföreställning och deltagit i projekt inom social cirkus, som Clowner Utan Gränser.

Rebecka Nord är aktuell med den egenskrivna föreställningen ”Det får bära eller brista” som hade premiär på Landskrona teater i slutet av februari i år.
Rebecka Nord är aktuell med den egenskrivna föreställningen ”Det får bära eller brista” som hade premiär på Landskrona teater i slutet av februari i år.
Foto: Alex Hinchcliffe

Under årens lopp har det blivit många flyttar.

– Jag har bott i Danmark, Frankrike, Belgien, England, Grekland, Italien och nu senast Norge.

Erfarenheterna har fått henna att växa som människa, säger hon.

– Jag har lärt mig att möta människor i många olika länder med olika bakgrund och att jobba med barn i flyktingläger under mycket svåra förhållanden. Det har varit väldigt givande och utvecklande.

Just nu turnerar Rebecka och Signe Veinholt med familjeföreställningen ”Att rymma med en cirkus”.
Just nu turnerar Rebecka och Signe Veinholt med familjeföreställningen ”Att rymma med en cirkus”.
Foto: Stefan Andersson

För två år sedan skapade Rebecka tillsammans med keramikern Matilda Haritz Svenson och akrobaten Signe Veinholt familjeföreställningen ”Att rymma med en cirkus” som nu turnerar runt om i landet.

I föreställningen, som handlar om gränslandet mellan skulptur och kropp, mellan att skapa och att utöva, figurerar två akrobater, ett antal abstrakta keramikskulpturer och en skulptör i en fiktiv utställningsmiljö. Vem eller vad som är rekvisita åt vem är osäkert och i förändring.

Rebecka är även aktuell med akrobatföreställningen ”Det får bära eller brista” som är något av ett skötebarn.

Föreställningen hann precis ha premiär på Landskrona teater i slutet av februari i år innan Coronapandemin slog till och alla föreställningar fick ställas in.

2019 deltog Rebecka i Diors spektakulära haute couture show på Musée Rhodin i Paris.
2019 deltog Rebecka i Diors spektakulära haute couture show på Musée Rhodin i Paris.
Foto: Inez Manai

– Det var fruktansvärt, ett antiklimax. Jag hade lagt ner så mycket tid och kraft på föreställningen och vi skulle turnera med den i Norden, men så blev det ingenting. Det tog hårt, men Alex sade till mig att jag inte kunde ta det personligt och det ligger ju något i det.

Föreställningen, där sex kvinnliga parakrobater och två folkmusiker deltar, har fått skjutas fram och förhoppningen är att den ska kunna sättas upp nästa vår/sommar.

– Det blir extra komplicerat av att några i ensemblen bor i Norge och Finland och inte kan resa utan att sitta i karantän.

Under tiden turnerar Rebecka med familjeföreställningen ”Att rymma med en cirkus” och har fått en tjänst som cirkuslärare på Kulturskolan i Skurup, där hon själv började sin cirkuskarriär för 25 år sedan.

Under tiden hon har varit utomlands har det hänt mycket inom nycirkus i Skåne, konstaterar Rebecka.

– Det bubblar lite varstans, i städer och på landet. Bara i höst är det premiär för tre nycirkusföreställningar i Skåne, så det känns spännande.

Själv ser hon en framtid med mer fokus på koreografi och att producera föreställningar.

– Att arbeta som akrobat är fysiskt krävande. Det är mycket resor och ekonomiskt osäkert. Vill man in i den här världen, måste man verkligen gilla det, säger hon och skrattar.

Rebecka Nord

Familj: Mannen Alex Katsaitis och barnen Aélia och Milian.
Yrke: Nycirkusartist, parakrobat och kulturproducent.
Bor: Ingelstorp efter många år utomlands.
Aktuell: Med de egenskrivna akrobatföreställningarna ”Det får bära eller brista” och ”Att rymma med en cirkus”.
Höjdpunkter under karriären:
• Premiären av den egenskrivna föreställningen ”Det får bära eller brista” 2020.
• Uppträdde tillsammans med Mimbre i en grupp med 18 kvinnliga akrobater på Diors haute couture show i Paris under fashion week 2019.
• Projekt med Clowner utan gränser, i Nepal, Libanon, Palestina, Kenya.
• Skapade duon The Walkers 2012 med dansaren Antoine Dutrieu och uppträdde på ett flertal festivaler i Belgien, Frankrike och Danmark.

Läs mer

Kulturskolan satsar på digital adventskalender

Jul. I tisdags var det premiär för Kulturskolans adventskalender och mysteriet med den försvunna Tomteorkestern.
Kulturskolan satsar på digital adventskalender

Gunilla delar med sig av sin traumatiska barndom

Simrishamn. Hur bearbetar man en barndom som präglats av psykisk och fysisk misshandel? För Gunilla Lindorff blev skrivandet ett sätt att förstå det som hänt och ta sig vidare.
Gunilla delar med sig av sin traumatiska barndom

Evenemang blir digitala

Simrishamn. Med anledning av att smittospridningen åter ökar väljer Simrishamns bibliotek att göra flera av sina evenemang digitala.
Evenemang blir digitala

Plan för programmering i skolan har tagits fram

Simrishamn. Simrishamn är en av fem kommuner som satsat på kunskapsutveckling inom programmering genom samarbete med forskare.
Plan för programmering i skolan har tagits fram

Magisk måndag på teatern

Kultur. Mod och samarbetsförmåga var två egenskaper som eleverna från Simrislundsskolan fick visa prov på en helt vanlig måndag när de bjöds på en, i allra högsta grad, ovanlig upplevelse på Skillinge teater.
Magisk måndag på teatern

Nu har det indiska köket kommit till Tryde

Simrishamn. På Tryde 1303 har de populära vedugnsbakade pizzorna kommit för att stanna, men nu kan man även få indiska smakupplevelser på 1800-talsgården utanför Tomelilla.
Nu har det indiska köket kommit till Tryde

Minimuseum invigdes

Simrishamn. Med bandklippning och tal av Österlens museums chef Lena Alebo och Olle Månsson invigdes förra torsdagen ett sjöfartshistoriskt minimuseum i Simrishamn.
Minimuseum invigdes

Kulturpark Österlen tar in på Hammenhögs gästis

Simrishamn. Fram till den 27 september visar konstföreningen Kulturpark Österlen verk av 10 konstnärer på Hammenhögs Gästgivaregård.
Kulturpark Österlen tar in på Hammenhögs gästis

Efter Scen Österlen – nu fortsätter teaterdrömmen

Simrishamn. Förmedla historier, uttrycka sig på scen och möta publiken. Efter att ha vuxit ur Scen Österlen tar nu Dahlia Momiyama, Hugo Ask och Greta Åkerberg nästa stora steg för att förverkliga drömmen och ett liv på scen.
Efter Scen Österlen – nu fortsätter teaterdrömmen

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Teater. Repetitionerna inför Scen Österlens sommarmusikaler hade precis inletts när covid-19 spred sin skugga över världen. Men tack vare kreativa lösningar på problem som uppstått längs vägen, står barnen och ungdomarna nu redo att möta publiken i föreställningarna Aladdin Jr och RENT.
Det blir en sommar på scen i teaterladan

Jazzfestival trotsar corona

Simrishamn. Alla stora jazzfestivaler i Europa har ställt in i sommar. Men Ystad Sweden Jazzfestival väljer en annan väg.
Jazzfestival trotsar corona

Babyboom i djurparken

Simrishamn. Imorgon, fredag, slår Ystad Djurpark upp portarna för säsongen. För besökarna väntar massor av nya spännande möten, inte minst med alla söta, vårrusiga ungar.
Babyboom i djurparken