GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Personlig skildring av nyfunnen kärlek till äpplen

Hur kommer det sig att en fotograf ger ut en bok om äpplen, beskärning och mustning? Jo, så kan det gå när man förälskar sig i en igenvuxen gammal äppelodling.
Grevlunda • Publicerad 21 september 2021
När Charlie Drevstam köpte den avstyckade tomten i den gamla äppelodlingen i Grevlunda syntes träden knappt för allt snår och sly. Nu är Charlie aktuell med boken Äpplen, en berättelse om hur han väckte liv i den slumrande äppelodlingen och gick från helt okunnig, till hobbyodlare med kunskaper om allt från beskärning och gallring till lagring och musttillverkning. Foto: Charlie Drevstam
När Charlie Drevstam köpte den avstyckade tomten i den gamla äppelodlingen i Grevlunda syntes träden knappt för allt snår och sly. Nu är Charlie aktuell med boken Äpplen, en berättelse om hur han väckte liv i den slumrande äppelodlingen och gick från helt okunnig, till hobbyodlare med kunskaper om allt från beskärning och gallring till lagring och musttillverkning. Foto: Charlie Drevstam

Charlie Drevstam har tagit receptbilderna för boken Fernando!, om grundaren till varumärket Zeta, som ges ut i höst. Han följer även matkonstnären Sebastian Gibrands deltagande i tävlingen Bocuse d’Or genom kameralinsen. Men det är inte därför ÖM stämt träff med honom vid hans hus i Grevlunda, det är för att prata om Charlies alldeles egna nyutgivna bok - Äpplen: Trädet. Frukten. Musten.

Charlie köpte den avstyckade tomten i den gamla äppelodlingen för nio år sedan.

– Tanken var att jag skulle bygga mig en fotostudio men det blev ett hus med studio istället.

Odlingen med 93 gamla äppelträd fick han på köpet och när huset väl var färdigbyggt väcktes nyfikenheten för träden.

– Jag köpte en äppelpress för att kunna ta tillvara på mer av skörden och tyckte det var buskul.

3 bilder
”Jag har fått en väldig respekt för dem som lever på sina odlingar, själv är jag ju inte beroende av att skörden blir lyckad varje år och kan tillåta mig att göra misstag.”
Charlie poängterar blygsamt att han varken är någon expert på trädbeskärning eller musttillverkning och att han därför intervjuar sådana experter i sin bok.
Som fotograf inledde Charlie arbetet med boken med ett redan stort bildarkiv, texten började han jobba med 2019 och i augusti i år gavs Äpplen - Trädet. Frukten. Musten. ut.
”Jag har fått en väldig respekt för dem som lever på sina odlingar, själv är jag ju inte beroende av att skörden blir lyckad varje år och kan tillåta mig att göra misstag.”
Charlie poängterar blygsamt att han varken är någon expert på trädbeskärning eller musttillverkning och att han därför intervjuar sådana experter i sin bok.

Charlie började läsa på för att kunna ge äppelträden den omsorg de förtjänade och hade ganska snart inte bara skaffat sig en hel del kunskap, utan även lyckats tillverka sin första stora sats must i samarbete med ett närliggande musteri. Musten sålde han bland annat till Fotografiska i Stockholm och när han berättade sin historia på ett mingel kom en förläggare på Polaris med erbjudandet om att göra en bok.

– Jag tände på idén att göra en bok där jag svarar för både text och bild och även om jag inte är någon specialist på äppelodling så har jag lärt mig en hel del under resans gång.

Läsaren får del av massor med matnyttiga och handfasta fakta, som bärs fram av Charlies personliga berättelse om resan han gjort i sin äppelodling. Berättelser som gör boken väl värd att läsa även för den som egentligen inte är så värst intresserade av trädbeskärning och fruktmögel.

Med den färdiga boken i sin hand står Charlie redo att ta sig an nästa utmaning.

– Det hade varit kul att bygga ett eget musteri!

Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Österlenmagasinet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.